Paris Otomobil Fuarı'na, Avrupa'daki krizin gölgesi düştü. Devler umudunu Avrupa dışındaki Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelere bağlarken, hedefler yeniden revize edildi. Şirket yöneticilerinin fuarda verdiği mesajlar tünelin ucundaki ışığın görünmesi için 3-5 yıla daha ihtiyaç olduğunu ortaya koydu.
'Gelecek şimdi' sloganıyla önceki gün kapılarını açan Paris Otomobil Fuarı, Avrupa'daki krizin gölgesinde devam ediyor. Dünya devleri umudunu Avrupa dışındaki Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelere bağlarken, hedefler yeniden revize edildi. Tepe yöneticilerin fuarda verdiği mesajlar tünelin ucundaki ışığın görünmesi için 3-5 yıla daha ihtiyaç olduğunu ortaya koydu. Ziyaretçiler, 114 yıllık maziye sahip fuarın, son dönemin en sönük organizasyonlarından biri olduğunda hemfikir.
Fuarı bu yıl şova değil gerçeklere dayanan bir fuar olarak değerlendiren Fransız oto üreticisi Peugeot Automobiles'in Genel Müdürü Maxime Picat, sert bir krizle karşı karşıya olduklarını ve şirket olarak zor bir dönemden geçtiklerini söyledi. Picat, krizin 2015 yılına kadar süreceğini belirterek, "Otomobil her zaman bir tutku, heyecan nesnesi olacak. Müşterileri araçlarımızla her zaman cezbetmemiz gerekiyor. Krizin sertliğine bağlı olarak birtakım kararlar almak zorunda kaldık. Bunun sonuçlarına da katlanıyoruz. Ama yine de çok umutluyuz. Finansman konusunda ise 12,5 milyar Euro'luk likidite imkanımız var. Yani önümüzdeki yılları güven içinde geçirebiliriz." dedi.
Fuarda Avrupa dışındaki ülkelere yönelik sedan rekabeti dikkat çekerken sedan satışlarında Çin, Türkiye ve Rusya gibi ülkeler başı çekiyor. Avrupa'nın bulunduğu durumun şirketleri daha global düşünmeye yönlendirdiğini kaydeden Citroen Automobiles Genel Müdürü Frederic Banzet, uluslararası gelişim konusunda önemli adımlar attıklarını kaydetti. Banzet, geçen yıl dünyada satılan her üç modelden birinin sedan olduğunu dile getirdi. Citroen, krizi Avrupa dışındaki pazarlara ağırlık vererek geçirmeyi hedefliyor.
"Avrupa'daki kriz 3-5 yıl daha sürebilir. Buna kendimizi adapte etmek zorundayız. Bu demek değil ki Avrupa'da havlu attık. Zoe ve Clio Avrupa'ya yönelik modeller. İlkbaharda da 3 otomobilimiz daha gelecek." diyen Fransız otomotiv devi Renault'nun uluslararası operasyonlardan sorumlu Genel Müdürü Carlos Tavares de, şirketlerin şu sıralar genellikle gelişmekte olan ülkelere yatırım yaptığını, Renault'nun Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Rusya, Hindistan gibi ülkelerdeki başarılarla varlığını güçlendirdiğini kaydetti. Fuarın en güçlü modellerinden biri olan ve Bursa'da üretilen Clio 4'le ilgili çok önemli tepkiler aldıklarını söyleyen Tavares, Renault'nun Türkiye ve dünya pazarlarındaki gücünü B ve C segmentinin oluşturduğunu dile getirdi.
Yeni 6 serisi martta Türkiye'de yollarda
Mazda'nın Kodo tasarımının gerçeğe dönüşmesiyle ortaya çıkan yeni 6 serisi Paris'te sedan ve SW versiyonuyla gün yüzüne çıkarken, mart ayından itibaren Türkiye'de satışa sunulacak. Kasım ayında İstanbul'da gerçekleştirilecek Autoshow'da da sergilenecek olan 6 serisi 2 litre benzinli motor seçeneği ve otomatik şanzımanla birlikte gelecek.
Ford Fiesta'ya SUV kardeş geliyor
Ford fuarda B-Max, yeni Kuga, yeni Fiesta, yeni Tourneo Connect, yeni Mondeo modelleriyle birlikte Fiesta bazı üzerine geliştirilen B sınıfı SUV modeli EcoSport'u gün yüzüne çıkardı. B-Max'in 38 bin 250 liradan başlayan fiyatla ekimden itibaren satışa sunulacağını belirten Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, Kuga ve yeni Fiesta'nın 2013 yılı ilk çeyreğinde, yeni Mondeo'nun sene içerisinde, EcoSport'un ise 2014 yılında satışa sunulacağını kaydetti.
Hibrit motorlu ilk station wagon
Karma tüketim sağlayan hibrit teknolojisinde öncü marka kabul edilen Toyota fuarda bu sistemi kullandığı ilk station wagon modelini sergiledi. Yeni Auris'le birlikte Türkiye'de üretilen Verso'nun da tanıtıldığı Toyota standında yer alan Auris Sports Tourer, benzinli ve dizel motorun yanı sıra üçüncü jenerasyon karma benzin-elektrik motorunu kullanacak. Verso ve Auris gelecek yılın ilk çeyreğinde Türkiye yollarına çıkacak.