Tırsan, Low-bed ile hedef büyüttü

Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Her şeye rağmen bu krizde 'sıfır kâr'la çalışıp, hiçbir işçi çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz" dedi....

Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Her şeye rağmen bu krizde 'sıfır kâr'la çalışıp, hiçbir işçi çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz" dedi.

TIRSAN'ın Yönetim Kurulu  Başkanı Çetin Nuhoğlu şirketin dünyayı saran krizde karşı dimdik ayakta durarak ve işçi çıkarmayarak büyüyeceğini söyledi. Nuhoğlu, TIRSAN'ın Adapazarı'ndaki 'Low-bed' (ağır yük) üretim fabrikasının basın tanımında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dünyanın şu anda global bir kriz ortamında olduğunu ifade eden Nuhoğlu, "Ancak biz her şeye rağmen bu krizde 'sıfır kâr'la çalışıp, hiçbir işçi çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz. Hatta bu zamana kadar yaşanan krizleri çok iyi yöneten TIRSAN'da hedefimiz, treyler üretimiyle, Avrupa'da şu an bulunduğumuz 9'uncu sıradan, 5'inci sıraya yükselmek. Bunu da başaracağımızı herkes görecek" diye konuştu.

AR-GE merkezi kuruyor

TIRSAN'ın bu kriz ortamında Türkiye'de yine bir ilki gerçekleştirerek, kendi bünyesinde ilk AR-GE merkezini kurma çalışmalarına başladığını kaydeden Nuhoğlu, şu anda 50'nin üzerinde mühendis kadrosuyla sektörde teknoloji adına büyük bir geleceğe imza attığının altını çizdi. Nuhoğlu, "Bu açıdan baktığınızda gördüğünüz bu Low-bed Fabrikası, yeni geliştirdiği ürün gamıyla, araç taşıyıcısından, cam taşıyıcısına kadar teknolojisiyle ve ürettiğinin yüzde 90'ını ihraç eden Türkiye'nin tek fabrikasıdır" ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl 30'uncu kuruluş yıldönümünü kutlayan TIRSAN'ın 30 ülkeye 2 bin 150 adet treyler satışı gerçekleştirdiğini kaydeden Nuhoğlu, şirketin köklü Alman firmalarını da bünyesine katarak Avrupa pazarında sağlam bir yere sahip olmayı başardığını söyledi.

İstihdam ikiye katlanacak

Söz konusu tesiste şu an 200 personelle üretim yaparak, bin adet treyler üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Nuhoğlu, önümüzdeki iki yıl içinde yapacakları ve totalde 11 milyon Euro'luk yatırımla üretimlerini 2 bine, çıkarıp, istihdamlarını da ikiye katlayacaklarını söyledi. Nuhoğlu, "Türkiye'nin otomotivdeki başarısını tüm dünya biliyor. Ancak sektörün bu alandaki başarısı ne yazık ki göz ardı ediliyor. Bizim bu başarımız, sektördeki diğer oyunculara örnek, bu alana yatırım yapmak isteyenler için de bir teşvik oluşturmalı" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin krizden en az hasarla kurtulmasının tek yolunun her sektörde geliştirdiği yeni ve rekabetçi ürünlerle dünya pazarlarından pay alabilmek olduğunun altını çizen Nuhoğlu, "Artık global dünyada 'lokal' başarılar refah getirmiyor. Sizin dünyada rakiplerinizden alacağınız pay, kuruluşlarınızın gücüyle doğru orantılı" görüşünü dile getirdi

80 milyon doları bu yıl da tutturacağız

Krizden kurtulmanın tek yolunun 'ihracat' olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, özellikle de rekabetçi ürünlerin desteklenmesinin bu dönemde ne kadar önemli olduğunun, TIRSAN'ın ürettiği ürünlerle, somut bir örnek oluşturduğunun altını çizdi. Nuhoğlu, "TIRSAN, krizden hiç etkilenmedi mi?" şeklindeki bir soruya da şu cevabı verdi:

"Kriz, geçtiğimiz temmuz ayından itibaren kendini hissettirdi. Öyle sanıyoruz ki, bu bu 2-3 ay daha devam edecek. Bizim toplam 9 aylık ihracatımızda yüzde 19'luk bir artış olmasına karşın, 3'üncü çeyrekte Avrupa'daki siparişlerimiz yüzde 27 oranında düştü. Ancak buna rağmen geçen yılki 80 milyon dolarlık ihracat rakamımızı bu yıl da tutturacağız. Bunu hedefi de daha çok katma değerli ürünleri çok farklı ülkelere pazarlayarak sağlayacağız. Bu amaçla tüm tesislerimizde, üretim verimliliği ve tasarrufa yönelik çalışmalarımız başladı. Yani pazar düşerken, biz payımızı yükselteceğiz."

Cam taşıma treylerini tanıttı

Çetin Nuhoğlu, TIRSAN'ın Avrupa standartlarındaki üretim kalitesiyle, Türkiye'deki rakiplerinden farklılaşırken, Avrupa'da da kendine hedefler koyduğunu, bu amaç doğrultusunda geçen yıl başladığı Low-bed Fabrikası'nda 200 istihdam ve yılda bin treyler üretimiyle 50 milyon Euro ciroya ulaştığını dile getirdi. Grubun Adapazarı'nda devreye soktuğu bu yeni tesisinde Rusya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarı için 2 dingilliden, 8 dingilliye kadar treyler üretimin başarıyla gerçekleştirdiğini vurgulayan Nuhoğlu, ayrıca Batı Avrupa'da yükselen bir trend olan hidrolik dümenli, yüksek manevra kabiliyetine sahip araçların da TIRSAN'ın ürün gamı içinde yer aldığını söyledi. Nuhoğlu, ayrıca, bu yeni ürün gamı içinde dünyada ilk kez Rusya'dan gelen sipariş üzerine üretilen ve 'cam' taşıma işinde kullanılan treyler modelini de gazetecilere tanıtarak, bunun dışında, Türkiye'deki metro vagonları, rüzgar santrali, gibi yatırım araçlarının da TIRSAN tarafından taşınarak, Türk firmalarına katma değer sağlayıp, avantaj sağladığını ifade etti.

Volkan ÖZSOY - DÜNYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı
AYS Lojistik, filosuna 6 Schmitz Cargobull treyler daha ekledi