Ulusoy Nakliyat için ADR sertifikalı, çevre, güvenlik ve yol emniyetli 30 adet tanker üreten Tırsan, söz konusu tankerlerin teslimatını gerçekleştirdi. Ulusoy, 30 adet ADR sertifikalı tankerlerle Shell'in outsourcing ettiği akaryakıt taşıma hizmetinin yüzde 75'ini gerçekleştirecek. Ulusoy ile gerçekleştirdikleri bu işbirliğini bir defada Türkiye'de yapılan 'en büyük yatırım' olarak nitelendiren Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, anlaşmanın toplam 2 milyon Euro değerinde olduğunu bildirdi. Söz konusu anlaşmanın geçen yıl yapılması halinde fiyatın yüzde 35 daha yüksek olacağını belirten Nuhoğlu, "Çünkü bu yıl malzeme fiyatları çok düştü. Alüminyum, sac fiyatları indi. Bir de Tırsan olarak 2009 yılında sıfır kârla çalışma kararı aldık. Bu da anlaşma fiyatının yüzde 35 düşmesi anlamına geldi. Alım yapacaklar için bu dönem fırsat sunuyor" dedi.
Bu işbirliğini, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum açısından da heyecan verici bulan Nuhoğlu, "Ulusoy'un bugün bu kadar önemli miktarlarda yatırım yapması Türkiye açısından çok önemli. Ülkede ihtiyaç var. Bizler Türkiye'de de bu ürünlerin üretildiğini göstermek istedik. Tamamı ihraç olan bir ürünü ilk defa Türkiye'de bir firmaya veriyoruz" dedi. Türkiye'de 18 akaryakıt dağıtıcısından 4 firmanın ADR sertifikalı tanker kullandığını, bu durumun da pazarda haksız rekabet yarattığını vurgulayan Nuhoğlu, "Bu firmalar aynı ülkede aynı işi yapıyor. Ama yasaya uyanlar fazla maliyetle taşımaya devam ederken, uymayanlar daha az maliyetle çalışıyor. ADR sertifikasının şirketlere maliyeti 3 kat daha fazla ama bu 3-5 yıl içinde verimlilik açısından kendi maliyetini çıkarıyor. 500 bin km'lik bir mesafede maliyet kazanılır. Üstelik daha emniyetli bir şekilde" dedi.
Bu dönemde satın almaları riskli olarak görüyoruz
Tırsan olarak ADR sertifikalı tankerlerin ilk olarak 2003 yılında ihracatına başladıklarını hatırlatan Nuhoğlu, söz konusu tankerlerden 300'ün üzerinde üretip ihraç ettiklerini kaydetti. İhracatlarının ağırlıklı olarak Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İngiltere ve eski Doğu Bloku ülkelerine olduğunu aktaran Nuhoğlu, sıvı tankerlerinin yanı sıra kimyasal ve toz tankerleri de ihraç ettiklerini, böylece ihraç rakamlarının 700 adeti bulduğunu açıkladı. 2009 yılında da var güçleriyle 700 rakamını tutturmaya çalışacaklarını belirten Nuhoğlu, "Bugün Avrupa da panik halinde, oradaki rakiplerimiz zor durumda. Bir kırılma dönemi yaşanacak. Hem taşımacı, hem de üretici anlamında sektörden çıkanlar ve satın almalar olacak, konsidilasyon yaşanacak. Biz 2007 yılında Alman Hendricks'i satın aldık ve kendimize yeni bir pazar yarattık" diye konuştu. Tırsan olarak bu dönemde satın almaları tehlikeli bulduklarını ifade eden Nuhoğlu, çok emin olunan ve planlı yatırımların avantaj sağlayacağını, kendilerinin rekabet güçlerini yansıtacak adımlara yöneldiklerini belirtti.
"Hükümet STK'ları devde dışı bıraktı"
Türkiye'de kayıtlı 20 bin adet tehlikeli madde taşımacılığı yapan tanker bulunduğunu açıklayan Çetin Nuhoğlu, Türkiye'deki tüketim rakamlarına bakıldığında gerçek ihtiyacın 5-6 bin adedi geçmeyeceğine dikkat çekti. Tankerlerin ADR sertifikasına geçmesinin hemen olamayacağını aktaran Nuhoğlu, "Düğmeye basıp da hemen trafikteki bütün araçlar ADR'li olmuyor. Bunun dönüşümü için 3 ila 5 yıllık bir zamana ihtiyaç var. Bugün aslında tam da hükümetin bu dönüşümü başlatması gereken zaman. Sektörler zaten zor durumda, destek verilsin ADR'ye dönüşüm hızlansın, istihdam yaratılsın" dedi.
Bu noktada hükümetin kararlarında sivil toplum kuruluşlarını dışarıda tuttuğunu söyleyen Nuhoğlu, şöyle devam etti: "2002-2003 yıllarında hükümetin karar süreçlerinde sivil toplum örgütleri de vardı. Meslek örgütleriyle fikir alışverişi yapılıyordu. Sonrasında sivil toplum örgütleri dışlandı, bu da belirsizlik getiriyor. Bilgiye ulaşma konusunda yaşanan tereddütlerden dolayı da kararlar hep erteleniyor."
Alican Ulusoy: Başka firmalarla da yatırıma açığız
ADR sertifikası bulunmayan tankerlerde ciddi emniyet sorunu yaşandığını söyleyen Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ulusoy, "Şu anki anlaşmamız Shell ile. Yarın başka firmalarla başka anlaşmalar olursa biz yatırımlara açığız. Tırsan ile de bunu yapmaya devam ederiz. Şu an Shell ile üçüncü 5 yılımıza girdik. Finansal yapımız kuvvetli, kredi borcumuz yok. Sermaye olarak da güçlü bir yapımız var. Anlaşmalı işlerde yatırıma açığız. Alım için de fırsat olan bir dönemdeyiz" diye konuştu.
Doluel: Sadece yakıt taşımayacağız
4 şirketin kullandığı ADR sertifikalı araç sayısının toplam 120 civarında olduğunu kaydeden Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding COE'su Celal Doluel, Türkiye'deki toplam tanker sayısının ise 20 bin adet olduğunu hatırlattı. Ulusoy'un amacının sadece yakıt taşımak olmadığını, enerji taşımalarında çok agresif bir şekilde büyümek istediklerini vurgulayan Doluel, "Bununla ilgili görüşmelerimizi yapıyoruz. Madeni yağ, atık depolamaları, ambalajlamalar gibi lojistik hizmetleri de sağlamak istiyoruz. Biz 10 yıl önce Shell ile bu imzayı atarken Türkiye'de bu araçlar yapılmıyordu. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'den tedarik ediyoruz" dedi. Sadece bu projede 80-90 kişiye ek istihdam sağladıklarını açıklayan Doluel, donanımlı bir kadro ile yola devam ettiklerini söyledi.
Shell taşımalarında pazar payı % 75
2008 yılında yapılan ihale ile mevcut hizmet verdikleri Derince, Trabzon ve Samsun bölgelerine ek olarak Mersin, İskenderun, Antalya ve Kırıkkale bölgelerini de aldıklarını kaydeden Ulusoy Seyahat Nakliyat Ticaret Genel Müdürü Erdoğan Ünlü, Shell'in taşeron kanalıyla yaptığı akaryakıt taşımalarındaki paylarının yüzde 75'e çıktığını bildirdi. Shell'in Türkiye genelinde 2 binin üzerinde bayisi bulunduğunu, bunun yüzde 75'ini kendi araçlarıyla dolum tesisinden getirdiğini aktaran Ünlü, geriye kalan yüzde 30'luk dilimin taşeron kanalıyla yapıldığını, bunun da üçte ikisinin Ulusoy'da olduğunu belirtti. Ünlü, "2009 yılında 1 milyar litre Shell'e taşıma yapacağız, 6 milyon km yol gideceğiz" dedi.
120 şoför ADR eğitiminden geçti
Ulusoy bünyesinde bugün 120 şoförün ADR sertifikası konusunda eğitimli olduğunu ve bu eğitimlerin süreklilik arz ettiğini belirten Celal Doluel, "Şoförlerimizin ailelerine de eğitimler veriyoruz. Evdeki eşe, şoförün ne kadar çalışması, ne kadar uyuması gerektiği, sağlıklı beslenmesi gerektiği konularında eğitim veriyoruz. Şoförler belirli kuralları düzenli olarak yerine getirdiği takdirde kazandı artıyor. Şoförlerimizin 9 saatten fazla çalışması yasak. Araçların 4.5 saatte bir durması gerekiyor. Şoförlerimizin kıyafetleri özel, çelik burunlu ayakkabılar giyiyorlar. Bütün şoförlerimiz psikoteknikten geçiyor. Bunu Türkiye'de uygulayan ilk şirketiz" dedi.
"Anlaşma, Ulusoylar'la dostluğumu pekiştirdi"
ADR sertifikalı tanker anlaşmasını, Ulusoy Holding'teki bölünme gerçekleşmeden önce Saffet Ulusoy ile yaptıklarını belirten Çetin Nuhoğlu, böylece geçmişte yaşadıkları tatsız olayların da ortadan kalktığını söyledi. Nuhoğlu, "Ulusoy ile yıllardır yakın dostluğumuz var. Biraz ertelenmiş bir dönem geçirdik. Dostluğumuz yeniden pekişti. Ulusoy Grubu'nun bu yatırımı Türkiye açısından son derece önemli. Umuyoruz diğer gruplar da Türk halkının emniyeti için aynı yatırımı yapma cesaretini gösterirler" dedi.
Nurdoğan ARSLAN ERGÜN - DÜNYA