Türkiye-Ukrayna arası kara ve denizyolu lojistik çalışmaları

Türkiye ile Ukrayna arasında yapılan denizyolu roro taşımacılığı çalışmaları İstanbul, Sakarya ve Zonguldak illerimizde bulunan limanlarımızdan çıkışlar yapılmak sureti ile gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’nin Karadeniz sınır komşularından olup başkenti Kiev olan Ukrayna ile özellikle içinde bulunduğumuz dönem itibarı ile yoğunlaşan ihracat ve ithalata dayalı karşılıklı ticari çalışmaları her iki ülkenin kendi üretimleri olan ürünler bazında devam etmektedir. İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar son dönemde özellikle savunma sanayi ürünleri kapsamında gelişim gösterse de var olan ve devam etmekte bulunan yüzlerce kalem ürünün ihracat ve ithalatı da normal seyrinde devam etmektedir.

Ülkemiz geneline yayılmış tesislerimizde üretim ve dış ticarete bağlı ihracat-ithalat çalışmaları içerisinde bulunan iş insanlarımızın Ukrayna’lı müşteri potansiyeli nerede ise Avrupa ve Asya ülkeleri ile yapılan ticaret boyutuna ulaşmış durumdadır. Üretici ve ihracatçılarımızın üretmiş oldukları ürünlerin taşıtılması amacı ile irtibat sağladıkları Ukrayna nakliye firmaları ile yerli lojistik firmalarımızın destek ve hizmetleri ile sorunsuz nakliye hizmetleri almaktadırlar.

Türkiye ile Ukrayna arasında yapılan denizyolu roro taşımacılığı çalışmaları İstanbul, Sakarya ve Zonguldak illerimiz de bulunan limanlarımızdan çıkışlar yapılmak sureti ile gerçekleştirilmektedir. İsimlerini belirttiğimiz limanlarımızdan haftanın belirli günlerinde çıkış yapan roro gemilerinin varış noktaları genellikle Ukrayna’nın Odesa şehrinde bulunan limanları olmaktadır.

Türkiye’den Ukrayna’ya yük nakliyatları karayolu ve roro üzerinden denizyolu nakliyesi şeklinde olmak üzere iki ayrı yöntem kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Komple bir tır dolusu ürünün nakliyesinde izin verilen taşıma tonaj limiti 22 ton ile sınırlı olup belirlenen tonajın üzerine çıkılması durumunda cezai müeyyideler uygulanmaktadır. Ukrayna nakliye faaliyetlerinde ağırlıklı yöntem komple tır taşımacılığı olsa da parsiyel veya kargo kapsamında bulunan ebat ve ağırlıkları itibarı ile küçük çapta bulunan ürünlerin nakliye talepleri de son dönemlerde önemli ölçüde artış göstermiştir.

Odesa limanlarına varış yapmış olan tır yüklü roro gemileri tır tahliye işlemlerinin ardından yine ithalat yükü taşımak üzere Odesa limanlarına gelmiş olan tırları alarak Türkiye limanlarına varış yapmak üzere harekete geçmektedir. Roro gemileri sadece standart ebatları bulunan tırları sevk etmekle kalmayıp gabari dışı ağır nakliyat yük gruplarını taşımakta olan lowbed tarzı dorselere sahip taşıma araçlarının sevkini yapacak şekilde de tasarlanıp dizayn edilmiştir.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Mersin lojistik

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı