Tren tekeri de üreteceğiz

Kuruluşundan bu yana 150 yıldır yurt dışından tren tekeri satın alan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), artık Türkiye'de...

Kuruluşundan bu yana 150 yıldır yurt dışından tren tekeri satın alan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), artık Türkiye'de üretilecek yerli tren tekerlerini kullanacak.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Genel Müdürlük, demiryollarında kullanılan ve büyük oranda ithal edilen parçaların yerli üretimle tedarik edilmesi için bir dizi çalışma başlattı.

Bu kapsamda tren yollarının ana unsuru olan raylar KARDEMİR tesislerinde üretilmeye başlandı. Demiryolundaki bağlantı elemanlarını ise Erzincan'da üretime başlayan bir fabrikadan temin eden TCDD Genel Müdürlüğü, özellikle hızlı trenlerin kullanacağı yollarda kullanılacak traversleri de yerli firmalardan almaya başladı.

TCDD Genel Müdürlüğü, bugüne kadar Türkiye'de üretimi olmayan ancak hızlı trenlerin de kullanacağı tekerlerin ve takımlarının Türkiye'de üretimi için çalışma başlattı. Kuruluşundan bu yana 150 yıldır tren tekeri üretiminde söz sahibi olan Romanya, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Rusya, İsviçre ve Ukrayna'dan tren tekeri ithal eden TCDD Genel Müdürlüğü, tren tekeri için her yıl yaklaşık 40 milyon Avro harcıyor.

Genel Müdürlük, yurt dışına akan bu kaynağı durdurmak üzere Türkiye'de üretim için arayışa başladı. TCDD Genel Müdürlüğü, bu konuda Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile yaptığı görüşmelerde olumlu sonuç aldı. Buna göre, MKEK, tren tekerini üretmek amacıyla tesis kuracak. Tesislerde TCDD'nin ihtiyacı olan tren tekeri daha düşük maliyetlerle üretilecek. Tesislerde yıllık 50 bin tren tekeri ve takımının üretimi hedefleniyor.

TCDD'nin bağlı ortaklıklarında yeni üretilecek lokomotif ve vagonların yanı sıra mevcut araçların tekerlerinin değişiminde de MKEK yapımı tekerlekler kullanılacak. TCDD Genel Müdürlüğünün yıllık ihtiyacı olan 20 bin adet teker MKEK'den karşılanacak. İhtiyacın üzerindeki üretimin ise ihraç edilmesi planlanıyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"