Turizm ve lojistik merkezi olacak

Sevakin Adası, Kızıldeniz’de stratejik öneme sahip. Bölge Türkiye'nin yeniden imar çalışmaları ile turizm ve lojistik merkezi olacak. Osmanlı'da Afrika’da hac kapısı olan Sevakin Adası, bölgenin önemli liman merkezlerinden de birisi olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan gezisinde 99 yıllığına Türkiye'ye kiralanan Sevakin Adası, stratejik özellikler taşıyor. Yavuz Sultan Selim’in 1517’de Mısır’ı fethiyle Osmanlıya geçen ada, 400 yıl doğrudan İstanbul’dan yönetildi. Payitaht'ın Afrika’daki hac kapısı olan, Sevakin Adası bölgenin en önemli limanı olarak biliniyordu. Ada Kızıldeniz’de önemli stratejik bir konuma sahip olmasının yanında lojistik ve ticari alanda jeoekonomik önemli bir değere sahip.

TİKA RESTORASYONLARI YAPIYOR

Afrika’nın dünyaya açılan kapısı konumundaki adada, tarihi Osmanlı limanı ile gümrük binası, Hanefi ve Şafi camileri, muhafaza binası gibi önemli eserler bulunuyor. Sudan’ın turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlanması amacıyla 2011’de başlayan çalışmalarla Osmanlı dönemine ait Hanefi ve Şafi camileri ile gümrük binası TİKA tarafından restore edildi. Öte yandan, 2016’da başlayan muhafaza binasının restorasyon konusundaki çalışmaları devam ediyor.

TÜRKİYE’NİN EN UZAKTAKİ GEMİ LİMANI OLACAK

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Sevakin Adası’na ilişkin yaptığı açıklamada çarpıcı bilgiler paylaştı. Türkiye’nin Sevakin bölgesini restore edeceğini belirten Gandur, Ada'nın önemli bir liman kenti olacağını söyledi. Bölgede gemilerin bakım ve onarımı için bir bir deniz üssü inşa edileceğini açıklayan Gandur’a göre ada yakın zamanda stratejik bir anlam da kazanacak. Gandour, liman anlaşmasının toplamda 650 milyon dolar değerindeki birkaç anlaşmadan biri olduğunu söyledi.

İki lider birlikte inceledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sudan ziyaretinin ikinci gününde Port Sudan'da yer alan Sevakin Adası'nda incelemelerde bulundu. Erdoğan, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile birlikte restorasyonları TİKA tarafından tamamlanan Osmanlı eserlerini yerinde inceledi. Eserler arasında Gümrük Binası, Hanefi ve Şafi Cami'si yer alıyor. Türkiye ile Sudan arasında varılan mutabakatla Türkiye adayı ihya ve imar çalışmaları yürütecek. (Yeni Şafak)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Arkas Lojistik Grubu’nun yeni yatırımları 2025’de sahada olacak
15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
“Türkiye’nin En Etkili Tedarik Zinciri Profesyonelleri” Ödül Töreni 4 Aralık’ta
LOGITRANS, sektör devlerinin katılımıyla 17. kez İstanbul’da açıldı
"Depolardaki doluluk oranları kapasite artışını gerekli kılıyor"