Türkiye, hızla 2023'e koşuyor

Körfez’in gerdanlığı bugün hizmete girerken yıl sonuna kadar dört projenin daha bitmesi planlanıyor. 2023 yılına kadar ise yüksek hızlı trenler devreye alınacak.

Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında ulaştırma alanında hayata geçirilecek “dev projelerden” dördü bu yıl hizmete girecek. İzmit Körfezi’nin “gerdanlığı” olarak nitelendirilen Osmangazi Köprüsü bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla hizmete girecek. Proje, İstanbul’u Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, Kütahya ve İzmir’e bağlayacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise 26 Ağustos’ta, Asya ve Avrupa yakalarını deniz tabanının altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli 20 Aralık’ta, “Demir İpek Yolu” olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi da yıl sonunda hizmete girecek.

İZMİR’E ÜÇ SAATTE GİDİŞ

İstanbul-İzmir Otoyolu olarak tanınan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nde bugünkü açılış için çalışmalar tamamlandı. Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan 38 milyon insanın yaşadığı coğrafyaya hizmet verecek projeyle, İstanbul Bursa arası 1 saat, İzmir 3 saat, Eskişehir ise 2,5 saatlik mesafeye inecek. Güney Ege bölgesi ve Antalya’ya ulaşım kısalacak. Toplam 433 kilometre uzunluğundaki projenin, 40 kilometrelik Altınova-Gemlik kesimi hizmete açıldı.

İPEK YOLU DEMİRLENECEK

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı’na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yatırım maliyeti 3 milyar doları bulacak. 120 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprü, gidiş ve geliş istikametlerinde dörder karayolu şeridi ile ortada iki demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 şeride sahip olacak. Köprünün 120 kilometrelik otoyol ve bağlantı yollarıyla 26 Ağustos’ta açılışının yapılması planlanıyor.

“Demir İpek Yolu” olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin de yıl sonunda hizmete açılması hedefleniyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük proje ile 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınacak.

AVRASYA TÜNELİ YIL SONUNDA

“Vizyon proje” olarak değerlendirilen Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) 20 Aralık’ta hizmete girecek. Dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında gösterilen ve Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayacak tünel, dünyada deniz altından en derinden geçecek tünel olacak. 14,6 kilometre toplam uzunluğa sahip projenin, deniz altından geçen kısmı ise 3,4 kilometre olarak belirlendi. Bin 800 kişinin istihdam edildiği projenin, bölgeye yıllık 560 milyon lira ekonomik katkısı olacak. Devletin kasasına ise yılda yaklaşık 100 milyon lira getirecek proje, 82 bin ton emisyon miktarında azalma, 38 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak.   

824 MİLYON DOLARLIK FAYDA SAĞLAYACAK

Yüksek Hızlı Tren (YHT) projeleri Türkiye’ye yılda 824 milyon dolar kazandıracak. TCDD Genel Müdürlüğü’ne göre, Türkiye’de YHT hatlarının işletmeye alındığından bu yana 26,5 milyon kişi seyahat etti. Bursa-Bilecik projesinde inşaat sürerken, projeyle  Bursa-İstanbul seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecek. İstanbul’dan Mersin, Adana, Mardin’e hızlı trenle ulaşım için de hızlı tren hattı planlanıyor. Antalya’yı İstanbul’a bağlamak için de Antalya-Burdur/Isparta- Afyon-Kütahya-Eskişehir hızlı tren projesi için çalışma başladı.

İŞTE DİĞER MÜHENDİSLİK HARİKASI PROJELER

3. Havalimanı: İstanbul’un Avrupa yakası Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahil şeridindeki 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılan 3. havalimanı projesi, Türkiye’de yapılmış en büyük proje olacak. İlk etabı 2018 yılının şubat ayında açılması hedeflenen havalimanı 120 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak.  
İstanbul Tüneli: Proje bedeli 35 milyon lira olarak belirlendi ve bu yıl için 7 milyon 500 bin lira ödenek ayrıldı. Yapımına başlanmasının ardından 5 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Ovit Dağı Tüneli: Tamamlandığında Türkiye’nin ve Avrupa’nın birinci, dünyanın ikinci en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak Ovit Dağı Geçidi, Rize ile Erzurum’u birbirine bağlıyor. İkizdere-İspir mevkisindeki Ovit Tüneli tamamlandığında yol 12 ay boyunca açık kalacak. 

Kanal İstanbul Projesi: ‘Çılgın proje’de hazırlıklar tamam. YİD modeliyle yapılacak projede, süre yarıştırılacak ya da trafik garantisi verilecek. Kanalın etrafında yeni cazibe alanları oluşturulacak. Ön projesi Bakanlıkça, uygulama projesi ise yüklenici firma tarafından hazırlanacak.      

Çanakkale 1915 Köprüsü: Bu yıl başlanması planlanan proje; Çanakkale Boğazı’nda dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olacak. Köprünün, kuleler arası açıklığı 2 bin metreden uzun olması planlanıyor. 

KARAR

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede