TPAO-Exxon dünyaya çıkıyor

Türkiye'nin dört gözle beklediği Karadeniz petrol arama çalışmalarından ilk sonuçlar gelmeye başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız...

Türkiye'nin dört gözle beklediği Karadeniz petrol arama çalışmalarından ilk sonuçlar gelmeye başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız çalışmalarla ilgili net bilgi veremeyeceklerini belirtti. Ancak Bakan "Petrol kuyusu ile konuşmaya başladık diyebiliriz" sözleriyle teknik olarak sondaj aşamasından olumlu haber geldiğini ima etti. Türkiye'nin petrol arama çalışmalarında yeni ümit olan Karadeniz'de çalışmalar hızla devam ediyor. Dünyanın en büyük ikinci platformu olan Leiv Eirikson'un sondajını yaptığı Sinop açıklarında ki petrol sahasından ise olumlu sonuçlar gelmeye başladı. Taner Yıldız dün Ankara'da Karadeniz'deki partnerlerinden Amerikalı Exxon-Mobil'in Kıdemli Birinci Başkan Yardımcısı Mark W Albers'i ağırladı. Görüşme sonrası ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

"SONUCU DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ"

Exxon Başkan Yardımcısı Mark Albers, Karadeniz'de Brezilyalı Petrobras
şirketinin Sinop açıklarında işlettiği kuyuya yüzde 25 oranında ortak olduklarını hatırlatarak "Karadeniz çalışmalarının sonuçlarını dört gözle bekliyoruz. 2011'in ikinci çeyreğinde Kastamonu açıklarında iki kuyuda saha sondaja başlayacağız" diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
TPAO ile 3. ülkelerde işbirliği yapmak istediklerini anlatan Albers "Şu anda netleşmiş
bölge yok. Yer telafüz edemem. Ancak dünya genelinde 14 bin noktada deniz sondajı yapılıyor. Her alanda çalışabiliriz" dedi.

ÇEVRE ÖNEMLİ
Meksika Körfezinde yaşanan çevre felaketinin kendilerini endişelendirdiğini aktaran Albers "Dünyada kazanın yaşandığı kuyudan daha yüksek üretim ve basınçta binlerce petrol platformu güvenli bir şekilde çalışmalarına devam ediyor" dedi. Albers şunları söyledi: "Acaba bu kazanın nedeni iyi operasyon olmamasından mı yoksa orada günlük gelişen bir olay mı? Açıkçası bizde soruşturmanın sonucunu dört gözle bekliyoruz. Ancak biz Exxon olarak çevreye son derece saygılıyız."

EÜAŞ'ın 2010 kâr hedefi 2.5 milyar lira
AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır başkanlığında toplanan TBMM KİT Komisyonunda EÜAŞ'nin 2008 hesapları ibra edildi. Komisyonda bir sunum yapan Genel Müdür Sefer Bütün, EÜAŞ'nin mülkiyetinde 19 adet termik, 106 adet de hidrolik santral bulunduğunu, şirketin kurulu gücünün toplam 24 bin 199 Megavat (MW) olduğunu belirtti. Bütün, bu yılın programına göre EÜAŞ üretiminin 66 milyar kilovatsaatinin termik santrallardan, 36 milyar kilovatsaatı da hidrolik santrallar tarafından üretilmesinin hedeflendiğini söyledi. Şirketin bu yılki yatırımlarına da değinen Bütün, gerçekleştirecekleri rehabilitasyonlarla birlikte yaklaşık 139,9 milyar kilovatsaat üretim artışının sağlanacağını, bunun da 2 adet Keban hidroelektrik santralının yıllık üretimine eşdeğer olacağını kaydetti. Bütün konuşmasında şirketin ve bağlı ortaklarının 2010 yılında 2 milyar 570 milyon lira kâr hedeflediklerini söyledi.

BARIŞÇIL NÜKLEERE KARŞI DEĞİLİZ
Yıldız, "Biz nükleerin barışçıl kullanımından yanayız. Bu tavrımızda devam edecek"dedi.

GÜNEY KORE
Güney Kore ile Sinop'ta nükleer santral kurulması çalışmaları hızlandı. Teknik görüşmelerimiz henüz bitmedi.

AZERİ GAZI VE ARZ GÜVENLİĞİ
Azerbaycan'la imzaladığımız Şah Deniz Doğal Gaz anlaşması Türkiye'nin arz güvenliğini sağlayan bir anlaşma.

İSRAİLLE PROJE YOK
Mavi Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı projesinde İsrail'in şu ana kadar talebi olmadı. Biz de yeni proje düşünmüyoruz.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Türk Devletleri, lojistik ve taşımacılıkta birlikte hareket edecek
3.700 Ekol çalışanı DFDS kadrosuna geçti
Didem Aras’a, Koçaslanlar’da bir şapka daha