Türkiye’de elektrikli otobüs dönemi başlıyor

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, bir ilke daha imza atarak Avrupa standartlarındaki yerli üretim elektrikli otobüslerini Bozankaya’dan teslim aldı.

Akıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan "Akıllı Şehir Projesi" için Tepebaşı Belediyesi’nin Avrupa Komisyonu'ndan aldığı 5 Milyon Euro hibe kapsamında 4 adet elektrikli otobüs düzenlenen törenle teslim alındı.

Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası’nda düzenlenen törene ilgi büyük oldu. Törene Eskişehir Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ve çok sayıda yurttaşın yanı sıra Eskişehir’de bulunan, Tepebaşı Belediyesi’nin kardeş şehri Almanya Treptow-Köpenick’ten bir heyet katıldı. Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs alımlarından birini gerçekleştirerek yerli üretici Bozankaya’dan E-Karat modeli elektrikli otobüslerini teslim alan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, bu araçlarla hem çevreyi hem de işletim maliyetlerini gözetiyor. Belediyenin 1 milyon 550 bin Euro’luk yatırımıyla aldığı dört adet Bozankaya E-Karat otobüslerin, yıllık ortalama 300.000 Euro enerji tasarrufu sağlayacağı öngörülüyor.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, teslimat töreninde yaptığı konuşmada; “Akıllı Şehir Projesi kapsamında Avrupa komisyonundan hak ettiğimiz 5 Milyon Euro’luk hibe kapsamına yine bir ilke imza attık. Hem enerji tasarrufu yüksek hem de çevreci olması ile ön plana çıkan elektrikli otobüslerimizi hizmete sunuyoruz. Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs ihalelerinden birini açtığımız gibi elektrikli otobüsleri ilk kullanacak belediye de Tepebaşı Belediyesi olacak. Bu doğrultuda Türkiye’de yolcu taşıyacak ilk elektrikli otobüsleri üreten Bozankaya’dan araçlarımızı teslim almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

4 otobüs, 300 bin EURO tasarruf sağlayacak

Yatırımlarını, günümüz şartlarının yanı sıra şehrin geleceğini düşünerek yaptıklarının altını çizen Ataç; “Teslim aldığımız E-Karat elektrikli otobüslerimiz, enerji tasarrufu ile bugün maliyetlerimizde avantaj sağlarken, 0 emisyonlu çevre dostu elektrikli sürüş prensibi ile gelecek nesillerimize temiz bir yarın hazırlamamıza yardımcı olacak. Yaptığımız detaylı test sürüşleri, konvansiyonel dizel otobüsler ile karşılaştırdığımızda, tek bir E-Karat otobüs ile yıllık ortalama 75.000 Euro tasarruf sağlayabileceğimizi gösteriyor. Bu da dört otobüsümüz ile yıllık toplam 300.000 Euro demek. Böylece elektrikli otobüs alım maliyeti, 5 yıl içinde E-Karat’lardan yapacağımız tasarruf ile eşit olacak” şeklinde konuştu.

Törende konuşan Treptow-Köpenick Meclis Başkanı Peter Groos; “Burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Büyük bir misafirperverlik yaşadık ve bunun için çok teşekkür ediyoruz. Eskişehir’de gördüklerim, modernleşme ve yaratıcılık beni çok etkiledi. Elektrikli otobüs gibi global bir düşüncenin çevreci bir düşüncenin hayata geçmesi belediyenin vizyonunu gösteriyor. Benzer vizyonların iki kardeş belediye arasında geliştirilmesini hedefliyoruz” dedi.

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ise açıklamasında; “Dünyada elektrikli araçlara yönelik bir eğilim var. Enerjinin önemi, enerji kaynaklarının verimli kullanılması, tasarruf ve çevreci olması gibi kriterler elektrikli araçları gündeme getiriyor. Biz bu alanda oldukça verimli hale geldik. Günümüz için kayıtlı verilerle E-Karat ile dünyada tek bir şarj ile en iyi menzili yapan elektrikli otobüsü durumundayız. Türkiye’de ilk hizmet verecek elektrikli otobüsleri sunarken dünyada ise ilk beş üretici arasında yer almaktayız. Bu anlamda Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’ne yerli üretim araçlara güvendikleri ve destekledikleri için ayrıca teşekkür ederiz. Pek çok avantajı bir arada sunan elektrikli otobüslerimizin Tepebaşı ve Eskişehir’in toplu taşıma hizmetlerine yeni bir soluk getireceği şüphesiz” dedi.

Eskişehir Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay da projede emeği geçen tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederek, “Eskişehir’de enerji verimliliğini koordine eden ve bu konuda duyarlılık oluşturulması konusunda çalışan vali yardımcısı olarak gurur duydum. Kullanılmasından dolayı çevreye zarar veren fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynakları olan güneşi, suyu, rüzgarı kullanarak enerji üretmek çok önemli” ifadelerini kullandı.

Bozankaya E-Karat; enerji tüketimi düşük, verimli ve çevre dostu bir araç olarak ön plana çıkıyor. Hali hazırda kullanılan konvansiyonel otobüslere göre yüzde 70- 80 arasında daha düşük enerji maliyeti sunuyor. E-Karat, tam şarj olduğunda en az 200 km menzil garantisi ile sunulurken şehir içi ulaşımda ortalama 260-320 km arasında yol yapabiliyor. Üstelik elektrikli araç istasyonları gerekmeksizin akıllı mobil şarj üniteleri ile şarj edilebiliyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otobüs Haberleri

İsveç’in ilk sürücüsüz otobüsü Karsan Otonom e-ATAK olacak
TEMSA, Fransa’nın en büyük üç oyuncusundan biri oldu
Daimler elektrikli otobüs testinde Mercedes-Benz Türk imzası!
MAN eBus ailesinin yeni modeli Lion'ın City 12 E LE "sürdürülebilirlik" tacı taktı
Mercedes’in yeni nesil otobüsleri hem kaptanları, hem yolcuları mutlu edecek