Tora’dan yanlış dolum kazalarına etkili çözüm

Periyodik bakım ve tank temizliği şirketi Tora, Secu-Tech ile birlikte geliştirdiği sistemle, akaryakıt tanklarının yanlış ürünle doldurulmasının önüne geçerek oluşabilecek yüksek maliyetli zararlara engel oluyor.

Akaryakıt tanklarına yakıt dolumu yapılırken zaman zaman yaşanan kazalar, hem taşıyıcıya hem de akaryakıt firmalarına ciddi zararlar verebiliyor. Örneğin; motorin tankına benzin, benzin tankına da motorin dolumu yapılabiliyor. Böyle durumları henüz yaşanmadan önce önlemenin çözümlerini arayan Tora Periyodik Bakım ve Tank Temizliği Şirketi, sektörün öncü firmalarından Secu-Tech ile birlikte üç ayaklı bir sistem geliştirdi. Sistem sayesinde yüksek maliyet getiren bu tür riskler önlenirken, şirketlerin prestij kaybı yaşamasının da önüne geçilmiş oluyor.

ZAMANINDA TESPİT EDİLMEZSE ZARAR ARTIYOR
Yanlış ya da çapraz dolum adı verilen bu kazayla ilgili bilgi veren Proje Müdürü Uğur Çavdaro, bu tür olayların sanılanın aksine sıkça yaşandığına dikkat çekti. Çavdaro, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akaryakıt istasyonlarında müşterilere satılan yakıt yer altındaki akaryakıt tanklarında depolanır. Satılan yakıt çeşitliliğine göre istasyonlarda birden fazla tank bulunur. Örneğin kurşunsuz benzin için 1 yeraltı tankı, motorin için iki yeraltı tankı... Tankerden yeraltındaki tanka dolum yapılırken, örneğin; motorin tankına kurşunsuz benzin doldurulmasına çapraz ya da yanlış dolum denir. İstasyonlarda yaşanacak olası bir ürün karışımı sonrası her iki ürünün de kullanılamaz hale geldiğini düşünürsek, sorumluları açısından ciddi bir maddi zarar söz konusudur. Eğer ürün karışımı ilk etapta fark edilmez ve araçlara da satış yapılır ise ilave  olarak bozulan araç maliyetleri eklenir ve müşteri memnuniyeti açısından da ciddi sorunlar çıkar.”

LOJİSTİK ŞİRKETLERİ SORUMLU TUTULABİLİYOR
Bu sistem sayesinde, tüm bu beklenmeyen yüksek maliyetlerin önüne geçmenin mümkün olduğunu söyleyen Çavdaro, “Olası bir ürün karışımıza çıkacak maliyetleri düşünürsek, oldukça düşük bir bedele bu risklerden oluşmadan önce ortadan kaldırabilirsiniz. Bildiğiniz gibi çok sayıda lojistik şirketi petrol şirketlerine akaryakıt taşımacılığı hizmeti veriyor. Bu hizmet beraberinde sorumluluklarda getiriyor. Örneğin yanlış/çapraz dolum gerçekleştiğinde bundan lojistik firmaları da sorumlu tutulabiliyor” diye konuştu.

SİSTEM, YAKIT TÜRÜNÜ TANIYIP
YANLIŞ DOLUMA İZİN VERMİYOR

Çavdaro, sistemin işleyişiyle ilgili bilgi verdi: “Sektörün öncü firmalarından Secu-Tech ile olan işbirliğimiz sayesinde bir kısmı yakıt taşıyan tankerlere, bir kısmı akaryakıt istasyonlarına, ve bir kısmı da dolum tesislerine monte edilen üç bacaklı bir sistem mevcut. Sistemin üçüncü bacağı olan dolum tesisi kısmı aslında sisteme sonradan dahil edilebilecek bir opsiyon. Tankere monte edilen kontrol cihazı ve diğer sensörler aracılığı ile tankerin hangi gözüne hangi yakıtın doldurulduğu dolum tesisinde programlanıyor. Bu dolum tesisinde bulunan otomasyon sayesinde otomatik olarak yapılabileceği gibi, bir operatör sayesinde manuel olarak da yapılabilir. Tankerin ilgili gözüne programlanan yakıt tipi, o gözdeki yakıt boşalana kadar değiştirilemiyor ve o gözün dolum mekanizmasını kilitliyor. Akaryakıt istasyonunda ise yeraltı tanklarının dolum ağızlarına takılan PID’ler (Product Idendification Device – Ürün Tanıma Cihazı) sayesinde her tanka bir ürün tanımlanıyor. Tanker istasyona gelip güvenli dolum ekipmanlarını bağladığı zaman, (iletken dolum hortumu, dolum dirseği vb.) tankerde bulunan kontrol ünitesi bağlanılan tankı tanıyarak ürün eşleştirmesi yapıyor. Eğer ürün doğru olarak eşleşmez ise doluma izin verilmiyor. Ve kilitlenen dolum mekanizması açılmıyor.”

SİGORTA PRİMLERİNİ DÜŞÜREBİLİR
Sistemin, lojistik firmalarını da yakından ilgilendirdiğini kaydeden Çavdaro, “Sistem, hem sağlık, emniyet ve çevre açısından riskleri ortadan kaldırmaya yarıyor hem de yanlış/çapraz dolum sonrasında ortaya çıkacak büyük maliyetleri ortadan kaldırıyor. Hatta konuyla ilgili sigorta primlerinde bile büyük indirim sağlayacağı ön görülüyor. Ayrıca bütün bu ekipman ve yazılımlar EN 14116 ve EN 13616 standartlarına uygun olarak çalışıyor ve tabiki ATEX sertifikasına sahip” ifadelerini kullandı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
TÜSİAD, Türkiye’nin e-ticaret lojistiği profilini çıkardı
TotalEnergies’ten yeni distribütörlük anlaşması
Ağır ticari araçlar sektöründe sürdürülebilirlik; çevresel etkiler