Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2007 yılı ihracat hedefini 100 milyar dolar olarak açıkladı. 100 milyar doların kritik bir hedef olduğunun altını çizen Tüzmen, bunun aşılması halinde sıkıntıların geride bırakılacağını söyledi. Tüzmen'in 100 milyar dolarlık ihracat rakamını açıklamasının ardından salonda bulanan ihracatçılar, '100, 100' diyerek bakana eşlik etti.
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısının açılış konuşmasını yapan Tüzmen, Türk ekonomisinin dış ticaret sayesinde 19 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü ifade etti. Tüzmen, Türkiye'nin dış ticaretinin sadece nicelik olarak değil nitelik olarak da değiştiğine işaret ederek, "Dış ticaretimiz Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 55'ine denk geliyor. ihracatımız 2002 yılına oranla yüzde 138 artarak 85.7 milyar dolara ulaştı. Aralık ayında da yeni bir rekor kırdık. Aralık ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.2 oranında artarak,8.7 milyar dolara yükseldi" diye konuştu.
'Kritik bir kütle'
2007 yılı ihracat hedefinin 100 milyar dolar olduğunu kaydeden Tüzmen, bunun "kritik bir kütle" olduğunu dile getirdi. 100 milyar dolar hedefinin aşılması halinde sıkıntının da geride bırakılacağının altını çizen Tüzmen, üç haneli ihracat rakamını Türkiye'ye kazandırmak istediğini ifade etti. Türkiye'nin bunu yapabilecek güçte olduğunu kaydeden Tüzmen, "100 milyar dolar kritik kütleyi aşmamız ve ihracatta ölçek ekonomisini yakalamamız anlamına gelir" dedi.
Türkiye'nin 20 bini aşkın farklı ürünü 200'ü aşkın bölge ve ülkeye ihraç eder duruma geldiğini vurgulayan Tüzmen, "Buna paralel olarak da girişimci sayımız arttı. 2002 yılında 32 bin olan ihracatçı firma sayısının 2006 yılı sonunda yüzde 35 artarak 43 binin üzerine çıktı. Türkiye'nin toplam ihracatında teknoloji ve sermaye yoğun ürünlerinin oranı yüzde 26 iken, 2005 yılı sonu bu oran yüzde 35 düzeyine ulaştı. Artık Türkiye geleneksel emek yoğun ürünlere odaklanan ekonomik yapısından kurtularak, teknoloji yoğun ürünleri ihraç eden 'yenilik-inovasyon ekonomiye' dönüşüyor" diye konuştu.
Satıcı'dan cari açık uyarısı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da geçen yıl sermaye girişi ve ihracat rakamları gibi bazı olumlu gelişmelerin yaşanmasına rağmen, cari açık, dış ticaret açığı ve enflasyon gibi kronik sorunların devam ettiğini dile getirdi. İhracatla birlikte ithalatın da rekora koştuğunu kaydeden Satıcı, yüksek ithalat nedeniyle ortaya çıkan dış ticaret açığının yine kronik hale gelen cari açığa açılan en önemli pencere olduğunu belirtti. Türkiye'nin cari açıkta da rekorlara doymadığını söyleyen Satıcı,"Bu kadar yüksek cari açık ekonomide kırılganlık yaratıyor ve ülkenin küresel dalgalanmalardan daha çok zarar görmesine neden oluyor" dedi.
LOJİPORT