Türk denizaltısı kuruyük gemisiyle çatıştı

Kıbrıs açıklarında, Deniz Kuvvetleri’ne ait bir denizaltı, kuru yük gemisiyle çatıştı. TCG Yıldıray adlı denizaltının navigasyon kabiliyetini yitirdiği...

Kıbrıs açıklarında, Deniz Kuvvetleri’ne ait bir denizaltı, kuru yük gemisiyle çatıştı. TCG Yıldıray adlı denizaltının navigasyon kabiliyetini yitirdiği bildirildi

İzmir’de yaşanan römorkör faciasının yankıları sürerken, bir kötü haber de Akdeniz’den geldi. Kıbrıs açıklarında, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait bir denizaltının kuru yük gemisiyle çatıştığı öğrenildi. Kıbrıs ile Mersin arasında meydana gelen deniz kazasında TCG Yıldıray ile kuru yük gemisi çatıştı.

Temas sonucu denizaltının navigasyon kabiliyetini yitirdiği öğrenilirken, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı dile getirildi. İlk Türk denizaltısı olan TCG Yıldıray, önce acil olarak Mersin limanından gönderilen römorkör ile limana çekildi. Liman yetkilileri konu hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı. Kurtarılan denizaltının Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bir römorkör ile onarım için Gölcük Tersane Komutanlığı’na götürüleceği ifade edildi.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan olay ile ilgili bir açıklama yapılmadı. 1979 yılında denize indirilen TCG Yıldıray (S-350), Gölcük Tershanesi’nde üretildi ve Türkiye’de üretilen ilk denizaltı unvanını aldı. Ay sınıfı olan TCG Yıldıray’da 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş görev alıyor. Denizaltının hangi nedenle su yüzüne çıktığı öğrenilemedi. Denizaltılar su yüzüne çıkmadan önce periskop derinliği olan 14 metreye çıkarak, 360 derecelik görsel temas kuruyor. 70’li yıllarda da bir denizaltı su yüzüne çıkarken Paşabahçe vapuruna çarpmıştı. Ay sınıfı denizaltıların tek bölümden oluşması ve su aldığında kapatılacak bölümlerinin bulunmaması, TCG Yıldıray’ın 2.5 cm. çelikten oluşan dış yüzeyinden ziyade pervanenin bulunduğu arka bölümünden hasar aldığı düşüncesini doğuruyor. 2010 yılının Ekim ayında da benzer bir kaza yaşanmış, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın korsanlarla mücadele için Kenya’ya gönderdiği TCG Gökçeada Firkateyni, karaya oturunca görevini yarıda bırakarak Türkiye’ye dönmek zorunda kalmıştı.

Korsanlarla mücadele kapsamında sancak gemisi olarak Aden Körfezi’ne gönderilen Gökçeada Firkateyni de hareket kabiliyetini yitirdiği için römorkörlerle çekilerek Türkiye’ye getirilmişti.

Kaynak: Taraf

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Husiler: Mülkiyetleri değişse de, İsrail gemilerini vuracağız
Aygaz, 59 milyon dolara LPG gemisi aldı
Danimarkalı XO Shipping'in dümenine Türk CEO geçti
İskenderun Limakport'tan İsrail'e 9 sefer yapılmış
Aliağa limanları, hız kesmeden büyümeyi sürdürüyor