Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul genelinde çevre mevzuatına uygun üretim yapmayan işletmelere yönelik denetimlere devam ediyor. Yılın ilk üç ayında 53 firmaya toplam 1 milyon liralık ceza kesen Bakanlık, en çok şikayet gelen Sultangazi'deki Cebeci taş ocaklarını ve Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki firmaları denetledi.
Hava kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle Sultangazi Cebeci'de taş ocaklarını yakın takibe alan Bakanlık, bu ocaklara standart getirmek için çalışmalara başlarken, Tuzla'daki tersanelerde oluşan emisyonlar ve atık sularla ilgili incelemelerde bulundu. Denetimlerin devam ettiği Tuzla'da şu ana kadar incelenen 13 tersanede sorun olmadığı tespit edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla harekete geçen Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü 2013'te, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik, Bildirim ve Bilgi Verme Yükümlülüğüne İlişkin Cezalar, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği, ÇED İzleme Denetleme ve Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliklerine ilişkin İstanbul genelinde yaptığı incelemelerde 53 firmaya yaklaşık 1 milyon liralık ceza kesti.
Bakanlık, Sultangazi Cebeci'deki taş ocaklarını ve Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki firmaları ise yakın takibe alarak, çevre izinlerini tamamlamaları konusunda uyarılarda bulundu.
TAŞ OCAKLARININ FAALİYETLERİ GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU
Bakanlık, Sultangazi İlçesi Cebesi Bölgesi'nde Sultançiftliği Mahallesi, Gazi Mahallesi, Habibler ve Malova Deresi mevkii arasında kalan bölgedeki 16 taş ocağını yaptığı denetimler sonucunda kırma-eleme, yükleme, nakliyat ve düzensiz depolama faaliyetlerinden dolayı oluşan toz emisyonlarının ilçede hava kirliliğine neden olduğunu tespit etti.
Yönetmeliğin gerektirdiği fiziksel şartların sürekliliğinin sağlanması için uyarılarda bulunması karşın, bu koşulları yerine getirmeyen işletmeler hakkında resmi işlemler başlatan Bakanlık, eksiklikleri tamamlayana kadar firmaların faaliyetlerinin 'İl Özel İdaresi' tarafından durdurulduğunu açıkladı.
TUZLA'DAKİ DENETİMLER SÜRÜYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul sınırlarındaki gemi inşa, bakım ve onarım konularında faaliyet gösteren kırk adet tersanenin denetimlerine devam ediliyor. Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde ilk aşamasında oluşan emisyon, atık sular ve atıkları inceleyen Bakanlık, 13 tersanenin denetimleri tamamlandı.
Bakanlık yetkilileri, denetlenen işletmelerde şu ana kadar bir sorun ile karşılaşmamasına karşın, tersanelerin ticari işlem hacimlerinde yaşanan düşüşe bağlı olarak çevre kirliliğini önlemeye yönelik yatırımları ertelediklerini de tespit etti.
Yapılan incelemelerde, tersanelerdeki atıkların ayrıştırılması safhasındaki yaşanan güçlüklerin ana nedeni olarak, tersane işçilerine çevre mevzuatıyla alakalı yeterli eğitimin verilmemesi olduğu belirlendi.
Tuzla'daki 27 tersanenin denetimlerine devam eden Bakanlık, denetimler tamamlandığında eksiklikleri bulunan işletmeleri 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda yakın takibe alınacaklarını açıkladı.
LOJİPORT