"Ticaret savaşlarına karşı lojistik bakanlığı kurulmalı"

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, “İhraç ürünlerimizi yerlerine sağ salim ulaştırmak için ticaret savaşlarının tıkadığı kanalları aşacak stratejileri geliştirmeliyiz. Bunun için lojistik bakanlığı kurulmalı” dedi.

Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret savaşının pandemi ile başka bir boyuta taşındığını belirten Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, son dönemde yaşanan konteyner krizine de vurgu yaparak “Artık Türkiye’nin bir lojistik bakanlığı olmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni kabinenin açıklanmasının beklendiği bugünlerde sanayicinin de beklentileri yüksek. Türkiye’nin en çok ihracat yapan iller sıralamasında İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir’in hemen ardından gelen, Ankara’yı geride bırakan Gaziantep, 2021’in ilk üç ayında hammadde, konteyner gibi büyük sıkıntılara rağmen ihracatını artırdı. Dün açıklanan verilere göre yılın ilk 3 ayında Gaziantep 2 milyar 288 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bu rakamın daha da yüksek gelebileceğine işaret eten ihracatçı kent Gaziantep’in Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, “Biz 155 alanda binlerce ürün üretiyoruz. İhracat yapmadığımız ülke yok. İhracat yaptığımız ülke sıralamamız değişti. Artık ilk sırada Ortadoğu değil ABD var. Batı yoğunluğu arttı. Ancak hammadde ve konteyner sıkıntısı bizi yavaşlattı. Buna rağmen ihracatçılarımız çok güzel işler çıkardı. Geçen yıl 7.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştik. Biz bu rakamı 2021 sonunda 8.5 milyar doların üstüne taşırız” dedi. Ünverdi, “Ancak bir talebimiz var” diyerek şunları kaydetti: “Dünyanın yeni stratejik konusunu lojistik olacak. Yaşanan ticaret savaşları nedeniyle filler tepişirken, çimenler ezilecek. Hatta bunu bir süredir yaşıyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız elbette pek çok sorunu çözüyor. Ama ticari yolların tüm diğer işlerden ayrılarak, bir bakanlığın odak noktası olması lazım. İhraç ürünlerimizi yerlerine sağ salim ulaştırmak için ticaret savaşlarının tıkadığı kanalları aşacak stratejileri geliştirmeliyiz. Bunun için bir lojistik bakanlığı istiyoruz. Avrupa’daki alıcılarımız pandemi döneminde psikolojik olarak Çin’den uzaklaştılar. Elbette ticaret savaşlarının küresel ticarete etkileri olacak. Türkiye olarak buna odaklanmalıyız.”

Elektrikli tren, 1000 tonu 3’te biri fiyatına taşıyacak

Başkan Ünverdi, özellikle tren taşımacılığının geleceğin ticaretinde önemli bir rol oynayacağını, bu konuda güzel çalışmalar olduğunu kaydetti. Ünverdi, Mersin’den Gaziantep’e limana lojistik sağlayacak hatta elektrikli tren taşımasıyla ilgili gelişmeler olduğunu kaydederek, “Bunları resmi ağızlardan duymadık. Ama duyumlarımıza göre Nur Dağı’nın altından çift hat tüneller kazılıyor. Bu hatta çalışan akaryakıtlı trenler, 25 bin TL yakıt harcarken 300 ton yük taşıyabiliyor. Oysa elektrikli tren 1000 tonu 3’te biri fiyatına taşıyor. İşte bu noktada daha da önemli bir adım atarak özel taşımacılığın önünü açmalıyız” diye konuştu.

Tekin ÇİÇEK – DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı