Yıllık 1,5 milyar dolar ciroya sahip Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik ve enerji şirketlerinden Kolin'in Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, enerjide 6 milyar dolarlık yatırım portföyüne ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Dünyanın en büyük ikinci projesi olacak üçüncü havalimanına talip olduklarını anlatan Koloğlu, Aliağa'da 600 milyon dolara sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali yatırımına başlayacaklarını dile getirdi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, kurul üyeleri ve bir grup gazeteci Kolin İnşaat'ın Doğu Karadeniz'de Giresun'da Akköy 1-2'nin de bulunduğu HES projelerini yerinde inceledi. Kolin'in Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, gazetecilere hedefleriyle ilgili bilgiler verdi. Dünyanın en büyük ikinci projesi olacak, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanına talip olduklarını anlatan Koloğlu, dünya doğalgaz piyasasını sarsan kaya gazının fiyatları düşüreceğini ve bu sebeple Aliağa'da 600 milyon dolara sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali yatırımına başlayacaklarını anlattı. İnşaattan kazandıkları parayı enerji yatırımları için özkaynak yaptıklarını kaydeden Koloğlu, üretimde "1000-termik, 1000- hidrolik, 1000-doğalgaz+rüzgâr" portföyü hedefi oluşturduklarını ve yatırımda 6 milyar dolarlık planlama yaptıklarını dile getirdi.
Elektrik dağıtım ihalelerine ortak girdikleri "Limak-Cengiz-Kolin" konsorsiyumu ile 30 milyon dolar teminat yaktıklarını ifade eden Koloğlu, "Biz bunu beklemiyorduk. İhalelerin birinde dördüncü, diğerinde ise beşinciyiz. Türkiye'de ihalelerde genellikle ilk üç şirket alınır. Ayedaş'ta açık artırmaya bile girmedik. Beşinciydik diğerleri çekildi, piyango bize vurdu" dedi.
Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İzmir ve Eskişehir doğalgaz dağıtım şirketlerinin de ortağı olan Koloğlu, dünyada kaya gazının açtığı çığırla uzun vadede LNG fiyatlarının düşeceğini söyledi. "LNG düşünce doğalgaz fiyatları da düşecek." diyen Koloğlu, "Kaya gazı çok önemli. Biz de 550-600 milyon dolar yatırımla Aliağa'da 6 milyar metreküp kapasiteli LNG tesisi kuruyoruz. Uygunluk belgesi aldık. ÇED ve imar planı çalışmaları devam ediyor. Yapım süresi 3 yıl. 2016 sonu, 2017'de ancak hayata geçer" ifadelerini kullandı.
Mühendisken yapılamayanı 40 yıl sonra yaptı
1968 yılında iş hayatında Devlet Su İşleri'nde mühendis olarak başladığını anlatan Koloğlu, o gün projelendirilen Akköy 1-2 projelerini, 44 yıl sonra kendisinin yaptığını dile getirdi. 430 milyon Euro yatırımla inşa edilen ve yıllık neredeyse 1 milyar kilovat elektrik üretecek santralin Türkiye'nin ithal kaynaklara bağımlılığını yıllık 200 milyon dolar azaltacağını söyledi. Öte yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, kurul üyeleri ve bir grup gazeteciyle Doğu Karadeniz'de Akköy 1-2'nin de bulunduğu HES projelerini yerinde inceledi.
LOJİPORT