Doğuş Otomotiv, Akfen, TüvSüd konsorsiyumu tarafından kurulan ve Ağustos 2007 itibariyle araç muayene istasyonlarını işletme yetkisini 20 yıllığına devralan TÜVTURK'ün, Pazarlama ve Halkla İlişkiler Proje Müdürü Nurhayat Kılıç, trafik kazalarının en büyük nedenlerinden birinin, düzenli olarak global standartlarda muayenesi yapılmamış araçlar olduğunu, bu nedenle istasyonlarında en küçük ayrıntıya bile dikkat ettiklerini söyledi.
Kılıç, yaptığı açıklamada, şu ana kadar Trabzon, Elazığ ve Kırklareli'nde olmak üzere 3 ilde muayene istasyonu hizmete açtıklarını, 2008 yılı sonuna kadar 81 ilde toplam 189 adet sabit muayene istasyonu kurarak 81 adet gezici muayene istasyonuyla birlikte 270 noktada hizmet vereceklerini belirtti.
TÜVTURK'ün, muayene sistemini Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirmeyi amaçladığını ifade eden Kılıç, ''Araç muayenesi, kanunlarca belirlenmiş bir vatandaşlık görevidir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34 ve 35'inci maddeleri gereğince araçların periyodik olarak muayenelerinin yapılması zorunludur'' dedi.
''DÜZENLİ MUAYENE, KAZALARDA AZALMA SAĞLAYABİLİR''
Muayenenin, kanunun dışında, kişinin kendine ve çevresine karşı taşıdığı toplumsal bir sorumluluk olduğunu dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:
''Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden biri olan düzenli olarak global standartlarda muayenesi yapılmamış araçlar, sadece sizin değil başkalarının hayatı için de tehlike arz etmektedir. Bu nedenle istasyonlarımızda en küçük ayrıntıya bile bakıyoruz. Trafik ve araç güvenliğinin ilk şartlarından biri olan düzenli muayene sayesinde, araç kusurundan kaynaklanan trafik kazaları büyük oranda azalmaktadır. Özellikle ağır kusurlu ve emniyetsiz olarak trafikte seyreden araçlar her an kazaya sebebiyet verme olasılıkları yüzünden, insan hayatı için büyük tehdit oluşturmaktadır. Oysa zaten vatandaşlık görevi olan düzenli muayene sayesinde bu kusurlar önceden tespit edilir ve can ile mal güvenliği büyük oranda sağlanmış olur.''
Egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin, çevre sağlığı açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kılıç, ''Düzenli muayene sayesinde hava ve gürültü kirliliği azalır. Düzenli olarak muayenesi yapılan araçlar çevre dostudur. Tüm bu nedenlerden dolayı araç muayenesi, teknik bir süreç olmanın ötesinde hayati önem ve değer taşımaktadır'' diye konuştu.
MUAYENEDE ZORUNLU BELGELER
Araç sahiplerinin, muayene istasyonlarında sorun yaşamamaları için zorunlu evrakları yanlarında bulundurmaları gerektiğini belirten Kılıç, şunları söyledi:
''Muayenesi yapılacak araca ait tescil ve trafik belgesinin aslı, temiz kağıdı olarak bilinen 'vergi borcu yoktur' belgesi ve poliçe olarak bilinen Mali Sorumluluk Sigortası Akdi, tüm sürücülerin muayene için getirmeleri gereken zorunlu belgeler arasında yer alıyor. Bunların yanında LPG ve CNG ile çalışan araçlar için sızdırmazlık raporu getirilmesi de zorunludur. Bu evrakların temin edilmesi tüm araçlar için gerekmektedir. Herhangi birinin eksik olması halinde muayene hizmeti verilememektedir.''
Araç üzerindeki bazı şartların da muayeneyi engelleyebileceğini ifade eden Kılıç, ''Araç tanım numaralarının tescil belgeleriyle olan uyumsuzluğu, yakıt veya gaz kaçağı, yönetmelik kapsamında yükseklik sınırını aşan ve çalışmayan araçlar muayeneye engel teşkil eder'' dedi.
GEREKLİ EKİPMANLAR
Muayene sırasında aracın sınıfına göre bazı ekipmanların araç üzerinde hazır olması gerektiğini, aksi halde eksikliğin muayenede kusur olarak değerlendirileceğini dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:
''Tüm araçlarda bulunması zorunlu ekipmanlar ilk yardım seti, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazıdır. Taksilerde taksimetre, otobüs, kamyon ve çekicilerde engel işareti, şehirler arası yolcu taşıyan bütün motorlu araçlarda stepne, traktörlerde flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası, minibüs, otobüs, kamyon ve çekicilerde takoğraftır. Römorklar, kamyon ve çekicilerin arka kısımlarında, arka işaret levhası olması gerekir. Ayrıca motosikletler ve motorlu bisikletlerde kask bulunması zorunludur.''
ARAÇLARDAKİ MUAYENE NOKTALARI
Kılıç, zorunlu olarak muayene edilen araç noktalarını da şöyle sıraladı:
''Tüm araçlarda fren tertibatı, direksiyon sistemi, görüş şartları, aydınlatma sistemi, aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi, şase ve bağlantı parçaları, emniyet kemeri gibi aksamlar ile motor, egzoz, sesli ikaz gürültü seviyesine bakılır. Araç lastiklerinin yaz kış lastiği gibi mevsimsel farklılıkları, hava oranları bile muayene sonucunu etkilemektedir. Yolcu taşıyan araçlar, bu kontrol noktalarına ek olarak koltuk düzenleri, iç aydınlatma lambaları, ısıtma, havalandırma ve acil durum ekipmanları yönünden değerlendirilirler.''
Araç muayenesinde, 'kusursuz', 'hafif kusurlu', 'ağır kusurlu' ve 'emniyetsiz' olmak üzere 4'lü değerlendirme kriteri bulunduğunu diye getiren Kılıç, ''Kusursuz ve hafif kusurlu araçlara onay belgesi verilecek ama hafif kusurlu araçlar için, kusurun giderilmesini kapsayan eğitim ve destek sağlanacak. Kötü durumdaki araçlar ise onay alamayacak ve bir ay içinde gerekli tamiratın yaptırılması istenecek. Trafiğe çıkış onayı alamayan araçlar, trafikten men edilecek'' diye konuştu.
Nurhayat Kılıç, TÜVTURK istasyonlarında araç muayene ücretinin nakit olarak kabul edildiğinden, araç sahiplerinin yanlarında nakit para bulundurması gerektiğini de sözlerine ekledi.
LOJİPORT