Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Orta Asya ulaşımında en kısa yol olan Azerbaycan-Türkmenistan güzergahını kullanan Türk araçları için Türkmenistan tarafından Ro-Ro gemi fiyatlarında yüzde 20 indirim yapıldığını belirtti.
Şener, 24-25 Mart tarihlerinde, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta konuya ilişkin yapılan görüşmeleri değerlendirdi.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un, 2015'in Ağustos ayında ülkenin ikinci gemisi olan Bahtiyar'ın sefere başlaması ile indirim yapılacağı müjdesini verdiğini hatırlatan Şener, "Bahtiyar gemisi seferlerine başladı ve indirim de sağlanmış oldu. Araçlarımız Türkmenistan'ın modern gemileri ile artık yüzde 20 daha ucuza taşınacak. Bu önemli destek için Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
İndirimle Orta Asya'ya daha ucuz ve hızlı ulaşılacak
İndirim sonrası, söz konusu güzergahın kısa olması nedeniyle daha fazla tercih edileceğini belirten Şener, Aşkabat'a sefer sayısının ayda ikiye çıkacağını aktardı.
Şener, şunları kaydetti:
"Sayın Aşkabat Büyükelçimiz Mustafa Kapucu'nun da katılımlarıyla Aşkabat'ta üst düzey görüşmeler gerçekleştirdik. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Raşit Meredov ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Ulaştırma Bakanı Sayın Satlık Satlıkov, Türk araçlarının Orta Asya taşımalarında Türkmenistan ve özellikle Hazar güzergahını daha fazla kullanımını sağlamak konusunda her türlü desteği vereceklerini söylediler. Bu önemli destek için başta Sayın Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov olmak üzere Sayın Meredov ve Sayın Satlıkov'a çok teşekkür ederiz. İndirimle Orta Asya'ya daha ucuz ve hızlı ulaşılacak."
Yeni fiyatların 24 Mart tarihinden itibaren geçerli olduğunu belirten Şener, Türkmenbaşı - Bakü komple araç fiyatları (gidiş-dönüş) 2.200 dolardan 1.760 dolara ve römork fiyatlarının da 1.800 dolardan 1.440 dolara indiğini söyledi.
Türkmenistan Orta Asya'nın ana lojistik güzergahı oluyor
Türkmenistan kuzey - güney hattındaki demiryolları ile doğu - batı hattındaki otoyolların çok yakında açılacağına değinen Şener, şu bilgileri de paylaştı:
"Ülke Amuderya Nehri üzerindeki demiryolu ve karayolu köprüleri gibi önemli yatırımları ile Tarihi İpek yolunda en avantajlı lojistik güzergah oluyor. Ayrıca Aşkabat ziyaretimizde, taşımacılarımıza transit kolaylıklar sağlayacak tır sisteminde elektronik veri aktarımı ve GPS sistemli güzergah ve araç kontrol konularında çalışmaların yürümekte olduğunu öğrenmekten memnuniyet duyduk.
Modern tesislerde görüştüğümüz Türk sürücülerinin de genel olarak memnuniyetlerini gözlemlemiş olmaktan memnuniyet duyduk. Türkiye-Türkmenistan bağlantısının hızlı ve ucuz olabilmesi ve bu güzergahtaki örnek uygulamaların yaygınlaşması için Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan gibi güzergah ülkelerinin yakın çalışmayı sürdürmeleri önem taşımaktadır."
LOJİPORT