Türkiye-Ukrayna-İran ticaret hattı açılıyor

Rusya ile uçak krizinin ardından yeni pazar arayan Türk iş adamları, gözünü Ukrayna ve İran hattına çevirdi. İpekyolu ve Viking hattının birbirine bağlanması görüşülüyor

Türk iş adamları, geleceğe yönelik İran ve Ukrayna’da iş dünyasına yakın duracak. Özellikle İran açılımıyla doğabilecek iş fırsatları, iş adamlarımızın en büyük hedefi arasına giriyor. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından yeni pazar arayışlarına hız veren Türk iş adamları, ticarette gözünü Ukrayna ve İran koridorundaki fırsatlara çevirdi. Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Başkanı Hasan Kâmil Hayali koordinesinde, aralarında Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yuriy Tsarytsynsky, TUİD Başkanvekili Burak Pehlivan, Agrozeta Tarım Genel Müdürü Ali Bulut, Sotrundnichestvo Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Oleksandr Sukhyn ile Ukraynalı gıda, emlâk ile çevre ve teknolojisi temsilcilerinin bulunduğu heyet, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu’nu makamında ziyaret etti.

Lojistik önemi

Ziyaret sonrası konuşan Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’dan Ukrayna’ya ihracatın arttırılması, bunun için iş dünyasının Ukrayna pazarına odaklanması gerektiğine işaret etti. Hacısalihoğlu, İran’ın da Dünya pazarlarına açıldığını hatırlatarak, Ukrayna-İran hattında Türkiye’nin ve özellikle Trabzon’un liman avantajıyla güçlü bir işbirliği sağlanabileceğini vurguladı. Ukrayna’nın özellikle Kherson bölgesiyle yürütülen işbirliği çalışmalarına ara verildiğini hatırlatan Suat Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:  “Lojistik açısından bakıldığında da Ukrayna’nın bu bölgesinde birçok limanı var. Bu limanların işletilmesinin yanı sıra lojistik bağlantıların kurulmasında fayda var. Geleceğe yönelik İran ve Ukrayna’da iş dünyasına yakın durmamız gerekiyor. Özellikle İran açılımıyla doğabilecek iş fırsatları en büyük hedefimiz olmalıdır.”  TUİD Başkanvekili Burak Pehlivan da; Türk Hava Yolları’nın Türk iş adamlarına Ukrayna’da rekabet avantajı getirdiğini anlatarak, THY’nin İstanbul’dan Ukrayna’nın 6 şehrine uçuş başlattığını, iki şehrine daha uçuş başlatacağını söyledi. Pehlivan, “AB ile Ukrayna arasında yürürlüğe giren serbest ticaret antlaşması ile AB’li üreticiler ürünlerini gümrüksüz ya da düşük gümrüklü olarak, Ukrayna pazarına sokma hakkına sahip oldu. Türk firmaları yüksek gümrük vergilerini ödemeye devam edecekler. Bu durumda firmalarımızın hızla rekabet güçlerini kaybetmesi ve ihracatçımızın daha da yıpranması söz konusudur” diye konuştu.

İran için Trabzon limanı önemli

Burak Pehlivan, Ukrayna-Türkiye ve İran koridoruna dikkati çekerek, şöyle konuştu : “Ukrayna-Türkiye-İran koridorunda çok sıcak gelişmeler yaşanıyor. Lojistik plandaki en büyük gelişme İpekyolu ve Viking hattının birbirine bağlanması konusunda oluyor. İtalya ve Gürcistan gibi ülkeler bu hattı çok yakından takip ediyor ve bu koridora kendi ülkelerinin dahil olması konusunda yoğun girişimlerde bulunuyor. İpekyolu-Viking koridoru Çin ile Doğu Avrupa, Orta Avrupa ve Baltık ülkelerini birbirine bağlayacak. İran için Trabzon Limanı çok önemli. Ukrayna-İran ticaret hattı, Trabzon üzerinden düşünülüyor. Lojistik sektöründeki Trabzonlu firmaları Ukrayna’ya davet ediyoruz.”

YENİÇAĞ

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Lojistik sektörü derinleşen sorunlara çözüm bekliyor
UND, kadın profesyonel Tır sürücüsü adaylarını bekliyor
Lojistik konjonktürde maliyet ve insan kaynağı kalitesi öne çıkacak
Lojistik sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 11,2’ye yükseldi
UND'den İran'a çağrı:Türk araçlarını zorlayan uygulamaları kaldırın!