Türkler'den Sudan'a iki köprü

Devlet Bakanı  Tüzmen, iki köprünün yapımını üstlenen Türk müteahhitlerinin Sudan'da  Nil'in iki yakasını bir araya getirdiğini belirtti.Sudan'ın...

Devlet Bakanı  Tüzmen, iki köprünün yapımını üstlenen Türk müteahhitlerinin Sudan'da  Nil'in iki yakasını bir araya getirdiğini belirtti.

Sudan'ın Başkenti Hartum'da Nil nehri üzerinde Türk firması Yapı Merkezi  tarafından bir köprünün temeli atılırken, bir köprü de hizmete açılıyor.  Hartum'daki temasları kapsamında temeli atılacak ve açılacak her iki  köprünün de törenlerine katılacak olan Devlet Bakanı Tüzmen, Sudan'daki  üst düzey bürokratlarla görüşmelerinin ardından, Sudan'daki Türk  büyükelçiliğinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle vereceği özel  resepsiyona katılacak.

Devlet Bakanı Tüzmen, açılışlar öncesinde yaptığı açıklamada, Mavi Nil  üzerine inşa edilen köprünün karadan hazırlanan raylı sistem  teknolojiyle yapıldığını belirterek, suyun yükselip alçalması nedeniyle  yapımı zor olan köprünün 116 günde tamamlanmasının büyük bir başarı  olduğunu söyledi. Tüzmen, ihracatçısıyla, sanayicisiyle Türk  iş adamlarının, büyük bir çalışma azmiyle riskli işleri bile çok güzel  bir şekilde ve kısa zamanda tamamladıklarına dikkati çekti.

Türkiye ile Sudan arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 280 milyon dolar  seviyesinde olduğunu belirten Tüzmen, "Belki Türkiye'nin 270 milyar  dolarlık ticaret hacmi içerisinde 280 milyon dolarlık ticaret hacmi  küçük gibi gelebilir ama 27 milyon dolarlarla başlanan ticaret hacminin  önemli müteahhitlik çalışmaları ve yatırımlarla çok ciddi bir şekilde  arttığını görüyoruz" dedi. Bakan Tüzmen, Sudan'la ticaret hacminin  geçen yıla göre de yüzde 43 oranında arttığına işaret etti.

Tüzmen'e Sudan seyahatinde eşlik eden Eximbank Genel Müdürü Ahmet  Kılıçoğlu da, bankanın amacının mal ve hizmet ihracatına finansal destek  sağlayarak döviz gelirlerinin artmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Bunu yurt içi kredilendirme, ihracat kredi ve sigortası ve ülke  kredileri gibi belli programlar çerçevesinde gerçekleştirdiklerini  anlatan Kılıçoğlu, orta ve uzun vadeli kredilerle yeni pazarlara  girilmesine, mevcut pazarlarda da Türk müteşebbislerin pazar payının  artırılmasına dönük uygulamalar yaptıklarını ifade etti.

Sudan'da bugün açılışı yapılacak El Mek Köprüsü için Eximbank'ın  yaklaşık 14 milyon dolarlık bir kredi kullandırdığını anlatan Kılıçoğlu,  temeli atılan Al Halfaia köprüsü için de 15 milyon dolarlık bir kredi  talebi olduğunu söyledi. Kılıçoğlu bunun dışında Hartum'da yine bir  sulama projesi için de 8 milyon Avroluk kredinin yönetim kurulu  tarafından onaylandığını belirterek "Zor pazarlara girerken ülke  kredileri ile kapının biraz aralanması önemli. Bu sayede Türk işadamları  bu pazarlarda önemli yatırımlarla çok ciddi paya sahip oluyor" dedi.

Genel Müdür Kılıçoğlu, Eximbank'ın kurulduğu günden bu yana 20'yi aşkın  ülkeye 2,2 milyar dolar tutarında kredi kullandırdığını, şu ana kadar  tahsilatın da bir kısım faizle birlikte 2,4 milyar dolar civarında  olduğunu kaydetti.

 

Bir de alışveriş merkezi

 

Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar da, müteahhitlik  hizmetleri açısından Sudan'ı da gelişmeye açık bir ülke olarak  gördüklerini belirterek, ilk köprü teklifinin ardından köprüyü tam  zamanında ve kaliteli bir şekilde bitirmeleri üzerine Sudan'dan ikinci  köprü için de teklif aldıklarını anlattı. Sudan'da ilk tamamladıkları  köprünün maliyetinin 28 milyon dolar, ikinci köprünün ise 41 milyon  dolar olduğunu belirten Aykar, Yapı Merkezi olarak Sudan'da Dubaili bir  yatırımcı grup tarafından satın alınan, kabası tamamlanan ve 55 milyon  dolar maliyetli 20 katlı bir alışveriş merkezi yapımı işini de  üstlendiklerini ifade etti.

Aykar, böylelikle Sudan'da 120 milyon doların üzerinde iş aldıklarını  söyledi. Hartum'da Nil nehri üzerinde daha önce 2 köprü bulunduğunu,  bunların çok eski ve yetersiz olduğunu anlatan Aykar, Nil'in daha 10  köprüyü de kaldırabilecek düzeyde olduğunu söyledi.

 

Köprüler Hartum trafiğine ilaç olacak

 

Tamamlanan köprü ile temeli atılan köprü, Sudan'ın Başkenti Hartum'un  hızlı gelişmesine paralel olarak yoğunlaşan trafik sorununa bir anlamda  ilaç olacak. Kentin en yoğun akslarından El Mek Nimir Caddesini Mavi  Nil'in öte yakasıyla birleştiren El Mek Nimir Köprüsünün temeli 2005  yılında atıldı ve toplam 2 yılda tamamlandı. Toplam bin 161 metre  uzunluğunda, gidiş ve geliş yönünde ikişer trafik şeritli olan köprünün  her iki kenarındaki yaya yolları ile birlikte toplam genişliği 22 metre.  Bu köprünün 15 km kuzeyinde kurulacak ve trafik yoğunluğunu kente  girmeden çevre yollarına aktarmak üzere planlanan Halfaya Köprüsü ise  910 metre uzunluğunda, 27 metre genişliğinde ve her iki yönde üç şeritli  olacak.

 

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı