Türkiye’nin ihracat yükünü denizler taşıyor

Ocak-temmuz döneminde ihracatın yüzde 55’i denizyolu, yüzde 35’i karayolu, yüzde 9’u havayolu, yüzde 1’i de demiryolu üzerinden gerçekleştirildi....

Ocak-temmuz döneminde ihracatın yüzde 55’i denizyolu, yüzde 35’i karayolu, yüzde 9’u havayolu, yüzde 1’i de demiryolu üzerinden gerçekleştirildi.

Dünyanın dört bir yanına ihracat yapan Türk işadamları, ürün göndermek için en çok denizyolunu tercih ediyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınan verilere göre ocak-temmuz döneminde 88 milyar 293 milyon dolarlık ihracatın 48 milyar 368 milyon dolarlık kısmı, yani yüzde 55’i denizyoluyla gerçekleştirildi. Yüzde 35’lik kısım karayoluyla yurtdışına taşınırken, geriye kalan yüzde 9 havayoluyla, yüzde 1 de demiryoluyla ihraç edildi.

2013 yılının Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artış gösterirken, denizyolu bu rakamdan 6 puan daha hızlı artarak yüzde 7’lik artış kaydetti. Karayolundaki artış yüzde 6 oldu. En hızlı artış havayoluyla yapılan ihracatta yaşandı ve yüzde 32 olarak gerçekleşti. Demiryolu ise yüzde 4’lük bir artış yakaladı. Ülkeler olarak bakıldığında ise tablo değişiklik gösterebiliyor. 13 milyar 124 milyon dolarla en çok ihracatın yapıldığı Almanya’da ürünlerin yüzde 51’i karayoluyla taşınıyor. Onu yine yüzde 41’le denizyolu takip ediyor. Irak’a 10 milyar 272 milyon dolarlık ihracat yapan Türkiye’nin, yakınlık sebebiyle ürünlerinin yüzde 95’ini karayoluyla gerçekleştirdiği görülüyor. Dikkat çekici verilerin başında ise Türkiye’den 9 milyar 922 milyon dolarlık alım yapan İran geliyor. İran’ın, bu alımların 6 milyar 619 milyon dolara tekabül eden yüzde 67’lik kısmını havayoluyla gerçekleştirdiği görülüyor.

Ürünlerin, kısa sürede ve en ucuz şekilde pazarlara taşınması rekabet gücünün önemli bir parçası. Taşıma yönteminin belirlenmesi bu sebeple kritik önem taşıyor. Taşıma yönteminin belirlenmesinde ise ürünün cinsi, zaman, maliyet ve emniyet faktörleri belirleyici oluyor. Bu kriterlere göre bakıldığında denizyolu taşımacılığının en yavaş nakliye yöntemi olsa da büyük hacimli ürünlerin taşınması için fazlaca tercih ediliyor. Maliyet açısından bakıldığında ise denizyolu taşımacılığı havayoluna göre 14 kat, karayoluna göre 7 kat, demiryoluna göre 3,5 kat daha ucuza gerçekleştirilebiliyor.

Zaman

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Aliağa’da Denizcilik Uygulama Merkezi açıldı
Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme