Türk otobüsleri Avrupa yollarında

Otokar'ın Sakarya'daki fabrikasında üretilen şehir içi yolcu otobüsleri, Avrupa'nın değişik ülkelerinde hizmet veriyor. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç,...

Otokar'ın Sakarya'daki fabrikasında üretilen şehir içi yolcu otobüsleri, Avrupa'nın değişik ülkelerinde hizmet veriyor.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Avrupa'da ürün satabilmek için bayi ve servis altyapısını güçlendirmeye çalıştıklarını belirterek, Avrupa örgütlenmesini bu şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Ürettikleri otobüslerin Güney Avrupa'daki birçok ülkede kullanıldığına vurgu yapan Görgüç, "Fransa başta olmak üzere İtalya ve İspanya'da bayilerimiz güçlendi. Yavaş yavaş Kuzey Avrupa'ya doğru açılıyoruz. Geçen yıl Almanya'da 5 ilave bayimiz açıldı. Belçika, Lüksemburg ve Hollanda'da da bayi ve servis teşkilatımızı güçlendiriyoruz. Avrupa'nın güneyinden başladık yavaş yavaş kuzeye doğru gidiyoruz" diye konuştu.

Görgüç, ürünleri Avrupalı tüketicinin ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirdiklerini dile getirerek, Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle satışların beklentilerinin altında olduğunu kaydetti.

Avrupa ekonomisinin, içinde bulunduğu durumu düzelteceğine inandığını anlatan Görgüç, bu nedenle buralardaki bağlarını güçlendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Görgüç, Otokar otobüslerinin tüm dünyada 40'tan fazla ülkede yolcu taşıdığını belirtti.

"İhracatımızı yüzde 51 oranında artırdık"

Geçen yıl 1 milyar liradan fazla ciro yaptıklarını ifade eden Görgüç, bir önceki yıla göre yüzde 13'lük bir büyüme sağladıklarını anlattı.

Görgüç, 2012'de Türkiye'nin en fazla otobüs imal eden şirketi olduklarına vurgu yaparak, "Bunu 3 yıldır başarıyoruz. Ürünlerin yurt dışına satışı da ciromuza büyük katkı sağladı. Toplamda 146 milyon dolar ihracat yaptık" şeklinde konuştu.

İhracat rakamlarını artırmak istediklerini belirten Görgüç, şunları kaydetti:

"2011'e göre ihracatımızı yüzde 51 oranında artırdık. Otokar'ın en büyük hedefi ihraç pazarlarını çeşitlendirmek ve bu rakamları artırmaktır. Dolayısıyla bu ihracatı az buluyoruz. 2012'de Ar-Ge çalışmalarına 51 milyon lira civarında bir harcama yaptık. Dolayısıyla Ar-Ge gücümüz, en büyük avantajımız. Ar-Ge ile tüm dünyada rekabet edebiliyoruz. Bu kapsamda tasarlıyoruz, geliştiriyoruz ve test ediyoruz. Eskiden ürünlerimizi test edebilmek için yurt dışına gitmek durumunda kalıyorduk ancak şimdi kendi alanımızda test yapabiliyoruz. Bu yıl elde edilen yaklaşık 1 milyar liralık cironun 64 milyonunu kar payı olarak dağıttık."

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
TÜSİAD, Türkiye’nin e-ticaret lojistiği profilini çıkardı
TotalEnergies’ten yeni distribütörlük anlaşması
Ağır ticari araçlar sektöründe sürdürülebilirlik; çevresel etkiler