Trabzon-Erzurum yapılmalı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyerek, kara ve deniz taşımacılığında...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyerek, kara ve deniz taşımacılığında çok önemli bir konuma sahip olan Trabzon'da demiryolunun da kaçınılmaz olduğunu belirtti. Trabzon'un tarihten gelen transit taşımacılığın ve nakliyenin önemli bir merkezi olduğunu ifade eden Nuhoğlu, "Bir dönem İran ve Hindistan'a kadar giden mallar Trabzon üzerinden geçiyor ve bünyesinde Amerika dahil 11 konsolosu barındırıyordu. Şu anda da hem transit olarak önemli, hem de Karadeniz coğrafyasındaki tüm bölgelerle ilgili olarak Orta Asya'ya açılacak en önemli kapımızdır." dedi.

Kara taşımacılığı öcü gibi görülüyor

Nuhoğlu, kara taşımacılığının kaçınılmaz olduğunu ama yıllarca ihmal edildiğinin altını çizerek şöyle konuştu: "Kara taşımacılığının standardı belirlenmediği için bir rekabetçilik avantajı değil de, sanki ülkelerin kalkınmasında rolü olmayan 'öcü' konumunda bir yapıya büründü. Bu meyanda ulaştırma politikasını devlet politikası gütmeyen ülkelerin birinci sınıf ülke olması mümkün değildir. Biz de ülke olarak bir takım zorluklar yaşıyoruz. Ama standardı yakalamamız için kararlı hamlenin sürdürülmesi gerekir. Ümidimizi kaybetmedik."

Trabzon-Erzurum demiryolunun şart olduğunu ve Trabzon-Batum demiryolunun tek başına çözüm olmayacağını kaydeden Nuhoğlu, "Eskiden Trabzon'a gelen mallar demiryolu olmayınca buradan kervanlarla gönderiliyordu. Bu açığı gören Rusya, bin 100 kilometrelik Poti-Tebriz demiryolunu yaptırdı. Trazon-Tebriz arası 800 kilometre. Bu durumda Trabzon daha cazip ve Erzurum-Kars bağlantılı demiryolunun yapılması şart oldu. Aksi durumda Karadeniz havzasından toplanacak malların Trabzon üzerinden gönderilmesi çok zor olacak. Kaybeden de Türkiye olacak." diye konuştu.

Nuhoğlu, bir soru üzerine Karadeniz Sahil Yolu'nun yapılması sırasında demiryolunun düşünülmemesini anlayamadığını, "800 milyon dolar ihale ile başlayan yolun bugün gelinen noktada 4,5 milyar dolara çıktığı söyleniyor. Keşke bu yol baştan iyi planlansaydı, güzelim sahilimiz yok olmazdı, güneyden geçer ve karayolu demiryolu ile birlikte düşünülürdü." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"