Mehdi Gönülalçak, denizcilik sektöründe günümüzün gözde ve yeni konuları arasında kısa mesafe deniz yolu taşımacılığı ve kombine taşımacılığın yer aldığını belirtti.
Kısa mesafeli deniz yolu taşımacılığının Avrupa coğrafyasında yer alan limanlar arasında ya da bu limanlarla Avrupa ülkesi olmayıp Avrupa sınırlarındaki kapalı denizlere kıyısı olan ülkeler arasında yapılan yolcu ve kargo taşımacılığı olduğunu ifade eden Gönülalçak, ''Kısa mesafeli deniz yolu taşımacılığı düzenli ya da düzensiz olarak yük, konteyner, dökme, genel kargo ve yolcuların deniz yoluyla taşınmasını kapsar'' dedi.
Gönülalçak, Avrupa Birliği Komisyonu'nun ulaştırma alanında ileriye dönük perspektiflerin yer aldığı, mevcut ulaştırma sistemleri ve ileriye dönük 10 yıllık hedeflerini belirlediğini vurgulayarak, ''Buna bağlı olarak beyaz kitapta, kara yolu üzerinde yoğunlaşan yük trafiğinin deniz yollarına kaydırılması için kısa mesafeli deniz yolu taşımacılığının yaygınlaştırılması ve özendirilmesi öngörülmektedir'' diye konuştu.
Kısa mesafeli deniz yolu taşımacılığının, sadece kara yolu taşımacılığına alternatif olmayıp, entegre ulaşım ağında yer alan ve lojistik hizmetlerin optimizasyonunu amaçlayan bir işlevi de bulunduğunu anlatan Gönülalçak, şöyle devam etti:
''Modern taşımacılık standartlarına ulaşmak için en iyi çözümler, lojistik zincirinde kesintisiz ulaşımı sağlayacak kombine taşımacılık bağlantılarının kurulmasıyla elde edilebilir. Kombine taşımacılık, modern endüstri ve tüketim konularındaki değişimlerle birlikte dünya üzerinde ve Türkiye'de çok önemli bir konuma gelmiştir. Coğrafi pozisyonu itibariyle üç kıtanın birleştiği bir noktada bulunan Türkiye, kombine taşımacılık konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye mevcut altyapısı, modern limanları, demir ve kara yolu bağlantılı konteyner terminalleriyle Avrupa ve Asya arasındaki yük trafiğinde çok yönlü taşımacılık konusunda altyapı hizmeti vermektedir.''
''KARADENİZ LİMANLARI, KISA MESAFELİ DENİZ TAŞIMACILIĞI SINIRI İÇİNDE''
Gönülalçak, kısa mesafeli deniz yolu taşımacılığının, diğer modlara göre çevreye daha saygılı ve ticari açıdan daha karlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Ayrıca AB, kısa mesafe deniz yolu taşımacılığında kullanılan gemilerin çevre dostu motorlara sahip olmasının önemli olduğunu vurgulamaktadır. Avrupa Birliği'nin yapmış olduğu coğrafi tanımda, Karadeniz bölgesinde yer alan limanlar kısa mesafeli deniz yolu taşımacılığı sınırları içinde gösterilmiştir. Karadeniz'de yapılan kısa mesafeli deniz yolu taşımacılığından ülkemiz de pay almakta olup, bölgede kilit rol oynamaktadır.''
Karadeniz ülkeleri arasında etkin bir ulaşım ağının oluşturulmasının bölge ticaretini artıracağı gibi yatırımları da çoğaltacağını ifade eden Gönülalçak, ''Bölgede ulaşım ağlarının etkin olabilmesi için Pan-Avrupa Ulaşım Koridorları içerisinde (Kuzey-Güney, Doğu-Batı koridorları) yer alması gerekiyor. Ulusal otoyol ve demir yolu sistemleri kuvvetlendirilmeli, Karadeniz'deki liman kapasiteleri artırılmaya uygun olmalı. Karadeniz-Ege Denizi-Akdeniz çanağındaki otoyol bağlantılarıyla uygun olmalı, düzenli Ferry ve Ro-Ro hatlarına uygun olmalı, liman servisleri geliştirilerek, gümrük formaliteleri azaltılmalıdır'' diye konuştu.
LOJİPORT