TÜDEMSAŞ, ürettiği vagon ve boji çeşidini artıracak

TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, 2019 yılına kadar tasarımdan üretime kadar tüm yönleriyle yerli olacak, 12 tipte vagon ve üç tip bojinin seri üretimini yapmayı planladıklarını belirtti.

Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii (TÜDEMSAŞ) geliştirdiği yeni nesil ürünlerin seri üretiminin yanı sıra kısa kısa vadeli projelerini de sürdürüyor. Türkiye’deki en büyük yük vagonu üreticisi konumunda bulunduklarını söyleyen TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, 2019 yılına kadar tasarımdan üretime kadar tüm yönleriyle yerli olacak, 12 tipte vagon ve üç tip bojinin seri üretimini yapmayı planladıklarını belirtti. Bunun yanı sıra halihazırda üretimini yaptığı vagon ve boji çeşitleri için de birtakım çalışmalar yaptıklarını ileten Koçarslan, “Dört tip vagon ve iki tip boji için Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartları (TSI) belgesini aldık” biligisini verdi.

MARKALARLA REKABET EDECEK

Yürüttükleri projeler ve geliştirdikleri vagonlar ile global pazardaki markalar ile rekabet edecek konuma geldiklerini vurgulayan Yıldıray Koçarslan, ürünlerinde yerlilik oranını yüzde 85’e çıkardıklarını söyledi. Koçarslan, tasarımından üretimine kadar tamamen yerli olan ‘yeni nesil yük vagonları’nı raylara indirmeye hazırlandıkları bilgisini verdi. TÜDEMSAŞ’ın üretim bandında olan yeni nesil vagonların yanı sıra Ar-Ge çalışmalarını tamamladıkları yeni vagonları da kısa vadede üretmeye başlayacağını belirten Koçarslan, yeni ürünlerinin orta ve uzun vadede raylarda sıkça görüleceğini dile getirdi. Söz konusu ürünlerden birisinin, projelendirdikleri Sgmmnss konteyner vagonu olduğunu aktaran Koçarslan, “Demiryolu taşımacılığında en çok tercih edilen konteyner vagonlarından birisi olan bu vagon 20, 30, 40 ve 45 feetlik konteyner taşıyabilecek. 17 tonluk darası bulunacak vagonun taşıma kapasitesi ise 73 tonu bulacak. 87 metreküplük Zans tipi sarnıç vagonu da hafif petrol ürünleri taşımacılığı için geliştirildi. Bu ürün de 65 ton taşıma kapasitesine sahip ve yeni bir vagon” açıklamasını yaptı.

Ar-Ge

Öte yandan Habbiinss tipi alüminyum kayar duvarlı vagonun ise TÜDEMSAŞ’ın Ar-Ge çalışmaları süren bir diğer vagonu olduğunu ileten Yıldıray Koçarslan, “Bu vagonla işletmeler 63 adet 800x1200 milimetre ebatında EUR paletli, 42 adet de 1000x1200 milimetre ebatında IND paletli ürün taşıyabilecek. 25.5 tonluk daraya sahip Habbiinss vagonu ile 64.5 ton yük taşınabilecek” dedi. Lojistik firmalarının hububat taşımalarında kullanmak üzere talep ettikleri 25.5 ton daraya sahip Uagoos vagonu için de projelendirme çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Koçarslan, hava şartlarına karşı korunması gereken soya, mısır, buğday gibi farklı tür ürünlerin taşımacılığı için kullanılacak bu vagonla 64.5 ton yük taşınabileceğini aktardı. Mevcut ürünleri hakkında da bilgi veren Yıldıray Koçarslan, “TÜDEMSAŞ’ta 2015 yılında üretimine başlanan Rgns ve Sgns tipi platform vagonlar ile 2016 yılı sonunda seri üretimine geçilen Talns tipi cevher taşıma vagonları, pazarda öne çıkan ürünlerimiz. 2016 yılında sektörün ihtiyaçları doğrultusunda seri üretimini yaptığımız Sgns vagonu 17.4 tonluk darası, bu yıl da üretimi devam eden Rgns vagonu ise 20.5 tonluk darası ile Avrupa'da sınıfının en hafif vagonları arasında” dedi. Rgns tipi vagon ile konteyner taşımacılığı yapılabildiğini açıklayan Koçarslan, “Bu vagon ayrıca uzun ve yassı mamuller, boru gibi çok farklı yükler de taşıyabilecek şekilde tasarlandı. Tamamen yerli tasarım olan Rgns tipi yük vagonu 80 farklı yükleme senaryosu ve entegre boji fren sistemi ile yenilikçi bir ürün” diye konuştu.


Zacens tipi vagonda seri üretime başlayacak

Öte yandan 2016 yılının sonunda seri üretimine başladıkları üstü açılıp kapanabilen Talns tipi cevher vagonundan 300 adet üreteceklerini söyleyen Yıldıray Koçarslan, “Bu vagonun otomatik açılıp kapanabilen üst ve yan kapakları, vagonu hafifletmek amacıyla alüminyumdan üretildi. Vagonda kullanılan pnömatik sistemler ise yüzde 100 yerli üretim” ifadesini kullandı. Bu yıl seri üretimine başlayacakları Zacens tipi ısıtmalı sarnıç vagonunun ise sertifikalandırma sürecinde olduğu bilgisini veren Koçarslan , “Katran, zift, bitüm gibi ağır petrol ürünleri taşımak için tasarlanan Zacens tipi vagon, 78 metreküplük kapasiteye sahip. Bu vagon da diğer yeni nesil yük vagonları gibi sınıfındaki diğer tank vagonlarına oranla daha hafif ve daha yenilikçi” diye konuştu. Ürettikleri yeni nesil vagonların yatırımcısına da kazanç sağladığını ifade eden Koçarslan, “Bir vagonun işletme ömrü ortalama 40 yıl. Türkiye’deki demiryolu ağında çalışan aynı tipte eski nesil vagonlara kısyasla geliştirdiğimiz yeni nesil yük vagonları, işletmecilik anlamında avantajlı konumda. Özellikle vagonların daralarının hafif olması, daha fazla yük taşınmasına olanak sağlıyor. Bu durumun uzun vadede sağlayacağı ekonomik kazanç düşünüldüğünde, yeni nesil yük vagonları, işletme ömrü boyunca maliyetini birkaç defa amorti edebiliyor” dedi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler