Treyler sektörü kan ağlıyor: 1 ayda sattıklarını 6 ayda sattılar

Kriz öncesi iç pazarda yıllık 25 bin adetlik satış yapan treylerciler,bu rakamın yılsonunda 7 bine inmesinden endişe ediyor. TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, "Geçmiş yıllarda 1 ayda yaptığımız satışı, bu yıl 6 ayda zor yaptık" dedi.

Treyler sektörü iç pazar satışlarında büyük kayıp yaşıyor. Yılın ilk 6 ayında yüzde 55 daralan pazarda, satışların yıl sonunda 7 bin adede düşmesinden endişe ediliyor. TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, treyler pazarının tarihinin en kötü dönemini yaşadığını belirterek, "Kriz öncesi 25 bin adetlerde olan yıllık satış adetlerimiz, yılsonuna kadar 7 bine kadar düşebilir. Sektörün üretim gücünü destekleyecek teşviklerin sağlanması ve treylere hurda teşvikinin getirilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Ekonomideki daralmaya paralel lojistikte yaşanan sıkıntılar, treyler üreticilerinin satışlarına ağır darbe vurdu. TUİK verilerine göre 2015 yılında 25 bin adetlerde olan iç pazar satışları, 2018 yılında 18 bin adetlere kadar gerilemişti. Pazardaki daralma 2019 yılında hızlandı, ilk altı ayda satışlar yaklaşık yüzde 55 daraldı. Temmuz ve ağustos ayı rakamları henüz açıklanmadı ancak, sektör temsilcileri son iki ayda da pazarda büyük düşüş öngörüyor.

Avrupa'da ikincilikten 6. sıraya geriledi

Krizden önce Avrupa'da 2. sırada yer alan treylerciler, iç pazardaki büyük daralma nedeniyle 2018'de 6. sıraya geriledi. Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk, sektör olarak hükümetten acil destek beklediklerini vurgulayarak, "Türkiye treyler pazarı tarihinin en kötü dönemini yaşıyor. Gerekli önlemler alınmaz ise yılı 7 bin adetlerde kapatabiliriz. 27 bin adetlerden 7 bine kademeli bir düşüş yaşanıyor" dedi. Şentürk, sektörün üretim gücünü destekleyecek teşviklerin sağlanması ve treylere hurda teşvikinin getirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Yalçın Şentürk, geçmiş yıllarda 1 ayda yapılan satış adetlerinin bu yıl ancak 6 ayda yapılabildiğine dikkat çekerek, “Ağır vasıta sektörü Türkiye’nin ekonomisini en iyi yansıtan ticari alanlarından biri. Ülkede ekonomi iyi giderse yollarda bol bol TIR'lara rastlarsınız. Eğer gördüğünüz yeni çekici ve treyler ise anlayın ki ekonomi ışıl ışıl parlıyor. Bugün için çok kötü bir ağır vasıta pazarı ile karşı karşıyayız. Yılın ilk altı ayında treylerde toplamda 3 bin 389 adet satış gerçekleşti. Bu rakam normal dönemde bir aylık satışımıza denk geliyor. Geçen yıla kıyasla pazar yüzde 55 geriledi. Temmuz ve Ağustos rakamlarının daha da düşük olacağını öngörüyoruz” dedi.

50 bin araç yenilenmeyi bekliyor

Treyler sektörüne verilecek desteğin, taşımacılık ve ticarete büyük bir dinamizm getireceğini aktaran Başkan Şentürk, “Devletimizin vereceği destek bizim için çok önemli. Sektörün ayakta kalması, yakaladığı bu ihracat başarısını sürdürülebilir kılması için verilecek destek, hem sektördeki morali yükseltecektir hem de durgun seyreden pazarın hareketlenmesini sağlayacak” dedi. Türkiye treyler parkının resmi kayıtlara göre 335 bin olduğunu paylaşan Şentürk, bunun 50 bin adedinin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Şentürk, şöyle devam etti: “Firmalar son yıllarda yatırım yapamadılar ve filolar yaşlandı. Yurtiçinde her yıl ortalama 25 bin treylerin trafiğe kaydının yapıldığını göz önünde bulundurursak, son 4 yılda en az 50 bin adetlik park yenilenmesinin yapılamadığı ortaya çıkıyor."

Aysel YÜCEL - DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı
AYS Lojistik, filosuna 6 Schmitz Cargobull treyler daha ekledi