Son yıllarda denizcilik ve deniz ticaretinde yaşanan gelişme yeni tersane alanlarının yaratılması konusunu da beraberinde getirdi. Denizcilik sektöründe 2004 yılında başlayan canlılık, sektörün tüm branşlarına yansıdı. Gemi inşa sanayi de, bu canlılıktan payını aldı ve ülke genelindeki tüm tersanelerde başta Tuzlaolmak üzere 2008 yılına kadar doluluk yaşanıyor.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi olarak yeni tersane alanlarının yaratılması gerektiğini sürekli olarak dile getiriyoruz. Bu gerekliliğin altını çizmek için “Ege’ye Tersane İstiyoruz” isimli kampanya başlattık. Amacımız; gemi inşa sanayii’nin canlanması ile Ege Bölgesi’nde eksikliği bir kez daha ortaya çıkan tersane alanlarının yaratılması ve özel sektörün teşvik edilmesi…
Evet, pek çok ülkede tersanelerin 2008 yılına kadar dolu olması nedeni ile Avrupa’daki armatörler Uzakdoğu’ya giderek tersane arayışlarını sürdürüyorlar. İşte, Türkiye’nin bu noktada oluşabilecek pazardan faydalanabilmesi için yeni tersane alanlarını yaratması gerekiyor. Tersanelerin hız kazanması yönündeki bir başka neden ise ihracat. Çünkü, ülkemizde son yıllarda yapılan gemilerin üçte ikisi ihraç ediliyor. Gelecekte gemi inşa sektörü, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak.
Bunun yanında Türkiye, gemi inşa sanayinde dünya genelinde 16.sırada yer alıyor. Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü’nün, bu rakamın daha da yukarılara çıkabilmesi için yeni tersane alanları yaratılması konusundaki çalışmaları devam ediyor. Örneğin, Karadeniz Ereğli Tersane Alanı Geliştirme Projesi kapsamında 50 bin DWT’a kadar gemi yapımı hedefleniyor.
Ordu Ünye Tersane alanı ise 16.000 DWT inşa kapasitesine sahip olacak. Samsun Teke Tersane Alanı’nda da 100.000 DWT kadar gemi inşaatı yapılabilecek. Ayrıca; Kastamonu Cide, Kurucaşile, Zonguldak Kilimli ve Yalova Bölgesi’ndeki yeni tersane alanı yatırımları devam ediyor.
Öte yandan, Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları tarafından 18.2.2006 tarih ve 26084 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Hazine Arazilerinin Tersane Yatırımlarına Tahsisi”nde uygulanacak esaslarla ilgili tebliğ, yatırımcılara büyük imkanlar
sağlıyor. Tebliğde, özellikle Ege Bölgesi’nin tersane ihtiyacının gerçek ve tüzel kişiler tarafından gerçekleştirileceği vurgulanıyor. Denizcilik sektörüne sağlanan bu tür imkanların denizciliğin gelişimine olumlu katkısı olacağına inanıyoruz.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım Gemi İnşa Paneline katılacak
Konunun öneminin vurgulanması ve yaşanan gelişmelerin kamuoyuna aktarılması amacı ile Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından “Ege’de Gemi ve Mega Yat İnşa Sanayi” isimli panel düzenlenecek. 9 Aralık 2006 tarihinde Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda düzenlenecek olan panelin açılış konuşmasını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım gerçekleştirecek.