Türkiye, bilgisayarlı transit sistemine geçiyor

NCTS Faz-4'ün yerini alacak yeni sistemle, taşımacılık ve gümrük süreçlerinde iyileştirmeler yapılması hedefleniyor. Ortak Transit Rejimi kapsamında kullanılan NCTS, tek bir beyanname ve tek bir teminatla eşya taşınmasına olanak tanıyor.

Ticaret Bakanlığı, Avrupa ile ticarette kullanılan Bilgisayarlı Transit Sistemi'nde yeni bir dönemi başlatıyor. Yeni sistem bugünden itibaren yürürlüğe girecek ve uluslararası taşımacılıkta önemli iyileştirmeler sağlayacak.

Türkiye, Avrupa Birliği, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri, Birleşik Krallık, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Ukrayna’nın taraf olduğu Ortak Transit Rejimi çerçevesinde, Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) Faz-5'e geçiyor.

Halihazırda kullanılan NCTS Faz-4'ün yerini alacak yeni sistemle, taşımacılık ve gümrük süreçlerinde iyileştirmeler yapılması hedefleniyor. Ortak Transit Rejimi kapsamında kullanılan NCTS, tek bir beyanname ve tek bir teminatla eşya taşınmasına olanak tanıyarak ticari süreçleri kolaylaştırıyor.

UYGULAMALARDA NELER DEĞİŞECEK?

Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, kara, hava ve deniz yoluyla yapılan taşımalarda uygulanacak yeni düzenlemeleri içeriyor. Tebliğde, taşımalarda kullanılacak semboller, beyanların içeriği, kayıt tutulması ve "TR" sembolünün kullanımına dair detaylar yer alıyor.

Türkiye’nin 1 Aralık 2012’den bu yana taraf olduğu Ortak Transit Rejimi ile uyumlu olarak, NCTS’in yeni fazı daha güvenilir ve verimli bir sistem sunmayı amaçlıyor. Bu güncelleme, uluslararası ticarette işlem sürelerini kısaltacak ve ticaret hacmini artırmaya katkı sağlayacak.

NCTS FAZ-5 BUGÜNDEN İTİBAREN KULLANILACAK

Türkiye, 17 Kasım itibarıyla NCTS’in 5. aşamasına geçiş yapacak. Yeni sistem, Avrupa coğrafyasındaki ticarette daha hızlı ve sorunsuz süreçler sağlayacak. Bu gelişme, Türkiye’nin ihracat yaptığı en büyük pazar olan Avrupa ülkeleri ile ticarette önemli bir adım olarak görülüyor.

Yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle, ticari işlemlerin elektronik ortamda daha hızlı ve etkin şekilde yapılması mümkün olacak. Ayrıca, uluslararası taşımalarda güvenliği artıran düzenlemeler de hayata geçirilecek.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

İZFAŞ, Türk lojistik sektörünü Çin’e taşıyor
Medlog, demiryolu yatırımlarında atağa hazırlanıyor
DHL Express, gönderi iadeleri için yeni bir Etiketsiz Hizmet sunuyor
Borusan Grubu ile Amazon Web Services arasında stratejik işbirliği
TIR sürücülerine Yunanistan ve Romanya'dan vize jesti