Arap ülkeleri arasında yer alıp ülkemizin birçok kalem ürün anlamında ihracat yapmakta olduğu Ürdün ile taşımacılık çalışmaları roro gemileri üzerinden tır nakliyesi ve gemi acentelerine bağlı konteynerler ile yapılan konteyner taşımacılığı üzerinden düzenli olarak sağlanmaktadır. Uzun yıllardan bu yana Suriye’de karışıklık olmasından kaynaklı olarak yapılamamakta olan karayolu nakliyesine alternatif çözümler roro ve konteyner taşımacılığı şeklinde bulunmuştur.
Türkiye ile Ürdün arasında geçmişten günümüze devam etmekte olan ticaret ihracat ağırlıklı olup kısmen de ithalat taşımacılığı şeklinde ilerlemektedir. Ürdün’e yapılmakta olan sevkiyatlar genel itibarı ile komple tır ve konteyner nakliyesi olarak baş gösterse de parsiyel ve kargo içerikli ürün nakliyesi de önemli ölçüde talep görmektedir. Türkiye’de faaliyet gösteren Ürdün nakliye firmaları komple tır ve konteyner bazlı ürünleri adresten adrese taşınacak şekilde sevk ederken parsiyel ve kargo kapsamlı ürünlerin nakliyesini İstanbul ilimizde bulunan parsiyel depolarından çıkışlar yapmak sureti ile gerçekleştirmektedirler.
Ülkemiz ile Ürdün arasında gelişen taşımacılık çalışmalarında ülkemizin tüm limanları kullanılmaktadır. Konteyner gemi çıkışları ülkemizin tüm limanlarından yapılıyorken roro gemi çıkışları Mersin, Taşucu ve İskenderun limanlarımızdan düzenli olarak yapılmaktadır. Haftanın belirli günleri çıkışları yapılan roro taşımacılığında varışlar İsrail Haifa limanı üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Türkiye’den Ürdün’e komple tır, parsiyel nakliye ve konteyner taşımacılığı ile birlikte gabari dışı ağır nakliyat ve firgo tır nakliyesi gibi alanlarda da hizmet veren Ürdün nakliye şirketleri sahip oldukları yük taşıma yetki belgesi bünyesinde bulunan özmal ve kiralık araçları dışında tedarik zincirinde bulunan taşıma araçları ile de kesintisiz lojistik destek hizmetleri sunmaktadırlar.
Karayolu ve denizyolu taşımacılığında ürün teslimat süreleri ihracatçı ve ithalatçı firmalar açısından oldukça önem arz eden konulardan biridir. Ülkemizin tüm bölgelerinden Ürdün’ün başta başkent Amman olmak üzere tüm noktalarına adres teslimi ulaşım roro ile 3-4 günlük süreye tekabül ediyorken konteyner ile taşıma şeklinde bir hafta ve üzeri sürelere denk gelmektedir. Roro ile çıkışlarda varış süresinin kısa olması ihracatçı firmaların bu yolu tercih etme sebebidir.
Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Lojistik firmaları