"TREDER'den ayrılacağım"

Bir meslek örgütü sektörle ilgili bir şey yapacaksa öncelikle şeffaf ve açık olmak zorundadır diyen Nuhoğlu, TREDER’in bu konuda zafiyet yaşadığını...

Bir meslek örgütü sektörle ilgili bir şey yapacaksa öncelikle şeffaf ve açık olmak zorundadır diyen Nuhoğlu, TREDER’in bu konuda zafiyet yaşadığını dile getirdi.

Türkiye Treyler Sanayicileri Derneği’nin (TREDER) sektörle ilgili verileri üyelerine tam anlamıyla yansıtmadığını dile getiren Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Çetin Nuhoğlu,  konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Nuhoğlu, “Bunu çok doğru bulmuyorum. Bir meslek örgütü sektörle ilgili bir şey yapacaksa öncelikle şeffaf ve açık olmak zorundadır. Yan yana gelen insanlar öncelikle TAİD’de de Otomobil Sanayicileri Derneği’nde de (OSD), Taşıt Araçları Parça Yan Sanayicileri Derneği’nde de (TAYSAD), tüm bilgileri bir birleriyle paylaşır. Özellikle TAYSAD’ın yaptığı bir kıyaslama çalışması vardır. Satış değerleriyle sektörün ortalamasının kıyaslanacağı bir portal oluşturdular. Başarılı bir uygulamadır. Gelişmiş toplumlarda meslek örgütlerinin temel görevi budur. Bilgi paylaşarak kendinizi geliştirebileceğiniz, rakiplerinize göre avantajlarınızı ve dezavantajlarınızı görebileceğiniz bir yapı oluşturulması gerekir. Bunların paylaşılması ve ona göre kendinizi konumlandırmanız gerekir. Yani bilginin saklanması mümkün değildir. Sakladığınızda sektörü yanlış yönlendirirsiniz. Sektör tek başına başarıyı kıyaslamıyor, garanti etmiyor” şeklinde konuştu.

TAİD yapıyor, TREDER bakıyor

Yurtiçi taşımacısı ve treyler üreticisi olmak sizin başarınızı garanti etmez diyen Nuhoğlu, uluslararası alanda başarılı olursanız bunun bir anlam ifade edeceğini söyledi. Nuhoğlu, “Bunun içinde meslek örgütleri ortalama standartları belirleyip yurtdışında gidebileceğiniz yerler konusunda size mesaj vermesi lazım. TAİD bunu çok iyi yaparken TREDER bunu maalesef gerçekleştiremiyor. TREDER üyeliğinden de ayrılacağım. 17 tane TREDER üyesi var. Bu üyeler birbirlerine verdikleri mesajlarla hem haksız rekabet yapıyor, hem de şeffaf bir şekilde bilgi vermiyorlar. Bu da doğal olarak bir karmaşaya yol açıyor. TAİD üyeleri pazarın yüzde 40’ına sahip. Yüzde 60 kim dediğimiz zaman cevap alamıyoruz. Hangi standartlarla bunu yapılıyor belli değil. Peki o zaman TREDER niye var? Sektörü geliştirmeyecekse niye var? Büyük firmalar niye orda? Yani tüm bunlar açıkçası Türkiye’nin kurallarının özellikle çok somut olarak tarif edilip ortaya konması gereken sorunlardır. Tüm dünyada sektör örgütleri tüm verileri gözler önüne seriyor. Ama Türkiye’ye geldiğiniz zaman bu veriler saklanıyor ve bu da sektörün sağlıklı bir şekilde önünün görmesini önlüyor” açıklamasında bulundu.


“Yük emniyet sigortasında Türkiye’de ilk firmayız”

Çift kat araçlarda yük emniyet sertifikası konusuna dikkati çeken Nuhoğlu, özellikle yük emniyet sertifikasının Avrupa’da toplam taşımalar içinde istenme oranı yüzde 60’lara çıktığını kaydetti. Nuhoğlu,”Sizin aracınız ne olursa olsun, eğer yük emniyet sertifikasına sahip değilse sorumluluk yükleyicide olduğu için 1 ocaktan itibaren buradaki sorumlukluları yükseldiğinden özellikle çift katlı araçlarda bu sertifika aranır oldu. Bu sertifika yoksa firmalar mallarını yüklemiyorlar. Biz bunu yıllardır yapıyorduk. Ama şasinin yanında yazardı. Artık büyük bir tabela şeklinde kasanın hemen yanında yazıyor. Bu anlamda yük emniyet sertifikası veren Türkiye’de ilk firmayız. Eminim ki Avrupa’da da ilkiz ama kesin veri yok elimde. O yüzden Avrupa konusunda şuanda bir şey diyemiyorum. Barsan Global lojistik için 170 tane çift katlı araç yapıldı. Bu araçlarda da bunu hemen kullandık. Bu treylerlerin özellikle parsiyel taşımalarda ne kadar büyük avantaj sağladığını göreceksiniz”  diye konuştu.

Yüzde 55 Pazar payı

TAİD  verilerine göre Ocak ayında yüzde 55 pazar payına ulaştıklarını kaydeden Nuhoğlu, geçen seneki paylarının yüzde 51.5 olduğunun,ancak sene sonuna kadar bu rakamın yüzde 55’i geçeceğini söyledi. Nuhoğlu, “Hedefimiz çok daha büyük miktarlarda pazar payı almaktır. Sadece TAİD değil, TREDER üyeleri arasında da bu hedefe ulaşacağız” şeklinde konuştu.

2010 yılının çok başarılı geçtiğini kabul etmemiz lazım diyen Çetin Nuhoğlu, “Bizim için yılın son 3-4 ayı çok başarılı oldu. Aralık ayında rekor bir imalatla 500’ün üstünde bir sayıyla rekor kırdık. Bu senede üretim aynı hızla devam ediyor. Ocak, 400 araba yurtiçi satış, 100 ün üzerinde de ihracat yaptık. Bu sene sonuna kadar böyle devam edeceğini , bizim 5-6 bin olan yıllık rakamlarımızı yakalayacağımızı umuyoruz. Tüm dostlarımızla beraber çok ciddi çalışmalar yaparak, sektörün istediği özellikle onların rekabetini arttıracak bu tip araçlar geliştireceğiz. Yıl sonuna kadar 4 tane daha farklı ürün piyasaya çıkartacağız. Tırsan 34 yıldır sürdürdüğü açık ara liderliği, müşteri memnuniyetini, toplam maliyet açısından çok farklı bir konuma gelecek” açıklamasında bulundu.

“Her başarılı nakliyecinin arkasında Tırsan vardır”

200 adet Tırsan marka treyler teslimatında, “Her başarılı nakliyecinin arkasında Tırsan vardır” diyerek sözlerine başlayan Barsan Global Lojistik TIR İşletme Direktörü Sedat Geyik, Tırsan’ın yaygın servis ve yedek parça ağı ve ikinci el değerinin yüksek olması nedeniyle tercih ettiklerini kaydetti. Daha sonra geçilen teslimat töreninde Tırsan Yönetim kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, 200 adet treyleri Sedat Geyik‘e teslim etti.

Cengiz TEPEBAŞ - KARA&DENİZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

"Otokar ile Güçlü Yarınlar" Projesi Başladı
DFDS, güçlü başladı; Krone’den 450 treyler satın aldı
DB Schenker Arkas’ın “Taşıdığımız En Güzel Sorumluluk” projesi taç taktı
MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi