Türk P&I ve DTO teminatları düşürdü

Türk denizciliği Antalya'da masaya yatırıldı. Toplantıda yolcu taşıyan her teknenin sigortalı olması için prim teminatlarının yüzde 40’a yakın oranda indirildiği bilgisi verildi.

Antalya’da gerçekleştirilen ‘Türk Denizciliğine Bakış’ panelinde sektörde öne çıkan sorunlar ve yeni gelişmeler değerlendirildi. Panele, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türk P&I Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker ve Antalya Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu katıldı. Türk P&I ve DTO olarak, yolcu taşıyan her teknenin sigortalı olması için prim teminatlarında ciddi düzenlemeler yaptıklarını anlatan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kalkavan, “Yeni fiyatlar oluşturuldu geçen yıl 3 bin 500 lira olan prim teminat rakamları 2 bin liraya kadar indirildi. Toplamda ise yüzde 40’a yakın bir indirim söz konusu” dedi. Yeni oluşturulan teminat fiyatlarının sektöre de olumlu yansıyacağını kaydeden Kalkavan, “Türk P&I ile ilgili teminatların yüksek olması konusu geçen yıl Marmaris’te düzenlenen panelde gündeme gelmişti. Bu sene konuyla ilgili Türk P&I ve DTO olarak ciddi adımlar attık. Bu tarz çalışmaların sektöre ivme kazandıracağını düşünüyorum” dedi.

150 milyon dolarlık havuzda söz sahibi olmak istiyor

Türk P&I Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker ise ilk kuruldukları günden itibaren her yıl yüzde 50 civarında büyüdüklerini ve yapılan çalışmalarla sektörde daha etkin olacaklarını söyledi. Türkiye’deki bütün filoların 150 milyon dolarlık bir prim havuzuna sahip olduğunu kaydeden Teker, teminat konusunda mevcut üretimlerinin 50 milyon lira olduğunu, önümüzdeki yıl bu rakamın yüzde 50 artacağını öngördüklerini ifade etti. Özellikle yolcu taşıyan gemilerde koruma ve teminat sigortası alanında yüzde 90’lık pazar payına sahip olduklarını anlatan Teker, “Ana hedeflerimizden birisi koruma ve teminat alanında dışarıya giden 100 milyon doları içerde tutarak, cari açığın kapanmasına katkı sağlamak. Bu kapsamda gerek fiyat gerekse diğer düzenlemeler bu hedefin orta vadede gerçekleşmesinde etkili olacak. Ayrıca ağır tonajlı gemilerin teminatı noktasında da çalışmalarımız var bu pazarda da söz sahibi olmayı planlıyoruz” dedi. Hizmet ihracı konusunda Yunanistan’dan Hazar Denizi’ne kadar geniş bir coğrafyada faaliyetlerinin devam ettiğini anlatan Teker, “Yurtdışına yönelik Hazar bölgesi, Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan ve Türkmenistan faaliyet gösterdiğimiz pazarlar içerisinde. Türk P&I bu bölgelerde yerel uzmanlığını kullanarak yerel partnerlerle büyümeyi planlıyor” diye konuştu.

Turizm gelirlerinin yüzde 20’si denizlerden

Ucuz primlerle kapasitesi yüksek sigortaların yapılması konusunda önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçişini kolaylaştırmak adına yapılan çalışmalar sonucunda da 5 bin 553 teknenin Türk bayrağına geçiş yaptığını söyledi.

Türkiye’deki deniz ticaret filosunun 29 milyon DWT’i aştığını anlatan Aka, “Deniz turizminde 3.5 milyar dolar civarında gelir söz konusu. 61 marinada 24 bin 725 yat bağlama kapasitesi var” dedi. Aka, gemi inşasında yüzde 15 olan yerlilik oranının yüzde 30’lara çıkarılmasıyla ilgili de yasal düzenlemeler yapıldığını bildirdi. TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ise son 20 yılda denizcilikle ilgili önemli gelişmeler olduğunu belirterek, “Ancak hala istediğimiz yere gelemedik. Denize kıyısı olan kentler kurvaziyer turizminden nasibini alamıyor” dedi.

Barış SEDEF - DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti