TROYA’nın hedefi 20 metre

 4Bursa'da başladığı fiber tekne imalatına 2008 yılında Çanakkale Organize Sanayi Bölgesinde kurulan fabrikasında da devam eden Troya, 9 ve 12.70...

 

4Bursa'da başladığı fiber tekne imalatına 2008 yılında Çanakkale Organize Sanayi Bölgesinde kurulan fabrikasında da devam eden Troya, 9 ve 12.70 metrelik teknelerinden sonra 20 metrelik teknelerle mavi sulardaki yerini almayı planlıyor…

Üretime 2 buçuk metrelik teknelerle başlayan Troya Tekne’nin sahibi Mesut Özaltın, 9 metrelik teknelerden 20 metrelik teknelere uzanan üretim maceralarını Lojistik Ekipmanlar Dergisi’ne anlattı. Bu sene 16 metrelik tasarımlarının ilk ürününü almayı planladıklarını söyleyen Özaltın, birkaç sene içerisinde 20 metrelik tekne kalıbını hazırlayacaklarını söyledi. Ürettikleri diğer teknelerin boyutlarıyla ilgili bilgi veren Özaltın, “İmal ettiğimiz teknelerin 2.50-2.80-3.50-4.30-4.60-6.00 metre boyunda olanları kamarasız olup hobi ve balık tutma amaçlı kullanılabilecek teknelerdir. Bütün bu modellerimiz çift cidar olarak imal ediliyor. Bu teknelerimizde cidarlar arası hava yastığı bulunduğundan batma tehlikesi yok. Ayrıca 4.70-5.20 teknelerimizde kamara ve yarım kamara mevcut. 6.00 metreye kadar olan imalatımızda 4.30-4.70-6.00 metrelik teknelerimizde hem içten hem de dıştan motor montajı mümkün. 6.50 ve üzeri teknelerimizde içten takma dizel motorlar kullanılabilmektedir. Motor güçleri belirli sınırlar çerçevesinde müşterilerimizle birlikte kararlaştırılıyor. 8.70 modelimiz ve onun üzeri teknelerimizde çift motor kullanmak da mümkün. Genelde çift motor kullanıldığında tercih edilecek motorlar kuyruklu cinsi motorlar” diye konuştu.

“FİBERDEN VAZGEÇMEYİZ”

Tekne gövdelerinin üretimlerinde sadece fiber kullandıklarını söyleyen firma sahibi Mesut Özaltın, yakın gelecekte bununla ilgili bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini belirtti. Üretimlerinde tamamen kendi tasarımlarını kullandıklarını söyleyen Özaltın, “8.70mye kadar olan modellerimizin kalıplarını diğer firmalardan aldık.8.70m üzeri modeller tamamen kendi tasarımımız. 2.50m sandal tipi tekneden 16mye kadar olan modellerimizin fiyatları 1.200TL ile 500.000TL arasında değişmektedir. Bu arada özellikle kamaralı ve büyük teknelerde fiyatlar müşterinin istediği ekstra donanımlar dolayısıyla artıyor. Ayrıca teknelere takılacak içten takma motorların adet, beygir gücü, markalarına göre fiyatlar değişiyor.  Bilinen markalar diğerlerine göre fiyat olarak üç misline kadar daha pahalı olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Yıllık üretim kapasiteleri hakkında da bilgi veren Mesut Özaltın, “Küçük ve büyük teknelerden ortalama 80 ile 120 adet imal edebiliyoruz. Tabi ki küçük tekneler ağırlıklı oluyor. Bugüne kadar direkt ihracat yapmadık fakat sattığımız kişiler vasıtasıyla ihraç edilen teknelerimiz oldu. 16mlik teknemizin imalatı gerçekleştikten sonra ihracata dönük çalışmalarımız hızlanacak” diye konuştu.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Türk Devletleri, lojistik ve taşımacılıkta birlikte hareket edecek
3.700 Ekol çalışanı DFDS kadrosuna geçti
Didem Aras’a, Koçaslanlar’da bir şapka daha