Türkiye'de her saat başı 27 trafik kazası meydana geliyor. Günde ortalama 5 ila 20 kişinin öldüğü kazalarda yaklaşık 200 kişi de yaralanıyor. Milyonlarca liralık maddi zararın oluştuğu kazalara ise yüzde 80'lik oranla sürücü hataları sebep oluyor. Ardından yaya ve ve diğer faktörler geliyor. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF), sürekli artan trafik kazalarına karşı harekete geçti. Yeni bir eğitim projesini başlatan federasyon, 20 büyük ilde ticari taşıt sürücülerine eğitim verecek.
Kazaların temel sebebinin eğitimsizlikten kaynaklandığını belirten TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, şoförlerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi projesini 10 Şubat'ta Eskişehir'den başlatacaklarını söyledi. 20 ilde çeşitli zamanlarda yapılacak 7'şer saatlik eğitim seminerlerinde halkla ilişkiler, sürücü psikolojisi ve trafik sorunları konularında açıklamalarda ve görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydeden Apaydın, trafikte dikkati artırmak için de çalışacaklarını dile getirdi. Toplu taşıma imkanlarından yeterince faydalanılmadığından dert yanan Apaydın, alternatif olarak deniz, demiryolu ve havayolunun da aktif olarak kullanılması gerektiğini söyledi. TŞOF Başkanı, "Ne şehir içinde ne de şehirlerarası yollarda toplu taşıma araçlarından yeterince faydalanmıyoruz." dedi. Deniz araçları, uçak, tren gibi toplu taşıma araçları kullanıldığı takdirde karayollarında bu sıklıkta kazalar olmayacağını aktaran Apaydın, şunları söyledi: "Yük ve yolcuların yüzde 95'i devlet karayollarında taşınıyor. Oysaki Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili. Deniz taşımacılığına önem verilmeli, hızlı tren projeleri tamamlanmalı. Bunlarla birlikte şoförler sürekli eğitimden geçirilmeli ve SRC belgelerine mutlaka kriter getirilerek, her önüne gelene verilmemelidir." Direksiyon Akademisi ileri sürüş teknikleri uzmanı Onur Akçay, başlatılan eğitimin sevindirici bir haber olduğunu söyledi. Her yıl trafik kazalarında 10 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Akçay, "Bu eğitimlere ihtiyacımız var. Fakat eğitimin genç yaşlarda başlamamasından dolayı eğitimi kabul ettirmek zorlaşıyor." dedi. Damla İnsan Kaynakları'nın sahibi Vural Şeker de federasyonun girişiminin sektör için çok önemli olduğunu vurguladı.
Özel istihdam bürosu olmalarına rağmen müşterilerden gelen şikayet ve talepler üzerine şoförlük eğitimi vermeye başladıklarını belirten Şeker, 5 bin civarında şoför portföyüne sahip olduklarını ancak 500'ünün iyi bir şoför olacağını aktardı.
Trafikte nelere dikkat edilmeli?
Emniyet, trafik kazalarına yol açılmaması için bazı sürücülere bazı önemli uyarılarda bulundu. Bu konuda dikkat edilecek ilk nokta, alkollü araç kullanılmaması. Emniyet kemeri takılması, araç kullanırken sürücünün dikkatinin dağıtılmaması da diğer önemli tavsiyeler. Sürücülerin hız limitlerine uyması gerektiği vurgulanan açıklamada şu konulara değiniliyor: "Far ayarlarınızı kontrol ediniz, tehlikeli sürüş ve yakın takipten kaçınınız. Bisiklet ve motosiklet kullanırken kaskınızı takınız, karşıdan karşıya geçerken geçiş kurallarına ve ışıklara riayet ediniz, kavşaklarda durunuz, tehlikeli yerlerde sollama yapmayınız. Acelelikten kaçınınız, trafikte dikkatli ve hoşgörülü olunuz.''
ZAMAN