Uçmadığımız ülke kalmayacak

Türkiye, sivil havacılıkta atağa geçti. Dünya nüfusunun yüzde 98'ine direkt sefer yapan Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıllık hedefini açıklayan Ulaştırma,...

Türkiye, sivil havacılıkta atağa geçti. Dünya nüfusunun yüzde 98'ine direkt sefer yapan Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıllık hedefini açıklayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, “Bütün ülkelere ulaşacağız” dedi. Dünya’dan Aysel Yücel’in haberine göre, sivil havacılıkta Türkiye’nin uçuş ağını dünyanın tamamına yaymak için çok yoğun bir görüşme trafiği yürütülüyor. 2012 yılı içinde 63 müzakere ile rekor kırıldı, 22 yeni ülkeyle ikili hava ulaştırma anlaşması imzalandı. Atak bu yıl da devam ediyor. İlk dokuz ayda 15’in üzerinde yeni anlaşma yapıldı. Özellikle geçtiğimiz ağustos ve eylül aylarında birçok ülke ile ikili havacılık anlaşmaları revize edildi, uçuş rotasına yeni ülkeler eklendi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından gerçekleştirilen son anlaşmalarla Türkiye’nin sivil havacılık anlaşması yaptığı ülke sayısı 154’e ulaştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası Sonuç Bildirgesi’ni açıklayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “10 yıl içinde tüm ülkelerle sivil havacılık anlaşması yapacağız, tarifeli sefer yapılan havalimanı sayısını da 60’a çıkaracağız” dedi. Türkiye halen dünya nüfusunun yüzde 98'ini kapsayan 100’den fazla ülkeye direkt uçuş gerçekleştirebiliyor. Bu ülkelerde 250’ye yakın şehre tarifeli seferler düzenliyor. 154 ülke ile havacılık anlaşması bulunan ve 37 ülkeyle de 10 yıl içinde anlaşma yapmayı planlayan Türk sivil havacılığı, Türkiye’den dünyanın bütün ülkelerine uçulabilmesi hedefine hızla yaklaşıyor.

KAMBOÇYA'YA SEFERLER BAŞLAYACAK

Son olarak Türkiye ile Kamboçya arasında uçak seferlerinin başlatılması amacıyla ikili havacılık anlaşması imzalandı ve Türkiye'nin dünya genelinde havacılık anlaşması yaptığı ülke sayısı 154'e ulaştı. 2-3 Eylül tarihleri arasında Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ve Kamboçya Sivil Havacılık Müzakerelerinden Sorumlu Başkanı Mao Havannall tarafından imzalanan mutabakat zaptına göre; her iki ülkenin havayolu işletmeleri 21 frekans yolcu, kargo ve yolcu+kargo kombinasyonu oluşturan tarifeli sefer yapma hakkı elde etti. Ayrıca, Türkiye'den tayin edilen havayolları Dakka ve Bangkok'tan Kamboçya'daki noktalara 5. trafik haklı seferler gerçekleştirebilecek. Diğer taraftan, 3. taraf kod paylaşım maddesi de anlaşmaya dahil edildi. Kamboçya ile anlaşmanın, Türkiye'nin Uzakdoğu'daki uçuş ağının hem doğrudan hem de bağlantılı seferler aracılığı ile gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor.

PAKİSTAN'A UÇAK SEFERLERİ ARTIRILDI

Türkiye ile Pakistan sivil havacılık makamlarını temsilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş ve Pakistan İçişleri Bakanı Müsteşarı Qamar Zaman Ch. başkanlıklarında 17 Eylül’de Ankara'da bir araya gelerek, iki ülke arasında mutabakat zaptı imzaladı. Singapur ve Dakka öte nokta olarak belirlendi. Mevcut Karaçi ve İslamabad’a Lahor da eklenerek toplam sefer nokta sayısı 3’e halen 7 olan yolcu seferleri frekans sayısı 14 frekansa çıkarıldı. Taraflar ayrıca, önümüzdeki dönemlerde frekans sayılarının daha da artırılması kararı aldı.

UKRAYNA İLE UÇUŞ AĞI GENİŞLETİLDİ

Ukrayna Sivil Havacılık Otoritesi ile 17-18 Eylül tarihleri arasında Ankara'da SHGM yetkilileri ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki uçuşların geliştirilmesi amacıyla yeni bir anlaşma imzalandı. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ve Ukrayna Sivil Havacılık Otoritesi Başkan Yardımcısı Oleksandr Grechko başkanlığında gerçekleştirilen müzakereler sonunda, yeni tarifeli sefer noktaları belirlendi. İmzalanan mutabakat zaptına göre, Sivastopol ve Kherson yeni tarifeli sefer noktaları olarak belirlendi. Bu noktalara haftalık 7'şer frekans sefer gerçekleştirilmesine imkân tanındı. Diğer taraftan, İstanbul- Donetsk v.v. ve İstanbul – Simferopol v.v hatlarında herhangi bir kısıtlama olmaksızın sefer gerçekleştirme hakkı tanındı. İki ülke arasındaki anlaşmaya göre kargo seferlerinde de herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

MACARİSTAN’A 14 YOLCU 3 KARGO SEFERİ

Yine eylül ayı içerisinde Macaristan Sivil Havacılık Otoritesi ile Budapeşte'de bir araya gelen SHGM yetkilileri, iki ülke arasındaki uçuşların ve sivil havacılık alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla yeni bir anlaşma imzaladı. Müzakereler sonunda, yolcu ve kargo frekans sayılarında artış sağlandı. Anlaşmaya göre; 2014 Yaz Tarife Dönemi’nden itibaren geçerli olmak üzere halen 10 olan yolcu seferleri frekans sayısı 14 frekansa, 1 olan kargo frekans sayısı ise üç 3'e çıkarıldı. Toplantıda ayrıca ilave frekans talepleri değerlendirildi. Ayrıca, tayinli havayolları arasında 3. taraf dahil kod paylaşımına izin verilmesi konusunda da mutabakat sağlandı.

ORTA ASYA ‘HAVA KÖPRÜSÜ’ GÜÇLENDİ

Türkiye ile Kazakistan ulaştırma bakanlıkları ve sivil havacılık yetkilileri, 28-29 Ağustos tarihlerinde Türkiye'de iki ülke arasındaki uçuşların ve sivil havacılık alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla yeni bir mutabakat zaptı imzaladı. Ayrıca, iki ülke arasında 1992 yılında imzalanan anlaşmanın vergi, gümrük ve ücret tarifeleri gibi hususlarda güncelleme yapılarak hava ulaştırma anlaşması yenilendi. Müzakereler sonunda, iki ülke arasında yapılan tarifeli seferlerde yüzde 50 artış elde edildi. Sivil havacılık ilişkilerinin daha da geliştirilmesi amacıyla 2014 yılının ilk çeyreğinde tekrar görüşülmesi hususunda anlaşıldı. İmzalanan mutabakat zaptı ile Türkiye'den Kazakistan'a haftalık 21 frekans tarifeli sefer yapma hakkı elde edildi. Uçuşlar eski başkent ve bölgede önemli bir ticaret merkezi olan Almaata'ya haftalık 13 frekansa çıkarıldı. Buna ilaveten, Astana'ya haftalık 5 frekanslık sefer düzenleme imkanı sağlandı. Ayrıca, Karganda ve Kızılordu Türk taşıyıcıları için Kazakistan'da sefer yapılacak noktalar arasına eklenerek 3 ilave frekans daha elde edildi.

AFRİKA AÇILIMI ARTARAK DEVAM EDİYOR

Türkiye ve Libya Sivil Havacılık yetkilileri, 19-20 Ağustos’ta Libya'nın başkenti Trablus'ta yeni bir mutabakat zaptı imzaladı. Dış dünyadan Libya'ya sefer yapan ülkeler arasında Türkiye'nin liderliği pekişmiş oldu. Türkiye'den Trablus'a haftalık 21 frekans (günde üç sefer), Bingazi'ye haftalık 14 frekans, Misurata ve Sabha'ya 7'şer frekans, Al Abrak ve Tubruk'a 3'er frekans tarifeli sefer yapma hakkı elde edildi. Diğer taraftan tarifeli kargo seferlerinde 4 kat yeni uçuş hakkı kazanılarak, Türk taşıyıcılarına haftada 28 frekans sefer yapma imkanı doğdu. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasının ardından iki ülke arasındaki sivil havacılık ilişkilerinin Afrika açılımıyla elde edilen kazanımlarla artarak devam edeceğini açıkladı.

UZAKDOĞU’DA 12 ÜLKEYE ULAŞILDI

SHGM yetkilileri, Güney Kore ile de masaya oturdu. Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici ve Güney Kore Sivil Havacılık Genel Müdürü Mr. Suh, Hoon Taik başkanlıklarındaki heyetler 12-13 Ağustos’ta Ankara'da mutabakat zaptı imzalandı. Türk hava taşıyıcıları için haftalık 7 olan yolcu sefer sayısı 9 frekansa çıkartılırken, 2014 Yaz Sezonu itibariyle de 11 frekansa yükseltilmesi yönünde anlaşma sağlandı. SHGM yetkilileri, bu yılın mayıs ayında Japonya yetkilileri ile de bir araya gelerek mutabakat zaptı imzalamış ve uçak tipi kısıtlaması olmaksızın Japonya'ya haftada toplamda 42 frekans sefer gerçekleştirme hakkı elde edilmişti.

(Dünya)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!
SunExpress, 2025 Yılında Birleşik Krallık’ta Büyüyor
Hava taşımacılığı geliri 1 trilyon doları, yolcu sayısı da 5.2 milyarı aşacak