Türkiye, kaçak göçmenler için sıçrama tahtası

Daily Telegraph gazetesi, çok sayıda Afrikalı ve Orta Doğulu göçmenin “gevşek” vize politikası nedeniyle Türkiye’yi Avrupa’ya gitmek için sıçrama taşı olarak kullandığını öne sürdü.

Daily Telegraph gazetesi, kaçakların Türkiye’yi Avrupa’ya gitmek için sıçrama taşı olarak kullandığını öne sürdü. Haber özetle şöyle: “Avrupa Birliği sınır yetkilileri, bu bölgenin vatandaşlarının, belgeleri etkili bir şekilde kontrol edilmeden doğrudan Türkiye’ye uçabildiğini buradan da görece kısa bir yolculukla Yunanistan’a geçebileceklerini söylüyor.

“Bu kişilerin Sahra çölü ve Akdeniz’de insan kaçakçılarının kullandığı güzergahlarda canlarını tehlikeye atmak yerine tek yapmaları gereken şey İstanbul’a bir uçak bileti almak. Avrupalı yetkililer, İstanbul’un kaçak göçmenler için bir merkez haline geldiğini söylüyor.”

“Göçmenlik uzmanları, herhangi bir zaman diliminde, İstanbul’da 100 bin göçmenin toplanabildiğini, bu kişilerin birkaç saatte Yunanistan ve Bulgaristan’a gidebileceklerini, buradan da İngiltere gibi ülkelere geçebileceklerine dikkat çekiyor.”

“Sorunun kaynağı, Türkiye’nin ‘vize diplomasisi’. Hükümet vize sınırlamalarını hafifleterek Afrika ve Orta Doğu’da nüfuzunu artırma arayışına girdi. Somali, Eritrea, Afganistan ve Sudan gibi ülkelerin vatandaşları internet üzerinden sadece bir form doldurarak ve harç ödeyerek e-vize alabiliyor.”

“Geçen hafta Daily Telegraph muhabiri kendisini Afgan vatandaşı gibi göstererek beş dakikada vize aldı. Avrupa Birliği’nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex’in bu yılın başlarında yayımladığı bir rapora göre Türkiye’nin e-vize rejimi 89 ülkeyi kapsıyor. Bunların çoğu AB’ye kaçak göçün kaynağı olan ülkeler.”

“Telegraph, Yunanistan’a Türkiye’den gelen bazı Afrikalılarla konuştu. 23 yaşındaki Kongo vatandaşı Patrique Kitokou, 2 yıl önce Kinşasa’dan İstanbul’a uçmuş. İnsan kaçakçılarına ait bir tekneyle Yunan adalarına giden Kitokou, “İstanbul’a bilet için 1850 dolar ödedim. Sorun Yunanistan’da iş olmaması. Çöpleri karıştırarak karnımı doyuruyorum ve sokakta uyuyorum” diyor.

“Kaçak göçün kaynağı olarak görülen ülkelerden başvuru yapanların Schengen oturma izni gibi ilave belgeleri olması gerekiyor. Ancak internet üzerinden bu belgeleri teyit edecek bir sistem yok. Bunun Türkiye’ye gelişte yapılması gerekiyor. Ancak Frontex yetkilileri Türkiye’de kara liste kontrolü dışında fazla bir kontrol yapılmadığını” söylüyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti