Treyler kan kaybediyor, umut hurda teşviğinde

Treyler pazarı 2016'da yüzde 30 daraldı, bu yıl da aynı oranda düşüş bekleniyor. Türkiye, Avrupa sıralamasında son bir yılda 4 basamak geriledi. Sektör KDV indirimi ve hurda teşviki bekliyor.

Türkiye treyler pazarı kan kaybediyor. Son üç yılda hızlı düşüşe geçen sektör, 10 yıl geriye gitti. Pazar 2016'da yüzde 30 daraldı. 2014'te 26 bin olan pazar, 2016'da ise 18 bine geriledi. Bu yıl da aynı oranda düşüş bekleniyor. Türkiye, Avrupa sıralamasında ise son bir yılda 4 sıra geriledi. 2015'te 2. sırada olan Türkiye treyler pazarı, 2016'da 6. sıraya geriledi. Komşu ülkelerle yaşanan siyasi gerginlikler, Türkiye'deki terör olayları ve son olarak yaşanan darbe girişimi bu düşüşün ana nedenleri arasında. Sektör KDV indirimi ve hurda teşviki bekliyor.

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Kaan Saltık, Türkiye treyler pazarının son üç yıldır düşüş yaşadığını belirterek, sektörün 1 milyar dolar ihracat ve üretim merkezi hedefinden uzaklaşmaması için devletin treyler sanayicilerini desteklemesi gerektiğini vurguladı. Saltık, "Türkiye'deki treylerin yüzde 95'i yerli üretim. Böyle bir sektör otomotivde kolay kolay bulunmaz. Biz sanayiciyiz üreticiyiz, dolayısıyla doğrudan istihdam sağlarız. Güçlü bir iç pazar ile ihracat iddiamızı da artırırız" dedi.

İlk iki ayda düşüş hız kesmedi

Saltık, Türkiye'nin treyler pazarın 2016 yılında yüzde 31 düştüğünü ve yılı 18 bin adetle kapattığını söyledi. Türkiye treyler pazarının 2011 yılında 27 bin adetle pik yaptığını kaydeden Saltık, 2011 yılından itibaren de pazarda düşüş yaşandığına dikkat çekti. Irak, Suriye ve Rusya ile yaşanan olumsuzluklardan çok etkilendiklerini belirten Saltık, 2017 yılının ilk iki aydı da bu olumsuzluğun devam ettiğini ilk iki ayda sadece 552 adet treyler satılabildiğinde dikkat çekti. TÜİK rakamlarına göre ilk iki ayda yüzde 40 düşüş yaşandığını dile getiren Kaan Saltık, 2017 yılında pazarın yüzde 30 düşüş yaşayabileceğini vurguladı.

Treyler pazarındaki bu düşüşün önüne geçebileceğini ve sektöre destekler verilebileceğini aktaran Kaan Saltık, "Türkiye'de 20 yaş üzerinde 45 bin, 15 yaşından büyük 60 bin adet treyler var. Bu araçların yenilenmesi gerekiyor. Yenilenme için araç sahiplerine hurda teşviki verilebilir. Bu sayede trafikte hem can hem de mal güvenliği için önemli bir adım atılabilir. Yeni nesil treylerler eskilerine göre daha hafif ve daha çok yük taşımaya müsait. Bu anlamda hem kullanıcı hem de ülke ekonomisi bundan yarar görecek" diye konuştu. Kaan Saltık, hurda teşvikinin yanı sıra KDV oranının yüzde 18 den yüzde 8'e düşürülebileceğini dile getirdi. 
"Böyle bir sektör otomotivde kolay kolay bulunmaz. Biz sanayiciyiz üreticiyiz, dolayısıyla doğrudan istihdam sağlarız. Güçlü bir iç pazar ile ihracat iddiamızı da arttırırız" diyen Kaan Saltık, treyler sektörünün 1 milyar dolar ihracat hedefini de yineledi. Treyler sektörünün her geçen yıl ihracatını artırdığını ve 2016 yılında ihracat pazarlarında 8 bin 365 adet satış gerçekleştirdiğini ifade eden Saltık, sektöre verilecek desteklerle Türkiye'nin üretim merkezi haline geleceğini savundu. Kaan Saltık, hurda teşvikinin yanı sıra KDV oranının yüzde 18 den yüzde 8'e düşürülebileceğini dile getirdi.

"Böyle bir sektör otomotivde kolay kolay bulunmaz. Biz sanayiciyiz üreticiyiz, dolayısıyla doğrudan istihdam sağlarız. Güçlü bir iç pazar ile ihracat iddiamızı da artırırız" diyen Kaan Saltık, treyler sektörünün 1 milyar dolar ihracat hedefini de yineledi. Treyler sektörünün her geçen yıl ihracatını arttırdığını ve 2016 yılında ihracat pazarlarında 8 bin 365 adet satış gerçekleştirdiğini ifade eden Saltık, sektöre verilecek desteklerle Türkiye'nin üretim merkezi haline geleceğini savundu. Türkiye'nin treyler üretim kapasitesi 80 bine yaklaşıyor ancak sektör bunun yarıdan fazlasını kullanamıyor.

Türkiye geriliyor, Avrupa ve ABD'de pazar büyüyor

Türkiye'nin aksine Avrupa ve ABD'de treyler pazarının büyüdüğüne dikkat çeken TREDER Başkanı Kaan Saltık, "ABD'de işler iyi gidiyor, bütün makro göstergeler olumlu yönde. Trump'ın istihdamı arttıramaya yönelik hedefl eri, ekonomideki olumlu havayı daha da pozitif hale getiriyor. AB'de de işler iyi gidiyor. Özellikle pazarı domine eden Almanya'da 2016 yılında 58 bin treylerin trafi ğe kaydı yapıldı. 2016'da Almanya treyler pazarı yüzde 8 büyüdü. 2017 yılında yüzde 4 büyüme bekleniyor. Almanya'da 120 bin adet treyler yapılıyor. 76 bin adedi ihraç ediliyor. Avrupa'da 2. büyük pazar İngiltere oldu. Fransa yüzde 7.5 büyüdü, 23 bin adet ile kapadı" diye konuştu.

Aysel YÜCEL – DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Evolog, TAL Trailer'den 120 treyler alacak
Renault Trucks T, Euro NCAP'te 4 yıldız ile ödüllendirildi
Ford Trucks, hidrojenli kamyonuyla Slovakya'da
Schmitz Cargobull, duayen ismi bünyesine kattı
MAN, ilk elektrikli çekicinin teslimatını yaptı