"TIR filosu gelir kaybeder"

Tır karnesi sisteminin kaldırılması halinde, taşımacılık yapan Türk TIR'larının sadece 25 ülkeye gidebileceği ve tır filosunun büyük gelir kaybına...

Tır karnesi sisteminin kaldırılması halinde, taşımacılık yapan Türk TIR'larının sadece 25 ülkeye gidebileceği ve tır filosunun büyük gelir kaybına uğrayacağı bildirildi.

Uluslararası karayolu taşımacılığını düzenleyen ve Türkiye'nin etkin biçimde yararlandığı Tır Karnesi Sistemine yönelik son dönemlerde ortaya çıkan gelişmelerin ne sonuç getireceğine ilişkin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete, basın toplantısı düzenledi.

Mete'nin düzenlediği basın toplantısına Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) Başkanı Paul Laeremans, Genel Sekreteri Martin Marmy ile TOBB Genel Sekreteri İsmail Köksal eşlik ettiler.

 

DIŞ TİCARETİN YÜZDE 40'I, TÜRK TIR FİLOSUYLA

 TOBB Başkan Yardımcısı Mete, dünya tır karnesi kullanımının yaklaşık 600 bin civarında olduğunu, bu rakamın yüzde 20'sinin Türkiye tarafından rezerve edildiğini belirtirken, Türk dış ticaretinin yüzde 40'nın da Türk Tır Filosu'yla yapıldığını söyledi.

Bu sistemin kaldırılması halinde, 80 milyar dolarlık Türk ihracatının yüzde 40'ının tır filosunun taşıdığı dikkate alındığında; konunun hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Mete, Türkiye'nin " e..tır" sistemine dahil olması durumunda, taşıma maliyetlerinin çok yükseleceğini kaydetti.

 

NUHOĞLU: 300 BİN SEFERİN 230 BİNİ TIRLA YAPILIYOR

 UND Başkanı Çetin Nuhoğlu da, Türkiye'nin yıllık olarak batıya 300 bin sefer düzenlediğini, bunun 70 bininin RO-RO seferiyle, 230 bininin Türk tırlarıyla yapılmakta olduğunu hatırlatarak, tır karnesine göre yapılan taşımacılığın ucuz maliyetle yapıldığını belirtti.

 "Eğer bu sistem kalkarsa Türk tırları her giriş yaptıkları ülkenin gümrük kapısına para ödemek durumunda kalacaklar" diyen Nuhoğlu, ayrıca mevcut sistemle AB'ye üye ülkelerin dışındaki ülkelere de taşıma yapıldığını bildirdi.

 Mevcut Tır karnesi sistemi kaldırıldığında Türkiye'nin sadece 25 ülkeye taşımacılık yapabileceğini, AB üye olmayan 30 ülkeye yani Orta Asya'ya, Orta doğuya taşıma işlemini gerçekleştiremeyeceğini kaydetti.

 Nuhoğlu, karayolu taşımacılığının yılda 3,5 milyar dolara yakın döviz getirisi bulunduğunu ve bunun büyük kısmının Tır karnesi sistemiyle kazanıldığını ifade etti.

 

TÜRKİYE'DEN DESTEK

  IRU Başkanı Paul Laeremans da, kuruluşlarının BM şemsiyesi altında faaliyet gösteren bir kurum olduğunu, ancak Türk otoritelerinin bu kuruluşa destek olmadığını söyledi.

 IRU Genel Sekreteri Martin Marmy ise TIR Karnesi Sisteminin 55 ülkede 11 bin hareketi izlemekte olduğunu, bunun 66 ülkeye çıkması konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydettiği konuşmasında, 2005 yılı itibariyle 3,2 milyon adet karne kullanıldığını bildirdi.

 Marmy, Türkiye'nin IRU'nun ana ortaklarından biri olmasına rağmen kamu tarafından desteklenmediğini dile getirdi ve Türk Kamu Kurumları'nca desteklenmesi talebinde bulundu.

 Öte yandan basın toplantısıyla sorunlarını dile getiren heyet, bugün Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret ederek, sorunlarının çözümü konusunda destek isteyecekler.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı