Ukrayna ihracat ve transit yük taşımacılığında rekor düzeye ulaşıldı

İki ülke arasında gerek ihracat gerekse ithalat veya transit yük taşımacılığından karayolu veya ro-ro üzerinden ortalama 5-6 günlük süre zarfında ulaşılabilir.

Dış ticaret sahasında ülkemizin izlemiş olduğu yeni politikalara dayalı olarak yürütülen çalışmalar kısa süre içerisinde meyvelerini vermeye başlamıştır. Bilhassa sınırlarımıza yakın mesafede bulunan ülkelerle olan ikili münasebetlerimizden kaynaklı dış ticaret faaliyetlerimiz yıl bazında önemli ölçüde artış göstermiştir. Karadeniz sınır komşularımızdan olan Ukrayna ile de son dönemlerde özellikle savunma sanayi ihracatı hamleleri neticesinde yoğun ticari çalışmalarımız kesintisiz olarak devam etmektedir.

Türkiye’den Ukrayna’ya ülkemizde üretimi yapılmakta olan başta yaş sebze ve meyve gibi gıda maddeleri olmak üzere yüzlerle ifade edilen ürünün ihracatı yapılıyorken, Ukrayna’dan başta hammaddeler ve orman ürünleri olmak üzere bir çok ürünün ithalatı gerçekleştirilmektedir. İki ülke arasında ilerlemekte olan sevkiyatlar Türk ve Ukrayna nakliye firmaları işbirliği ile sağlanmaktadır. Yapılan sevkiyatlar ülkemiz İstanbul, Sakarya ve Zonguldak limanlarından roro gemileri ile devam ettiği gibi Bulgaristan çıkışlı karayolu ile de devam etmektedir.

Genel itibarı ile kuru yük taşımacılığı ön planda olduğundan Ukrayna’ya sefer yapan taşıma araçları tenteli tır olarak adlandırdığımız araçlardan meydana gelmektedir. Türkiye-Ukrayna arası yapılan tır sevkiyatları ağırlıklı olarak komple tır bazında gerçekleşmektedir. Ukrayna yük taşıma kuralları gereğince izin verilen maksimum tonaj limiti olan 22 ton ağırlığı geçmeyecek şekilde ilerleyen komple tır taşımacılık işlemleri tenteli tır dışında gabari dışı ağır nakliyat yük grupları taşıyan lowbed dorseler ile yaş sebze ve meyveler ile kimyevi maddeler gibi ısı ayarlı taşınması gereken frigo dorseli tırlar ile de çeşitlenmektedir.

Komple tır taşımacılığından sonra Ukrayna nakliye anlamında en çok talep görmekte olan parsiyel ve kargo grubu yük taşımacılığı talepleri yine Türk ve Ukrayna’lı nakliye şirketlerince gerçekleştirilmektedir. Ukrayna ihracat parsiyel grubu yük taşıma işlemleri lojistik şirketlerimizin İstanbul ilimizde bulunan parsiyel depolarından çıkışlar yapılmak sureti ile gerçekleşiyorken Ukrayna şehirlerinde yük teslimatları o ilin gümrük noktalarına yapılmaktadır.

İki ülke arasında gerek ihracat gerekse ithalat veya transit yük taşımacılığından karayolu veya roro üzerinden fark etmeksizin ortalama 5-6 günlük süre zarfında tamamlanan nakliye çalışmalarında ülkemizde faaliyet gösteren yük taşıma yetki belgesi sahibi taşıma şirketleri önemli rol üstlenmişlerdir.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Lojistik firmaları

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı