İzmit Körfezi'nde geçen hafta deniz yüzeyini kaplayan beyaz maddenin, küresel ısınmanın da etkisiyle denizde aşırı miktarda üreyen tek hücreli bitkisel organizmalardan kaynaklanmış olabileceği belirtildi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi'nde yapılan analizde kesin bir sonuca ulaşılamamasına rağmen, bu durumun deniz canlıları için de tehlike yarattığı, toplu balık ölümlerine neden olabileceği uyarısında bulunuldu.
İzmit Körfezi'nin hemen hemen her kesiminde görülen beyaz maddeden alınan numunelerin gönderildiği TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde bir hafta boyunca inceleme yapıldı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Önder Yetiş imzasıyla yapılan açıklamada, İzmit Körfezi'nde deniz yüzeyini kaplayan beyaz renkli maddenin, Marmara Denizi'nin farklı bölgelerinde de oluştuğunun gözlendiğini, bir süredir Adriyatik Denizi'nde de görüldüğünü belirtti. Açıklamada, laboratuvar incelemelerinin henüz sonuçlanmadığı belirtilirken, şüphenin meteorolojik ve biyolojik nedenlere odaklandığı belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
?Ön inceleme ve literatür araştırmalarına bağlı olarak mukuslu kütlesel yapının sucul ortamlarda yaşayan ve fitoplankton olarak tanımlanan tek hücreli mikroskobik bitkisel organizmalardan diatomların zamansız aşırı çoğalması ve bunu takip eden biyolojik döngünün sonucunda ortamda çözünmüş organik maddenin artmasıyla oluştuğu düşünülmektedir. Bu oluşumda bakterilerin de önemli rol oynayabileceği varsayımlar arasındadır. Bunlar toksin ürettiği için, bu durum deniz canlıları için tehlikeli olup, toplu balık ölümlerine neden olabilmektedir.?
Açıklamanın son bölümünde ise kesin bir tesbit yapılabilmesi için İzmit Körfezi'nde zamana bağlı izleme çalışması yapılması gerektiği hatırlatıldı.
LOJİPORT