Finansman araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla yatırımcı için yeni bir enstrüman daha geliyor. Hazine'nin yılbaşında çıkardığı gelire endeksli senetler (GES) bir başka adıyla 'Özal senetleri'nin ardından Özelleştirme İdaresi de tahvil ve bono piyasasında işlem görecek yeni bir araç hazırlığına başladı. Yeni sisteme göre, 'Konvertibl Bond' adı verilen değiştirilebilir bono ile özelleştirme portföyünde yer alan ve Borsa'da işlem gören şirketler için kâğıt çıkarılacak. Üç yıllık belirlenmiş kâr ile satılacak bu enstrüman, vadesi geldiğinde hisse senedi ile de değiştirilebilecek. Örneğin A şirketinin üç yıllık getirisi yüzde 15 olan bonosunu alan yatırımcı daha fazla getiri sağlaması durumunda aynı şirketin hisse senedi ile elindeki bonoyu değiştirebilecek. İşlemlerde o şirketin üç yıl önceki hisse senedi değeri baz alınacak. Türkiye'de bu kapsamda değerlendirilebilecek kuruluşlar ise özelleştirme portföyünde yer alan Türk Telekom, Halk Bankası, THY, Petkim ve Doğusan.
Uygulama hakkında bilgi veren Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, yeni enstrümanlar üzerinde çalıştıklarını belirterek hem Hazine bonosu hem de hisse senedine dönüşebilecek alternatifli kâğıt üzerinde durduklarını açıkladı. Kilci, bu yöntem ile piyasaya özel sektörün kullanabileceği yeni bir model daha kazandıracaklarını bildirdi. Söz konusu uygulama dünyanın önde gelen şirketleri tarafından uygulanıyor. Mart 2009'da Mittal tarafından benzer bir çalışma hayata geçirildi. Halen Deutsche Post, Kore Telekom, Gemini gibi firmalar da sistemi kullanıyor. ÖİB Başkanı Kilci, gündemdeki gelişmeleri ve özelleştirme sürecini Zaman'a değerlendirdi. Küresel krizden özelleştirmenin nasibini aldığını aktaran Kilci, çıkış için güven ortamının tesis edilmesi gerektiği görüşünde. Özelleştirmelere olan ilginin eskiye nazaran daha az olduğunu dile getiren Kilci, bu süreçten özel sektörün de olumsuz etkilendiğini belirterek, "Bankacılık ve gıda başta olmak üzere burada birleşme ve devralmalar geçen yıllara göre azaldı. Bu sürecin tekrar açılıyor olması lazım, bunu bekliyoruz. Piyasalarda mutlaka her halükarda hareket olmalı." dedi. Yatırımların hangi alana yöneleceğini güven ortamı ve öngörülebilirliğin belirleyeceğini aktaran Kilci'ye göre kimse parayı yastık altında saklayıp üzerinde uyumuyor. Elektrik dağıtımında Osmangazi, Çoruh ve Yeşilırmak'ın ihale aşamasında olduğunu bildiren Kilci, bu ihalelerin gelişimine bağlı olarak yeni dağıtım şirketleri için süreç başlayacağını ifade etti. Kilci, "Bu yıl içerisinde yeni dağıtım şirketleri için ihaleye çıkar mıyız çıkmaz mıyız gibi bir kararımız yok. Üç bölgenin sonuçlarına göre 10 bölgeden hangilerinin yapılacağı belirlenecek." dedi. Çoruh elektrik dağıtım bölgesi, Trabzon, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane; Osmangazi elektrik bölgesi ise Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik ve Uşak illerini kapsıyor.
'Otoyol ihaleleri 2009 sonuna kadar başlar'
Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, otoyol ve köprü özelleştirmelerine yönelik Meclis sürecinin devam ettiğini belirterek Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan torba yasasının sonuçlanmasını beklediklerini açıkladı. Yasanın çıkması halinde otoyol ve köprü özelleştirmelerine bu yıl içerisinde başlanacağını anlatan Kilci, "Otoyolların ihalesi haliyle farklı bir nitelik arz ediyor. Kısa bir zamanda sonuçlanmasını beklemek doğru olmaz. Bu yıl içerisinde sonuçlanmaz ama 2009 içerisinde kanun çıkar çıkmaz ihaleye başlayacağız, buna köprüler de dahil." bilgisini verdi. Özelleştirme kapsamında Fatih Köprüsü'nün de dahil olduğunu belirten Kilci, Rekabet Kurumu kararı gereği Boğaziçi Köprüsü'nün ayrı ihale edileceğini kaydetti. Meclis Genel Kurulu'nda bulunan Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, otoyollar, köprüler ve bunlarda bulunan tesis ile varlıkların özelleştirilmesinin nasıl yapılacağını düzenliyor. Tasarıya göre, otoyollar, köprüler ve bunlarda bulunan tesis ile varlıkların özelleştirilmesini, ÖİB gerçekleştirecek.
ZAMAN