Trafikte ölümlü kazalar azaldı

Karakuş, her yıl olduğu gibi bu senede Mayıs ayının ilk haftasını 'trafik haftası' olarak kutladıklarını belirterek, amacın toplumsal duyarlılığı...

Karakuş, her yıl olduğu gibi bu senede Mayıs ayının ilk haftasını 'trafik haftası' olarak kutladıklarını belirterek, amacın toplumsal duyarlılığı arttırmak olduğunu kaydetti.

Trafik güvenliği konusundaki duyarlılığı, senede bir kere de olsa bu trafiğin içerisinde olan 7'den 70'e herkese hatırlatmak istediklerini anlatan Karakuş, bu konudaki eğitimleri yaygınlaştırdıklarını bildirdi.

İlkokul öğrencilerinde trafik duyarlılığını arttırma adına değişik uygulamalar yaptıklarını ifade eden Karakuş, Polis Akademisiyle birlikte düzenledikleri, bugün başlayacak ve 2 gün sürecek sempozyumla da Türkiye ve dünya için büyük önem arz eden trafik olgusuna toplumsal dikkati çekmek istediklerini kaydetti.

Karakuş, trafik haftası etkinliklerinde verilen eğitimin ve bilinçin, fevkalade olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu belirterek, kazaları durdurmak ya da aşağı indirmeye çalıştıklarını ancak ana hedeflerinin tamamen ortadan kaldırmak olduğunu vurguladı.

Geçen yıllarda, kazalarda yaşanan ölüm oranlarını 5 bin 500 civarında olduğuna işaret eden Karakuş, 2009 sonu itibariyle bu oranı 4 bin 300'e düşürdüklerini söyledi.

Karakuş, ''Ama geçmişle kıyasladığımız taktirde, bu eğitimin üzerinde durulmasının, trafiğin öneminin yaygınlaştırılmasının olumlu neticelerini görüyoruz'' dedi.

Çocuklara temel trafik bilgileri verdiklerini ifade eden Karakuş, bu bilgileri yerleştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Karakuş, şunları söyledi:

''Toplumsal olarak Türkiye'nin kendine özgü sorunları olduğunu hepimiz biliyoruz. Bütün bunların içinde bir sorun var ki trafikte kaybettiğimiz canların ve malların hesabını daha iyi idrak etmemiz lazım. Yeni bir trafik yasası hazırlanıyor, burada caydırıcılığı en üst düzeyde nasıl sağlarız bu amaçtayız. Burada da amacımız, trafiğin denetimini sadece trafik polisleriyle değil, uygar ülkelerde olduğu gibi teknolojik cihazlarla, elektronik denetim sistemleriyle yaygınlaştırmak. Her türlü problemin bununla çözüleceğine inanıyoruz. Çünkü tartışmalar, şaibeler, kayırmalar ortadan kalkacak, ayrıcalıklar ortadan kalkacak. İnsanlar diyor ki, 'Ben yaptırımla karşılaşıyorum, benim yaptığım kural ihlallerini her kim olursa olsun yaptığı taktirde yaptırımla karşılaşıyorsa ben ona saygı duyuyorum'. Eğer bu yaptırımların eşit ve adil şekilde uygulandığı konusunda şüphe varsa, kurallara uyum noktasında da sorunlar yaşıyor olabiliriz. Bu nedenle bunu yaygınlaştırmaya ve zihinlere yerleştirmeye gayret ediyoruz.''

Trafik denetimini sadece trafik polisleriyle değil, elektronik sistemlerle yaygınlaştırmak istediklerini belirten Karakuş, bu şekilde tartışmaların, şaibelerin, kayırmaların, ayrıcalıkların ortadan kalkacağını ve her türlü problemin çözüleceğini söyledi.

-İKİNCİ EL ARAÇLARIN NOTERLERDE DEVRİ-

1 Mayıs'tan itibaren ikinci el araçların satış ve devir işlemlerinin noterlere devredildiğini anımsatan Karakuş, cumartesi ve pazar günleri sonrası üçüncü günü geçirdiklerini belirterek, verileri takip ettiklerini bildirdi.

''Aldığımız verilere göre ilk gün bin civarında aracın tescili noterlerce yapıldı. Bu anlamda bir sıkıntı yaşanmıyor'' diyen Karakuş, vatandaşların gerek iş gücü kayıplarını, gerek ekonomik kayıplarını, gerekse zaman kayıplarını en asgariye indirmek amacıyla parlamentonun ilgili kanunu kabul ettiğini söyledi.

Karakuş, uygulamayı takip ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Sistemde hiç bir problem yok. Online sistemde araçların sorgulaması yapılıyor. Vergi konusuna, trafik cezasına ilişkin araçların bir kaydı varsa noter, maliyenin sitesine giriyor. Orada varsa eğer 'sizin şu kadar ceza ya da verginiz var. Onu yatırın gelin' diyor. Kısıtlamalar varsa araçla ilgili, yine noter Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilgili online sistemine giriyor. haciz varsa, rehin varsa ya da başkaca bir kayıt varsa bu kayıtları görüyor ve dolayısıyla aracın satışını o kayıtlara ortadan kalkıncaya kadar, ya da ilgilisini bilgilendiriyor. Önceden bu şekildeki işlem sayısı yılda 2 milyondu. 2 milyon vatandaşımız bir araç hakkında kayıt olup olmadığını anlamak için bir belge alıp gidiyordu tescil bürolarına. Şu anda noterlere böyle bir belgeyle gitmeye gerek yok. Vatandaşın iyiliğine bir sistemdir. İş gücü açısından, zaman açısından, ekonomik açıdan tasarruf sağlanacak. Sistem şu anda sorunsuz olarak işliyor.''

Türkiye genelinde 560 trafik tescil bürosu ve şubesinde 4 bin 500 civarında memur bulunduğunu dile getiren Karakuş, ikinci ele ilişkin yapmış oldukları işlemlerle ilgili yükün kalktığını ve rahatlama meydana geldiğini söyledi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı