ÜBER yasak mı? Yolculara ceza olacak mı?

Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı ile korsan taşımacılık yapan araçlar ve kapsamı içinde olan Uber'a ağır yaptırımlar geliyor. Peki, Uber Türkiye'de yasaklanıyor mu? Uber kullanan yolcular ceza alacak mı? İşte ayrıntılar...

Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı ile ticari taşımacılık yapan araçlar hakkındaki yönetmelikte değişikliğe gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle yönetmelik gereğince, internet üzerinden taşımacılık yapan Uber ve türevi korsan taşımacılık yapanlara ağır yaptırımlar geliyor. Yönetmeliğe göre korsan taşımacılık yapan araç sahipleri yolcu taşımacılığı için aldıkları belgeyi 2 yıl boyunca kullanamayacaklar. Peki, Uber Türkiye'de tamamen yasaklanacak mı? Uber ve diğer korsan taşımacılık yapan araç sahipleri ne kadar ceza alacak? Uber kullanan yolcular da ceza alacak mı? İşte, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin tüm detayları...

UBER TÜRKİYE'DE YASAKLANIYOR MU?

Uzun bir süredir devam eden taksi-Uber tartışmasında önemli bir gelişme yaşandı. Huzursuzluğun had safhaya çıktığı tartışmaya son noktayı koyan isim Başbakan Binali Yıldırım oldu. Yıldırım'ın talimatı ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde değişikliğe gidilmeye karar verildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanlığı tarafından yapılan çalışma ile Uber ve korsan taşımacılık yapanlara ağır yaptırımlar geldi.

Yönetmelikteki değişik, D2 yetki belgesiyle çalışan UBER’i de kapsayan 25 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre,

Korsan taşımacılık yapan araç sahibinin, yolcu taşımacılığı için aldığı D2 yetki belgesine ilk tespitte 50 uyarı cezası verilecek.

Taşıtın, bir yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptığı tespit edilirse 2 yıl boyunca yetki belgesi iptal edilecek. İptal edilen yetki belgesi sahiplerine, 2 yıl geçmeden aynı tür yetki belgesi düzenlenmeyecek. 

Öte yandan, yasa dışı taşımacılık yapanların özellikle D2 belge sahibi firmalarla anlaşarak, bu firmaların belgelerinde kayıtlı taşıtlarını faaliyetlerinde kullandığı ve bu işten teknoloji kullanım ücreti adı altında komisyon aldığı tespit edildi.

Uber'in Türkiye'de tamamen yasaklanıp yasaklanmadığı henüz belli değil. Daha önce alınan ceza ve uyarılara karşı açıklama yapan Uber'den son düzenleme ile ilgili bir yanıt gelmedi.

UBER VE KORSAN TAŞIMACILIK YAPANLARA YENİ CEZALAR

- Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek.

- Bu uyarılar 3.000 TL yatırılarak kaldırılabilecek.

- 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptıkları tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.

YOLCULARA CEZA VAR MI?

2008 yılında tesadüfi bir hadise ile ortaya çıkan Uber kapsamını gittikçe genişletirken, Türkiyede Uber şoförü sayısı 5 bini buldu. 18 bin civarında olan taksici esnafı ile büyük tartışma içinde olan Uber şoförlerinin alacakları cezalar belli oldu. Bunun yanında daha evvel Uber kullanırken ceza alan yolcuklar yeni düzenleme ile cezai yaptırıma tabi olup olamayacaklarını merak ediyorlar.

Önceki günlerde yapılan çalışmalarda sürücüye ek olarak 2 bin 321 yolcuya da "Ayırıcı işareti bulunmayan ve ilgili belediyeden izin veya ruhsat almadan faaliyet gösteren araçlardan taşımacılık hizmeti almak" suçundan 344’er lira ceza kesildiği öğrenildi. Yeni düzenleme ile yolculara kesilen cezanın ne kadar olacağı henüz bilinmiyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yolcu Taşımacılığı Haberleri

Pegasus Fransız Rivierası'nın incisi Nice’e uçuyor
Petlas YK üyesinden uçakta “milyar dolarlık adamım ben lan” çıkışı
3 saat geciken havayolu tazminat ödeyecek
Muğla Büyükşehir filosuna 35 yeni TEMSA otobüs katıldı
Taksilere acil durum butonu ve kamera zorunluluğu getirildi