Türkler’ in Viyana zaferi

Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Viyana’da gerçekleşen Türkiye Avusturya Uluslararası Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı’nda Avusturya makamlarını...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Viyana’da gerçekleşen Türkiye Avusturya Uluslararası Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı’nda Avusturya makamlarını dize getirmeyi başardı. Transit geçişlerde bugüne kadar pazarlık dahi edilemeyen kotalarda artış sağlandı.

20-21 Mayıs 2014 tarihlerinde Viyana’da gerçekleşen KUKK toplantısında,  Avusturya, Türk tırlarının ülkeden geçişi konusunda haksızlık yaptığını kabul etti ve tırların transit geçişindeki kotaları arttırdı. 2014 yılından itibaren 21.900 araç ikili transit ve üçüncü ülke geçişlerini Avusturya’dan yapabilecek ve 2014 yılında 62.000 tek yön tren kullanımı gerçekleşmesi durumunda Türk taşımacısı 41.333 adet daha geçiş hakkı kazanacak. 2013’te ülkeden karayoluyla transit geçebilen araç sayısı 49.000 iken; 2014’te bu sayı 62.333 yükseldi.

Türkiye – Avusturya KUKK toplantısında bir ilk daha yaşandı. Tır sürücüleri, Avusturya’daki Maribor terminalinde internet üzerinden canlı bağlantı yaparak sorunlarını Avusturya makamlarına iletme imkânı buldu.

Tren kullanımları ile ilgili yaşanan sorunun çözümüne yönelik en önemli gelişmelerden biri de taşımacılar ve tren şirketinden oluşan bir çalışma grubunun oluşturulması kararının KUKK protokolünde yer alması oldu.

Kurulacak çalışma grubunun ilk toplantısı Maribor terminalinde gerçekleştirecek olup resmi kurum temsilcilerinin de toplantıda gözlemci olarak yer alması gerektiği kararlaştırıldı.  Türk Heyeti raporu sunmak için 2015’in Ocak ayında Avusturya makamlarıyla bir araya gelecek.

KUKK toplantısına katılan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Avusturya ile yaşanan transit  geçiş sorununa değindi:

“Avusturya tarafından taşımacılarımıza dayatılan Ro-La zorunluluğu artık kabul edilemez boyutlara gelmiştir. Avusturya’nın Türk taşımacılarına uyguladığı Ro-La dayatması; Avusturya’nın DTÖ ve Türkiye-AB Gümrük Birliği kurallarını ihlalidir. Türk araçlarının geçişinin engellerle kısıtlanması, Türkiye’de üretilen sanayi ürünlerinin AB ülkelerine ihracatını daha pahalı hale getirdiği ölçüde, Türkiye-AB Ortaklık Hukuku ve Gümrük Birliği ile yasaklanmış olan “gümrük vergisine eş etkili vergi” ve miktar kısıtlamasına eş etkili önlemdir”. Yeni çevre dostu teknolojiye sahip araçlar sebebiyle, çevre koruma gerekçesi, artık kabul edilebilir değildir. Ro-La, karayolundan pahalı ve yavaştır. Tren beklemeleri sebebiyle bu durum taşımacılarımız için dayanılmaz hale gelmekte, ihracat mallarımızın maliyetini artırmaktadır.

Taşımacılık maliyetlerinin artması sadece taşımacının cebinden çıkmamakta, fatura malı üretene kesilerek, malın pazara sürümü noktasında maliyet artırıcı bir neden olduğundan eş etkili vergi kapsamına girerek bir haksız rekabet durumu yaratmaktadır”, dedi.

UND sözcüleri Avusturya ile başlayan görüşmelerin bir başlangıç olduğunu ve görüşmelerin diğer ülkelerle de devam edeceğini duyurdu.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı