Türkiye Treyler Üreticileri Derneği (TREDER) Başkanı Murat Tokatlı, bazı üretici ve kullanıcıların, kendi ürettikleri araçların şasi numarasını değiştirerek, yeni bir araç gibi tekrar trafiğe tescil ettirdiklerini belirterek, ''Uygunsuzluklar sonucu şu anda Türkiye'de 1.000 adet römork ve 300 adet çekicinin kayıp olduğu tahmin ediliyor'' dedi.
Treyler sektörüne ilişkin olarak düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan Tokatlı, 2007 yılında kurulan ve şu anda 16 üye ile sektörün yüzde 65'ini temsil eden TREDER'in sektörü devlet, kamuoyu, finansman kuruluşları nezdinde tanıtma amacı taşıdığını belirtti.
Sektörün dört temel sorununu kanun ve usullere uygun üretim yapmayan firmalar, sahtecilik, denetimsizlik ve finansman güçlüğü olarak sıralayan Tokatlı, piyasada özellikle son 6 ayda ciddi bazı usulsüzlük ve sahteciliklerin yaşandığını ifade etti.
Tokatlı, trafiğe tescili yapılmış ancak ruhsatında rehinli ibaresi bulunan araçların şasi numarasının değiştirilmesi suretiyle, farklı bir markayla ve sıfır kilometre bir araç gibi piyasaya sunulduğunu anlattı.
Üreticilerin yanı sıra bazı kullanıcıların da bu yola başvurduklarını kaydeden Tokatlı, şöyle konuştu:
''Mevzuata aykırı şekilde aracın tipinde değişiklikler yapıp, şasi numarasını değiştirip yeni bir araba gibi tekrar trafiğe tescil ettiriyorlar. Bizim ürettiğimiz araba ortadan kayboluyor. Sıfır kilometre bir araç ortaya çıkıyor''
(Soldan sağa): Recep Serin (Serin Treyler), Kaan Saltık (Koluman Kögel), Murat Tokatl (Otokar), Fehir Bulutlar (Tırsan)
Bankalar finansman sağlamaktan kaçınıyor
Bu tip olayların, araçların imal, tadil, montaj yönetmeliğine tamamen aykırı olduğunu belirten Murat Tokatlı, "Bu uygulamalar neticesinde finans kuruluşları finansman sağlamaktan kaçınıyor. Bankaların treyler finansmanı yok denecek kadar az. Müşteri, treyler finansmanı alamıyor. Bunun neticesinde finansmanı biz sağlamak zorunda kalıyoruz. Finansman maliyeti ve riski üreticilerin üzerine kalıyor. Halbuki biz finans kuruluşu değiliz, üreticiyiz" diye konuştu. Bu konuda hükümet nezdinde girişimde bulunduklarını aktaran Tokatlı, son 6 ayda yapılan bütün işlemlerin uygunluğunun kontrol edilmesi önerilerinin kabul edildiğini kaydederek, Sanayi Bakanlığının sektöre yönelik yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tokatlı, finansman konusundaki sıkıntıların çözülmesi için önümüzdeki günlerde banka ve finans kurumları ile görüşerek, treylerin kendi ruhsatı, şasi numarası olan ayrı bir araç olarak, krediye uygunluğunu anlatacaklarını söyledi. Tokatlı, ihracatın önemli bir kısmının Avrupa pazarına yapıldığını, bu pazarda küresel kriz nedeniyle sıkıntı yaşandığını, şu sıralarda en hareketli pazar olan Afrika'da ise finansman sıkıntısı bulunduğunu ifade etti.
Bu konuda hükümet nezdinde girişimde bulunduklarını aktaran Tokatlı, son 6 ayda yapılan bütün işlemlerin uygunluğunun kontrol edilmesi önerilerinin kabul edildiğini kaydederek, sanayi bakanlığının sektöre yönelik yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Treylerde iki aylık gerileme yüzde 50'ye ulaştı
Türkiye treyler pazarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tokatlı, son yıllarda düzenlemelerdeki değişikliklere bağlı olarak piyasada kamyondan çekici-treyler kombinasyonuna bir geçiş yaşandığını belirterek, 2004 yılında sektörde yüzde 32 paya sahip treylerlerin 2008 yılındaki payının yüzde 51'e yükseldiğini dile getirdi.
Tokatlı, 2004-2007 arasında ciddi bir büyüme gösteren sektörün 2008 yılında yüzde 15 küçüldüğünü ifade ederek, ''Bu yılın ilk 2 ayında gerileme ise yüzde 50 düzeyinde'' dedi.
2008 yılında 10 bin 654 araç üretildiğini ve üretimin yüzde 35'inin yurt dışına ihraç edildiğini söyleyen Tokatlı, 2002 yılında 18 milyon dolar olan treyler ihracatının 2008'de 190 milyon dolara çıktığını belirtti.
Tokatlı, 2009 yılının zor geçeceğini ancak sonrasında sektörün ihracatının önemli artış gösterebileceğini söyledi.
Tokatlı, ihracatın önemli bir kısmının Avrupa pazarına yapıldığını, bu pazarda küresel kriz nedeniyle sıkıntı yaşandığını, şu sıralarda en hareketli pazar olan Afrika'da ise finansman sıkıntısı bulunduğunu ifade etti.
LOJİPORT