Tren kazaları yerli sistemle engellenecek

Enekom tarafından geliştirilen Demiryolları Ray Kırıklarını Algılama Sistemi raylarda oluşan kırık ve çatlakları tespit ediyor. Yerli imkanlarla üretilen bu teknoloji dünyadan da yoğun bir ilgi görmeye başladı. 

ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Enekom tarafından geliştirilen Demiryolları Ray Kırıklarını Algılama Sistemi (RailAcoustic) başarıyla sonuçlanan testlerin ardından kullanılmaya başlanıyor. Sistem, ray üzerinde belirli bir frekansta oluşturulan titreşimin, biri uzakta olmak üzere 2 noktadan algılanması prensibiyle çalışıyor. Ray üzerinde tamamen elektromekanik yöntemle çalışan sistemde, bir taraftan raya titreşim verildikten sonra eş- zamanlı olarak diğer bir noktadan bu titreşim sinyali okunuyor. 

FARKLI SİNYALLER VERİYOR

Sağlam rayla kırık veya çatlak taşıyan rayın 2 nokta arasında taşıdığı titreşim sinyal seviyeleri arasındaki fark ve hatalı bölgeden yansıyarak geri gelen sinyal, sistemin hassas algılama elektroniği tarafından algılanıyor ve sonuç fiber optik iletişim hattı üzerinden kontrol merkezine taşınıyor. İlk seviye sistem performans testleri Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı’nda başarıyla gerçekleştirilen RailAcoustic ile raylarda kırık veya çatlak olup olmadığı güvenli şekilde algılanabiliyor.


Devreler etkin çalışmıyor 


Enekom Genel Müdürü Haluk Gökmen, raylarda zaman içinde kırılma ve çatlamalar oluştuğunu söyledi. Bu sorunun çözümü için ‘ray devreleri’ adını verilen elektriksel devrelerle çözümün arandığını ancak belirli koşullarda ray devrelerinin etkin çalışamadığını  ifade eden Gökmen, 2013’te raylardaki bu kırıkları tespite yönelik çabaları akustik ortama taşımaya karar verdiklerini belirtti.

Balinalardan ilhamla yola çıktı

Gökmen, “Balinaların okyanusta uzun mesafede akustik dalgalarla birbirleriyle çok hassas haberleşmesinden yola çıkarak, ‘Bunu raylara taşıyabilir miyiz?’ diye düşündük. İlk testler çok umut vericiydi. TCDD ile testler gerçekleştirdik. Şu anda dünyada bu konuda en ileri teknolojiyi üretir durumdayız” dedi. 

İngilizler yakın takipte 

Ray kırıklarını uzaktan ve otomatik algılayan bu sistemin dünyada tek olduğunu belirten Gökmen “Hindistan bazında distribütörlük anlaşmaları imzalandı. Avustralya ile aynı şekilde anlaşmalarımız imzalandı. Londra metrosu bu konuyu yakından takip ediyor. Kanada, Belçika, Güney Kore ve Japonya ile ilişkilerimiz devam ediyor.  TCDD ile ortak çalışma içindeyiz.  Tüm dünyaya bu teknolojiyi çok hızlı şekilde sunar noktaya geldik.” 

Hindistan’ın da umudu oldu

 Buluşlarının tren kazalarına çözüm arayan Hindistan’ın ilgisini çektiğini ve bu ülkeye davet edildiklerini anlatan Gökmen, Hindistan Ulaştırma Bakanı ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Gökmen, Hindistan ile temel bir prensip anlaşması sağladıklarını ve çalışma noktasına geldiklerini vurguladı. 

Kurulumu gerçekleşecek

TCDD ile geçen yılbaşlayan görüşmeler sonucu açılan ihaleyi kazanarak bu yılın nisan ayında sözleşme imzaladıklarına işaret eden Gökmen, “ Sözleşmemiz başladı, 8 aylık bir çalışmamız var. Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattı’nda ve Ankara-Kırıkkale Demiryolu Hattı üzerindeki toplam 94 km’lik bir kesimde sistemin kurulumu gerçekleştirilecek” dedi. 

Akşam

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler