Türk ve Rus plakalı TIR'lar durdu...

Rus basınına yansıyan haberlere göre, geçen yıldan kalan geçiş belgelerini kullanma süresi 31 Ocak'ta dolduğu için bugünden itibaren teorik olarak iki ülkeye ait TIR'lar birbirlerinin topraklarında yol alamayacak.

Rusya ve Türkiye arasındaki karayolu taşımacılığı anlaşmasında yıllardır süren sıkıntılar, son krizin de etkisiyle, zaten zor durumdaki dış ticareti tamamen "durma noktasına" getirdi. İki ülke 2016 yılına dair geçiş belgeleri üzerinde anlaşma sağlayamayınca, Türk ve Rus plakalı TIR'ların karşılıklı seferleri imkansız hale geldi.

Rus basınına yansıyan haberlere göre, geçen yıldan kalan geçiş belgelerini kullanma süresi 31 Ocak'ta dolduğu için bugünden itibaren teorik olarak iki ülkeye ait TIR'lar birbirlerinin topraklarında yol alamayacak. RBC ajansının bildirdiğine göre Moskova ve Ankara, karayolu taşımacılığını düzenleyen anlaşmanın süresini uzatmadı. Anlaşma 1 Şubat tarihinde (bugün) sona erdi.

Rusya Uluslararası Otomobil Taşımacılığı Birliği’nden yapılan açıklamada, Rusyalı taşımacılık şirketlerinin bugünden itibaren Türkiye topraklarında hareket edemeyeceği uyarısında bulunuldu.

Türkiye’nin 2016 yılı için Rus taşıtlarına henüz geçiş izni vermediği belirtilen açıklamada, “Rusya Ulaştırma Bakanlığı konunun çözümü için önlem alıyor.Türk tarafına karşılıklı izinler için yeniden teklif sunuldu” denildi.

Diğer yandan haberin pek şok Rus medya organında "Türkiye, Rus plakalı TIR'ların topraklarına girişine izin vermiyor" başlığıyla duyurulması dikkat çekti.

ASLINDA NE OLUYOR?

Anlaşmalar kapsamında bu yıla kadar Rusya ve Türkiye birbirlerinin taşımacılık şirketlerine 8'er bin geçiş belgesi, ayrıca bin 500'er adet transit geçiş belgesi ve 5'şer bin adet de 3. ülke taşıma belgesi veriyordu. Rus tarafı bu rakamları düşürmek ve 2016 için sırasıyla 2 bin, 500 ve 500 olarak belirlemek istedi. Bu teklif Türk tarafında reddedilince sorun masada kaldı.

Şu aşamada iki ülke araçlarına belge verilmediği için, mal taşımacılığı mecburen üçüncü ülke araçlarıyla ya da üçüncü ülkeler üzerinden "aktarmalı" gerçekleşecek. Yani iki ihtimal gündemde: Ya Türkiye'den Rusya'ya malları örneğin Moldova ya da Belarus plakalı bir araç doğrudan taşıyabilecek. Ya da Türk TIR'ı malını Rusya'ya komşu bir başka ülkeye götürüp, o ülke plakası taşıyan bir araca aktararak Rusya'ya götürebilecek. Bu da hem maliyetleri arttıracak, hem de önemli zaman kaybına neden olacak.

 Sorunun kilit noktası "geçiş belgeleri". Türk tarafı ise Rusya'nın sunduğu teklifin "kabul edilemez" olduğunu vurguluyor. Normalde 15 Aralık'a kadar bir sonraki yılın geçiş belgelerinin karşılıklı olarak teslim edildiği, ancak 2015 sonunda krizin de etkisiyle bu konuda bir adım atılmadığı vurgulanıyor.

Sektörden bir yetkili, "2 bin belge demek bizim için hiç olmamasıya eş anlamlı demek. Bu durumda zaten durma noktasına gelen ikili ticaret tamamen durabilir" dedi.

Ayrıca Türk taşımacıların son dönemde ciddi bir şoför vizesi sorunu ile karşı karşıya oldukları vurgulanıyor. Bir Türk trransport şirketi temsilcisi, "Ruslar Türkiye'ye vizesiz gelebiliyor ama bizim şoförlerimizin davetiye çıkarıp vize alması gerekiyor. Son dönemde yaşanan sıkıntılar yüzünden, davetiye çıkartıp nasıl vize alabileceğimiz hala netleşmedi" değerlendirmesini yaptı.

Diğer yandan Rus gümrüklerinde Türk mallarına, Türk araçlarıyla taşınan mallara ve Türkiye'den üçüncü ülkelere Rusya üzerinden tranist yollanan mallara dönük "tam kontrol" uygulamasının aynen devam ettiği bildiriliyor. Türk iş adamları, "bazı malların birkaç günde, bazı malların birkaç haftada" gümrüğü geçtiğini vurguluyor.

http://www.turkrus.com/163040-rusya-ile-yuk-tasimaciligi-anlasmasi-krizi-belge-yok-simdi-ne-olacak-xh.aspx#sthash.TKWFmQcK.dpuf

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Lojistik sektörü derinleşen sorunlara çözüm bekliyor
UND, kadın profesyonel Tır sürücüsü adaylarını bekliyor
Lojistik konjonktürde maliyet ve insan kaynağı kalitesi öne çıkacak
Lojistik sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 11,2’ye yükseldi
UND'den İran'a çağrı:Türk araçlarını zorlayan uygulamaları kaldırın!