Türkiye, Akdeniz'de Türk karasuları dışında yer alan bazı bölgelerde petrol arama kararı aldı. Buna göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Muğla ve Antalya'nın güneyinde yer alan ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kendilerine ait olduğunu iddia ettiği 4 bölgede petrol arayacak.
Türkiye'nin karasuları dışındaki ekonomik münhasır bölgesi alanı için verilen izinlerin ikisi arama, ikisi ise sismik araştırmaları kapsıyor. Resmi Gazete'de dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla TPAO'ya söz konusu bölge için 1 yıllık sismik araştırma ve arama hakkı tanındı. TPAO, izin kapsamında tek başına arama yapabileceği gibi uluslararası ihaleye de çıkabilecek.
Diplomatik çevreler, Türkiye'nin bu adımını, Avrupa Birliği başta olmak üzere Türkiye'nin Akdeniz'deki politikaları bakımından uluslararası kamuoyuna mesajı olarak yorumladı. Aynı bölge için daha önce de Rumlar duyuru yapmıştı.
Petrol arama kararı alınan alanlar, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de ekonomik münhasır bölge olarak kabul ettiği bölgede yer alıyor. Ancak, bölge Kıbrıs Rum Kesimi'nin iki yıl önce uluslararası ihaleye çıktığı alanlar ile kısmen çakışıyor. Rum ve Yunan kesimi bu bölgenin kendilerine ait olduğunu ileri sürüyor. TPAO, aldığı izinle bölgede ulusal veya uluslararası şirketlerle işbirliği yapabilecek. TPAO, söz konusu bölgede 1 yıllık süre içerisinde sismik çalışma faaliyetinde bulunabilecek.
Bu sürenin uzatılma ihtimali de bulunuyor. Buna göre iki arama izni ile, 4 yıl süreyle her türlü faaliyette bulunabilecek. Diplomatik çevreler, son gelişmeyle ilgili, "Dünyaya bir mesaj ve Türkiye'nin devlet polikası uygulaması" değerlendirmesini yaptı. Petrol arama izni verilen 4 ruhsat sahası, Muğla ve Antalya petrol arama bölgelerinin uzantıları konumunda bulunuyor.
TPAO, Muğla bölgesinde 681 bin 595 hektarlık sahada, Antalya bölgesinde ise 227 bin 280 hektarlık sahada arama çalışmaları yapacak.
BM, 200 mile kadar izin veriyor
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, 'münhasır ekonomik bölge'yi 'Deniz yatağı üzerindeki sularda, deniz yataklarında ve bunların toprak altında canlı ve cansız doğal kaynaklarının araştırılması, işletilmesi muhafazası ve yönetimi konuları ile, aynı şekilde sudan, akıntılardan ve rüzgârlardan enerji üretimi gibi, bölgenin ekonomik amaçlarla araştırılmasına ve işletilmesine yönelik diğer faaliyetlere ilişkin egemen haklar' olarak tanımlıyor. Bu alan, karasularının ölçülmeye başlandığı esas hatlardan itibaren 200 deniz mili olarak belirtiliyor.
ZAMAN