Turkish Cargo dünyanın çiçeğini taşıyor!

Turkish Cargo, dünyanın dört bir tarafından milyonlarca çiçek buketini 14 Şubat Sevgililer Günü'nde birbirini sevindirmek isteyen insanlara ulaştırıyor. Bu alandaki yetkinliğiyle pazarda öne çıkan Turkish Cargo, her sene 500 milyon adet çiçek taşıyor.

Sevgililer Günü vesilesiyle çiçek seralarında ve işleme tesislerinde milyonlarca çiçek buketi dünyanın dört bir tarafına dağıtılmak üzere hazırlanır. Çiçek üreticilerinin en yoğun ayı, Turkish Cargo açısından da çok özel bir operasyon anlamına geliyor. Türkiye'de üretilen rengarenk çiçekler Avrupa'da başta İngiltere, Hollanda ve Almanya olmak üzere 25 ülkeye gönderiliyor. Sadece 14 Şubat için yaklaşık 35 milyon dal karanfil ve kesme çiçek ihraç ediliyor.

Büyüyen pazar

14 Şubat vesilesiyle gündeme getirdiğimiz çiçek; kırılganlığı ve eşsiz güzelliğinin yanı sıra global ekonomi için katma değerli bir ürün anlamına da geliyor.

Dünya genelinde 2 milyon hektara yakın bir alanın çiçek üretimine ayrıldığı tahmin ediliyor. Dünyanın dört bir yanında üretilen çiçekler, modern lojistik imkanlar sayesinde buket veya aranjman olarak Kuzey Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya gibi büyük pazarlara ulaştırılıyor. Global pazarda 50'den fazla ülkenin hâkimiyetinde olan süs bitkileri üretiminde farklı bölgeler dikkat çekiyor.

Asya'da Çin ve Hindistan üretim alanlarının büyüklüğüyle öne çıkarken; Avrupa'da Hollanda, İtalya, Almanya, İngiltere ve İspanya yüksek verimlilik oranlarıyla dikkat çekiyor. Orta Amerika'da Meksika, Kolombiya, Ekvador; Güney Amerika'da ise Brezilya önemli üretici ülkeler arasında yer alıyor. Gün geçtikçe çiçek üretiminde güçlenen Afrika'da Kenya, Tanzanya, Zimbabve, Uganda, Zambiya, Etiyopya gibi ülkelerden söz edilebilir.

Türkiye'de de başta karanfil ve gerbera olmak üzere kesme çiçek üretimindeki en önemli merkezlerimiz Antalya ve İzmir. Yılda 10 ay boyunca kesme çiçek üretimi yapabilen Türkiye için Sevgililer Günü, Kadınlar Günü, bayramlar gibi önemli günler öncesinde yoğun sevkiyatlar yapılıyor. Acil sevkiyatların tamamı hava yolu ile sağlanıyor.

24 saatte Global sistemin gerektirdiği yapı ve pazar gerçekleri nedeniyle çiçek taşımalarında hava kargoculuğu gittikçe ön plana çıkıyor. Teknolojik ve sistematik iyileştirmelerle hava kargoculuğu, çiçek üreticilerin şimdiye dek sahip olmadıkları yeni olanaklar sunuyor. Çiçek taşımalarında ürünün kolayca bozulabilir olması nedeniyle lojistik büyük önem taşıyor. Çiçeğin raf ömrünün uzun olması, fiyatını etkileyen en önemli unsurlardan biri. Çiçeğin ekiminden tüketiciye ulaşmasına dek geçen süreçteki bir aksaklık tüm değerin yok olmasına veya çiçeklerin maliyetlerinin altında değer bulmasına neden olabiliyor. Zaman; kesme çiçeğin kalitesi ve değerinin korunmasında en önemli faktör. Kesildikten sonra 45 dakika içinde işlenmesi gereken çiçekler, ne kadar kısa sürede yarış noktasına ulaştırılırsa değerini de o kadar koruyor. Çiçeklerin yolculuğu Afrika'dan Amerika kıtasına, Güney Amerika'dan Avrupa'ya, Türkiye'den Japonya'ya uzanabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda çiçek taşımacılığında uzman bir ekip yetiştiren Turkish Cargo, kurduğu sistem sayesinde, Türkiye'de üretilen çiçeklerin 24 saat içinde Avrupa pazarında satılabilmesine imkân sağlıyor.

Turkish Cargo'nun sunduğu güvenli ve hızlı hizmet sayesinde üreticilerin çiçekleri en yüksek değerden alıcı bulabiliyor. THY’nin tüm dünyayı kapsayan uçuş ağı sayesinde global çiçek pazarının tamamına temas edebilen Turkish Cargo, bu alandaki varlığını daha da güçlendirmeyi planlıyor.

Yüzde 52 oranında tonaj artışı

2017'de çiçek taşımalarında 2016 yılına nazaran yüzde 52 oranında tonaj artışı sağlandı. 2017'yi 10 binin üzerinde bir tonaj ile kapatıldı. World ACD, tüm dünyada kargo verileri ve sıralamaları hususunda kaynak teşkil eden ve verilerini doğrudan üye havayollarının sağladığı bilgilerden elde eden, hava kargoculuğu alanında dünyanın en prestijli bilgi kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor.

Turkish Cargo, World ACD 2017 raporlarına göre önceki yıla göre ortalama yüzde 37'lik bir büyüme kaydeden çiçek sektörünün üzerinde büyüdü.

Tonaj bazında yurt dışında Kenya’nın başkenti Nairobi ve yurt içinde Antalya en çok çiçek çıkışı olan istasyonların başında yer alıyor.

EN ÇOK ÇİÇEK TAŞINAN DESTİNASYONLAR

Antalya'dan karanfil çıkışı ilk sıradayken, Nairobi'de gül dikkat çekiyor. Yine tonaj bazında Maastrich ve Amsterdam en çok çiçek ulaştırılan istasyonlar. Yılın her ayında çiçek taşımaları yapılıyor ancak aralık, ocak ve şubat aylarında yoğunlaşıyor.

Nasıl taşınıyor?

İklimlendirmeli araçlarla kargo terminaline gelen çiçekler X-Ray cihazIarında tarandıktan sonra tekrar ısı kontrollü odalara alınıyor. Uçağa yükleneceği zamana kadar iklimlendirilmiş alanda muhafaza edilen çiçekler kalkış zamanından kısa süre öncesinde uçak altına çekiliyor ve sonrasında özenle uçağa yükleniyor.

Kaptan pilot çiçek sevkiyatı hakkında bilgilendiriliyor ve çiçeklerin uçuş esnasında +2° C +8 °C'de sevk edilmesi sağlanıyor. Aynı sevkiyatta sebze ve meyve taşıması var ise çiçeklerin meyve ve sebzelerin ürettiği etilen gazından uçuş sırasında etkilenmemesi için farklı kompartımanlara yüklenmesi sağlanıyor. Varış istasyonlarında uçaktan boşaltılır boşaltılmaz ısı kontrollü odalara alınan çiçekler, aynı gün içerisinde dünyanın birçok noktasındaki ithalatçısına Turkish Cargo sayesinde taze ve ekonomik değerini koruyarak ulaştırılıyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!
SunExpress, 2025 Yılında Birleşik Krallık’ta Büyüyor
Hava taşımacılığı geliri 1 trilyon doları, yolcu sayısı da 5.2 milyarı aşacak