İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un ilk yerli tramvayının test sürüşünü gerçekleştirdi.
Topbaş, deneme seferi öncesi yaptığı konuşmada, "1995 yılında ulaşımda kullandığımız bir tutamaç 250 dolara getiriliyordu. Şimdi bir tutamaç 1 doların altında imal ediliyor" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ak Parti Adayı Kadir Topbaş, İstanbul'un yeni yerli tramvayının tanıtımını yaparak, ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. Topkapı Tramvay İstasyonu'nda gerçekleştirilen tanıtımda konuşan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hem yurt dışına bağımlılığı azaltmak, hem de maliyetleri düşürmek amacıyla yerli tramvay üretimini hizmete sunduklarını söyledi.
Ulaşım alanında sorunları çözmek için birçok çalışma yaptıklarını kaydeden Başkan Topbaş, İstanbul'da ulaşım ile ilgili çeşitlendirme çalışmalarını başarıyla yürüttüklerini belirtti. Yerli tramvay üretiminin kolay bir iş olmadığını ifade eden Topbaş, "Göreve geldiğimizden bu yana ulaşım sorununu çözmek için birçok proje başlattık. 60 milyar TL'lik yatırımımızın 32 Milyar TL'si ulaşım ile ilgili. Ciddi mesafeler kaydettik. Hummalı bir çalışma sonucunda gerçekten kayda değer bir başarıyı ortaya koydu Ulaşım AŞ firmamız. Farklı bir ölçekte başarıdır bu. Ulaşımda sorunları çözmek, konforu artırmak ve gelişim sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
1995 yılında ulaşımda kullanılan el tutacının 250 dolara getirildiğini belirten Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde bir talimat verdiğini ve üretimin İstanbul'da yapılmasını sağladığını kaydetti. Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "1995 yılında bir tutamaç 250 dolara getiriliyordu. Hangi bütçe dayanır buna. O günkü fiyatlarla yaklaşık 250 dolara alınan tutamacı 1 doların altında üretildi. Akla ziyan gerçekten. Bugün de hesap soruyorlar. Bu hizmetleri doğru kullanıyoruz hata mı ediyoruz. Her şey böyle. Şimdi vagon yapıyoruz. 3.5 milyon Euro'nun altında alınamıyor. Biz 1.57 milyon Euro'ya mal ediyoruz. Yüzde 50 az maliyetle üretiyoruz. Bu kadar yatırımları nasıl yapıyoruz. İşte bunlardan tasarruf edilerek yapılıyor. Daha çok çalışacağız. Bizim hedefimiz bu ülkeyi hak ettiği yere getirmek milletimize hizmet etmek."
"İstanbul teknolojik gelişmeleri ortaya koyarken Türkiye'ye model oluyor" diyen Başkan Topbaş, "Sorumluluğumuz sadece İstanbul'un sorunlarını çözmek değil. Türkiye'ye de bir ağabeylik yapmak, sorunlarını çözmek ve gelişimini sağlamak hedefindeyiz" diye konuştu.
"2 TANESİ RAYLARA İNDİRİLDİ,18 TANE DAHA GELECEK"
"Bu çalışma bir mühendislik harikası" diyen Topbaş, "Daha önce yedek parça üretimi ile başlayan çalışma bugün dizayn, yazılım, her yönüyle yerli hale geldi. Türkiye'de üretilen en önde gelen hafif metrolar bunlar. 2 tanesi raylara indirildi. 18 tane gelecek. Siz hesaplayın ne kadar kar ettiğimizi. Ayrıca bir teknolojik deneyim kazanıyoruz" şeklinde konuştu.
Kadir Topbaş, konuşmasını gerçekleştirdikten sonra tramvayın vatman koltuğuna oturdu. Topkapı ile Edirnekapı durakları arasında tramvayı kullanan Topbaş yaklaşık 6 dakika sonra test sürüşünü tamamladı. Topbaş, vatman koltuğunda kendisini görüntüleyen basın mensuplarına da el sallayarak poz verdi.
LOJİPORT