Türk bayraklı gemiler 1 ayda 2,4 milyon ton yük taşıdı

Bakan Uraloğlu, “Ekim ayında Türk bayraklı gemiler ile yurt dışına taşınan yük miktarı 2 milyon 474 bin 937 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı.” dedi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğünün 2024 yılı Ocak-Ekim dönemi denizcilik istatistiklerini açıkladı. Türkiye’nin deniz ticaretinden daha fazla pay alması için çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Bu yılın Ekim ayında limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 44 milyon 71 bin 843 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Ekim döneminde limanlarımızda elleçlenen yük miktarı ise 441 milyon 908 bin 326 tona ulaştı. Ekim ayında limanlarımızdan yurt dışı limanlarına giden yük miktarı ise 12 milyon 256 bin 246 ton oldu. Yurt dışı limanlarından limanlarımıza gelen yük miktarı 20 milyon 399 bin 103 ton olarak gerçekleşirken yurt dışı yük taşımaları ise 32 milyon 655 bin 349 tona ulaştı.” dedi.

EN FAZLA YÜK ELLEÇLEMESİ KOCAELİ BÖLGE LİMAN BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ

Ekim ayında bölge liman başkanlıkları bazında ise en fazla yük elleçlemesinin 7 milyon 32 bin 38 ton yük ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde gerçekleştiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Kocaeli Bölge Liman Başkanlığını 6 milyon 633 bin 300 ton ile Aliağa Bölge Liman Başkanlığı ve 5 milyon 478 bin 56 ton ile İskenderun Bölge Liman Başkanlığı takip etti." dedi. Uraloğlu, Ekim ayında limanlarda deniz yoluyla yapılan transit yük taşımalarının 5 milyon 742 bin 347 ton, kabotajda taşınan yük miktarının ise 5 milyon 674 bin 147 ton olarak gerçekleştiğini ifade etti.

EN FAZLA ARTIŞ GÖSTEREN YÜK CİNSİ 40’LIK DOLU KONTEYNER OLDU

Ekim ayında taşınan yük cinsleri bazında bir önceki aya göre en fazla artış gösteren yük cinsinin 40’lık dolu konteyner elleçlemesi olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, “Limanlardan 6 milyon 797 bin 226 ton 40’lık dolu konteyner elleçlemesi gerçekleşti. Ayrıca ekim ayında portland çimento 625 bin 320 ton ile limanlarımızdan yurt dışına gitmek üzere gemilerle en fazla taşınan yük cinsi olurken söz konusu yük cinsini klinker ile alüminyum cevheri ve konsantreleri yük cinsleri takip etti. Briketlenmemiş taşkömürü, yurt dışından limanlarımıza gelen gemilerde en fazla taşınan yükler arasında ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla, ham petrol ve hurda demir yük cinsleri takip etti." diye konuştu.

EN FAZLA YÜK TAŞIMASI İTALYA, ÇİN VE ABD’YE GERÇEKLEŞTİ

Uraloğlu, Ekim ayında limanlardan deniz yolu ile yurt dışına gitmek üzere yapılan yüklemelerde en fazla yük taşımasının İtalya'ya olduğunu, bunu Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan taşımaların takip ettiğini kaydetti. Deniz yolu ile Türkiye limanlarına gelen en fazla yükün Rusya'dan yapılan taşımalar olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Ekim ayında limanlarımızda elleçlenen 32 milyon 655 bin 349 ton yurt dışı yükün yüzde 7,6’sı Türk bayraklı gemilerle taşındı. Türk bayraklı gemiler ile yurt dışına taşınan yük miktarı 2 milyon 474 bin 937 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı. Yabancı bayraklı gemiler ile yurt dışından taşınan yük miktarı ise 30 milyon 180 bin 412 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 azaldı."

ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 7,7 ARTTI

Ekim ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarının ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 artarak 1 milyon 154 bin 981 TEU’ya ulaştığına işaret eden Uraloğlu, yılın ilk 10 ayında limanlardan elleçlenen konteyner miktarının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 artarak 11 milyon 295 bin 340 TEU'ya çıktığının altını çizdi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti