TIRSAN,ekolojik treylerler üretiyor

Sektöründe 40 yıldır öncü olan Tırsan, ekonomik ve ekolojik treylerler üretiyor. Çevre için ikinci Ar-Ge’yi kurma hazırlığı içinde olan firma, çevrecilikte de sektörüne öncülük ediyor.

Verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir bir başarı yakalamak isteyen firmaların ilk tercihi olan Tırsan, geliştirdiği çevreci ve tasarruflu ürünlerle hem müşterilerine de hem de çevreye kazandırıyor. Türkiye’de her türlü yüke özel taşımacılık çözümleri getiren, bunu yaparken de çevreye saygılı üretim ve ürün anlayışıyla çalışan Tırsan, 40 yıldır pazar payını artırıyor. Yurtiçi pazar payanı yüzde 41’e taşıyan Tırsan, ihracatta liderliğini sürdürüyor. Tırsan, 2017’de Türkiye’nin toplam treyler ihracatının yüzde 97’sini tek başına yaparak ihracatta rekor kırdı. İhracattaki başarısı ve Avrupa’daki üretimi ile Tırsan geçtiğimiz yıl Avrupa’nın en hızlı büyüyen treyler markası oldu. Avrupa’nın en geniş ürün yelpazesini Avrupa’nın en teknolojik fabrikasında üreten Tırsan, üretimdeki başarısını Ar-Ge gücünden alıyor. Tırsan’ın üretimdeki temeli; güçlü, sağlam, verimli ve çevreci ürünlere dayanıyor.

Treyler sektörünün en hafif ve çevreci treylerlerini üretiyor

Tırsan Ar-Ge projelerinde, treyler tasarımında toplam sahip olma maliyetini aşağı çekmek üzere enerji verimliliğine odaklanıyor. Türkiye’nin en hafif treylerlerini üreten Tırsan, bunun için de; yüksek teknolojili alaşımlar, nanoteknolojili ürünler ve kompozit malzemeler kullanmasının yanı sıra, aerodinamik optimizasyonu sağlayan tasarımlar gerçekleştiriyor. Bu sayede, aerodinamik ve yuvarlanma direnci düşük, sağlamlıktan ödün vermeyen hafif treylerler üretiyor. Bu araçlar daha az yakıtla aynı miktarda yükü taşıyabiliyor ve CO2 salımı da daha düşük seviyelerde gerçekleşiyor.

Yılda 195 ton daha az CO2 emisyon salınımı yapılabiliyor

Büyük firmalar, açtıkları lojistik ihalelerinde çalışacakları firmaları seçmek için ihale şartnamelerine çevreyle ilgili şartlar da koymaya başladılar. Lojistikçilerin ne kadar çevreci olduklarını, yıllık yakıt tasarrufu ve CO2 salınımı miktarını göstermelerini istiyorlar. Tırsan Hafif Tenteli/Perdeli treyler normal treylere göre aynı yükü taşındığında yüzde 2’lik yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu tasarruf yılda 100 bin km  yol yapan treylerde 722 litre daha az yakıt tüketilmesine ve yılda 1,52 ton daha az CO2 salınımı yapılmasını sağlıyor. 100 araçlık bir filo olarak hesap edildiğinde ise firmanın yıllık 72,2 ton yakıt tasarrufu ve 195 ton daha az CO2 emisyon salımı  gerçekleştirilebiliyor.

CO2 salımını düşüren intermodal taşımacılıkta Tırsan öncü

Tırsan, intermodal taşımacılığa yönelik çözümler alanında da Türkiye’nin öncü treyler üreticisi konumunda. Avrupa Birliği Komisyonu’nun taşımacılık politikası, 300 km’yi aşan mesafelerde karayoluyla yapılan yük taşımacılığını 2030 yılına kadar yüzde 30 oranında, 2050 yılına kadar da yüzde 50’yi aşan oranda demir ve deniz yoluna kaydırılmasını öngörüyor. Bu politika neticesinde CO2 salımının 2030 yılında 1990 yılına göre yüzde 20, 2050 yılında ise yüzde 60 oranında azaltılması hedefleniyor. Bu hedefe paralel olarak son yıllarda intermodal taşımacılığın payı da artıyor. Tırsan, intermodal taşımacılığa uygun treyler segmentlerinde en esnek çözümleri sunarak hem taşımacıların operasyonlarında verimliliği artırıyor ve maliyetlerini düşürüyor, hem de kara yollarında araç sayısının azaltılmasına destek sağlıyor.

Boya tüketimini yüzde 40 düşüren 4.7 milyon TL’lik yatırım

Tırsan sadece ürünlerinde değil tüm üretim süreçlerini çevreci bir yaklaşım gerçekleştiriyor. Tırsan’ın ana üretim üssü, Avrupa’nın hem kapasite hem de üretim teknolojisi bakımından en gelişmiş tesislerinden biri olan Adapazarı kampüsü. Toplam 365 bin m² alan üzerine kurulu olan tesis, perdeli ve tenteli treyler, platform araçlar, paslanmaz çelik tanker, alüminyum tanker ve silo, kutu tipi treyler, low-loader ve low-bedler, damper ve konteyner taşıyıcı üretimine yönelik olarak her biri bağımsız bir KOBİ mantığıyla çalışan sekiz farklı fabrikadan oluşuyor. Tırsan, Türkiye sanayisinde, temel ilkesi atığın ve israfın önlenmesi olan yalın üretim süreçlerinin uygulanması konusunda örnek üreticilerden biri konumunda bulunuyor. Hem üretim hem de yönetim süreçleri yalın üretim felsefesine uygun olarak sürekli olarak optimize ediliyor. Gerçekleştirilen üretim teknolojisi yatırımları da buna destek oluyor.

Çevre yönetiminde mevzuatları aşan yaklaşım

Tırsan’ın tüm süreçleri ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standartları çerçevesinde gerçekleşiyor. Bu kapsamda Tırsan, her yıl yönetim programına çevresel etkinin azaltılmasına yönelik ölçülebilir hedefler koyarak çalışmalar gerçekleştiriyor. Tüm süreçler çevre boyutlarına ve çevre etkilerine göre değerlendiriliyor. Yeni bir ürün,  süreç ya da proje tasarımı söz konusu olduğunda, projenin çevre etkileri değerlendiriliyor, süreç faaliyete geçtiğinde ise çevre boyutları belirleniyor. Atık su yönetimi kapsamında, Tırsan tesislerinde oluşan endüstriyel ve evsel nitelikli atık sular 440 m3/gün kapasiteli kimyasal ve biyolojik arıtma tesisinde arıtılıyor. Üretime bağlı olarak oluşan tüm atıklar (ambalaj atıkları, tehlikeli atıklar, metal atıklar, evsel nitelikli atıklar vb.) lisanslı kuruluşlarca geri dönüştürülüyor. Emisyon yönetimi kapsamında ise, emisyonu mümkün en düşük seviyeye çekmek üzere projeler gerçekleştirilerek düzenli olarak emisyon ölçümü yapılıyor. Tüm bu süreçler iç denetimlerin yanı sıra, Çevre Bakanlığı ve sorumlu kuruluşlarca periyodik olarak denetleniyor.

Ekonomi ve ekoloji bir arada

Tırsan, hafif tenteli/perdeli treylerini ekonomi ve ekoloji için geliştirdi. Yapılan titiz çalışmalar neticesinde Tırsan Hafif Tenteli/Perdeli, sadece 5.600 kg olan boş ağırlığıyla, segmentinde sektörün en hafif treyleri konumunda bulunuyor. Tırsan Hafif Tenteli/Perdeli treyler hafifliği sayesinde 1 tonun üstünde daha fazla yük, 27 ton faydalı yük taşıyabiliyor. Tırsan geliştirdiği ve pazara sunduğu tüm ürünlerinde çevreciliği ve ekolojiyi ön planda tutuyor. Avrupa’nın en geniş ürün gamına sahip olan Tırsan, Perdeli ve Tenteli’den Tankere, Frigo’dan Damper’e, Silo’dan Konteyner Taşıyıcı’ya kadar tüm ürünlerinde müşterisine de çevreye de kazandırıyor. 

Çevreci yaklaşım ikinci Ar-Ge merkezini getirdi

Tırsan, Ar-Ge altyapısı sayesinde kavramsal tasarımdan teknoloji araştırmalarına, çözüm mühendisliğinden seri üretime kadar, toplam sahip olma maliyetini aşağı çekmeye odaklanarak çevreci, sürdürülebilir ve güvenilir treyler çözümleri üretiyor. Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezini kuran Tırsan, verimliliği ve çevreciliğini artıracak ürünler için ikinci Ar-Ge merkezini de 2017 yılında açmak için çalışmalarını sürdürüyor. 

AHMET DOĞAN/Lojistik Ekipmanlar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı
AYS Lojistik, filosuna 6 Schmitz Cargobull treyler daha ekledi